Дојче веле: Оставка Анегрет Крамп-Каренбауер – демохришћани траже свој пут

Претенденти на вођство ЦДУ су премијер Северне Рајне-Вестфалије Армин Лашет, Фридрих Мерц и министар здравља Јенс Шпан

Фото: Дојче веле

Шефица најјаче немачке странке Анегрет Крамп-Каренбауер најављује одлазак. То је последица дешавања у Тирингији, где су Демохришћани и Либерали са десничарима из АфД изабрали премијера. То је изазвало земљотрес.

Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК) најавила је да ће на лето покренути избор кандидата странке за место канцелара на изборима следеће године, па тек онда напустити дужност председнице Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).

Ту одлуку је у понедељак рано саопштила изненађеним члановима Председништва ЦДУ, дознаје се из кругова учесника састанка. Она је истакла да особа на челу странке треба истовремено да буде кандидат за канцелара.

Изненадну одлуку је АКК донела због кризе изазване избором либерала Томаса Кемериха за премијера савезне покрајине Тирингије – уз подршку Либерала, Демохришћана, али и десничарске Алтернативе за Немачку (АфД). То је изазвало згражавање у Немачкој па је Кемерих само дан касније најавио оставку.

На конференцији за штампу – без нових информација

Но многи демохришћани – рецимо одбор у Тирингији – не деле мишљење шефице странке о строгом дистанцирању од АфД и не желе да искључе могућност сарадње. Будући да очито не успева да дисциплинује странку, одлучила се на одлазак са врха.

Анегрет Крамп Каренбауер (Фото: Х. Ханчке/Ројтерс)

АКК је, како се сазнаје, рекла да „делови странке“ имају „нејасан однос“ према АфД и Левици док она сама одбацује икакав вид сарадње са те две странке. На конференцији за новинаре одржаној у Берлину, она је поново нагласила тај став, рекавши да свака сарадња ЦДУ и АфД слаби Демохришћане, али да је исто тако децидирано и против сарадње са Левицом.

Она је додала да је одлука да се повуче са чела странке у њој „већ дуго сазревала“. Самокритично је рекла и да је чињеница „да јој је недостајао ауторитет да своје партијске колеге из Тирингије одржи на заједничком курсу некооперације са Левицом и АфД – био један од разлога за повлачење.

АфД се нада сарадњи

Потом је саопштила да ће остати на функцији министарке одбране, „како то хоће и канцеларка Меркел“. Што се тиче предаје њене функције председнице ЦДУ у руке неког наследника, „до тога би требало да дође на једном конгресу странке“ на којем би ЦДУ требало и да затегне свој програм.

Конгрес ЦДУ ће према пламну бити одржан у децембру у Штутгарту – дотле ће АКК још бити на функцији председнице Демохришћана.

АКК је после велике унутарстраначке борбе са десним крилом у децембру 2018. постала шефица ЦДУ. У јулу прошле године је именована за министарку одбране.

Вест о повлачењу Крамп-Каренбауер обрадовала је АфД. Александер Гауланд, председник посланичког клуба те странке, поздравио је њену одлуку и изјавио да сада види шансу за приближавање ЦДУ и АфД. „Потпуно је бесмислено и нереално трајно одбијати сарадњу с АфД“, рекао је Гауланд.

Фридрих Мерц, један од претендената на вођству ЦДУ (Фото: П. Герцке/Picture Alliance)

Што се тиче будуће председника ЦДУ – тренутно се не види неко нов у односу на већ познату тројицу кандидата. То су премијер Северне Рајне-Вестфалије Армин Лашет, политичар без парламентарне или владине функције Фридрих Мерц и министар здравља Јенс Шпан.

Претенденти

Армин Лашет је одан Ангели Меркел, има велико политичко искуство, али и неке особине које га чине интересантним за бираче, на пример, уме да критикује јавни сервис, решен је да се одлучно бори против криминалних кланова, и има велики број присталица како међу либералним тако и међу конзервативним круговима. Странке попут ФДП и Зелених га такође углавном цене и поштују, што значи да не би било претераних проблема око споразумевања са њима у случају формирања коалиција.

Јенс Шпан (Фото: П. Цинкен/Picture Alliance)

Фридрих Мерц је својевремено тесно изгубио трку за функцију председника ЦДУ са АКК, што сведочи о томе да и странци има велики број симпатизера. Он би ЦДУ дао прилично јасан профил странке десног центра и отеловљује економску компетентност која се у странци веома цени. Нема намере да гради мостове ка левој страни политичког спектра и важи као човек са неразјашњеним везама са финансијском концерном БлекРок.

Армин Лашет (Фото: Jubiläums GmbH)

Јенс Шпан важи као делатан министар који не говори превише и у свом ресору здравства марљиво ради и доноси један закон за другим. То му углавном признају политичари свих странака. Канцеларка Ангела Меркел са њим, по сопственим речима, веома добро сарађује. Као најмлађи међу кандидатима – 39 му је година – има потенцијал за даљи развоју државника већег калибра.

Саша Бојић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 10. 2. 2020)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading