Никола Милованчев: План Б подгоричких властодржаца – узели би „само“ земљиште СПЦ на приморју

Велики позитиван помак – нема више уцењивања са регистрацијом СПЦ а и имовински апетити су смањени „само“ на грађевинска земљишта која су погодна за изградњу туристичких објеката

Никола Милованчев (Фото: Медија центар Београд)

На дан Светог Саве, 27. јануара, у емисији „Аргументи“ на црногорској државној телевизији (РТЦГ), гостовали су г. Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (МЦП СПЦ) и адвокат г. Никола Мартиновић, који је близак ставовима црногорске владе. Тема је била најактуелнија: Закон о слободи вјероисповијести, који је донела скупштина Црне Горе. У телевизијској дебати је г. Мартиновић заговарао одредбе тог закона а СПЦ је упутио да се за преиспитивање његових одредби обрати у судским инстанцама Црне Горе. Међутим, већ крајем седмице, 1. фебруара, РТЦГ је објавила вест о новом иступу Н. Мартиновића: „Мартиновић оцијенио: СПЦ брине због вриједног земљишта“. По тој вести, адвокат Мартиновић је сада изјавио: „Проблем неће бити ни формална регистрација, већ вриједне инвестиционе некретнине…“.

Јасно је да један, несумњиво способан адвокат не би неовлаштено давао изјаву да ли ће држава Црна Гора регистровати СПЦ и шта жели да узме од СПЦ. После поновних масовних протеста у четвртак 30. јануара, паника режима је очито све већа и апетити су се смањили: невладина организација „Црногорска православна црква“ се пушта низ воду, није више спорна регистрација СПЦ а некога занимају још једино земљишта на Јадрану. Уз то је Н. Мартиновић додао: „Оно што је суштина и на чему ће, према мојем мишљењу, СПЦ инсистирати у преговорима јесте питање некретнина које нијесу коришћене као богослужбени објекти. Дакле, њих интересује градско грађевинско земљиште прије свега, што је и највреднија имовина којом та црква данас газдује у Црној Гори“. Ово је пак замена теза, било би поштеније рећи: „Нас интересује градско грађевинско земљиште, да га одузмемо од СПЦ“.

Емисија „Аргументи“ РТЦГ: Водитељ, Никола Маринковић и протојереј Велибор Џомић (Фото: Снимак екрана)

Ипак, то је велики позитиван помак – нема више уцењивања са регистрацијом СПЦ а и имовински апетити су смањени „само“ на грађевинска земљишта која су погодна за изградњу туристичких објеката (углавном у општинама Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва). Али, појављује се сада проблем на који г. Мартиновић и истомишљеници нису рачунали: баш та имовина на Приморју није ни била у Краљевини Црној Гори, на чије наводно власништво над црквеном имовином се заговорници закона данас позивају (подсетимо да се тамошња до 1918. најјача странка, под Аустријом, звала Српска странка на Приморју). И приликом уједињења 1918. Бока Которска у нову државу није ушла одлукама Подгоричке скупштине (на којој није била ни заступана, јер није била у саставу Црне Горе), већ одлукама својих народних вијећа.

На подручјима општина Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва постојао је аустријски правни ред са земљишним књигама (упис власништва) и са катастром (геодетски уписи и уписи поседника). Барем ту је дакле кад је реч о имовини документација уредно вођена. А шта је са црквеном имовином у приморским крајевима? 1870. је цар Франц Јозеф, на предлог Стефана Митрова Љубише, српског књижевника из Боке и посланика Царевинског већа у Бечу, донео одлуку о стварању Бококоторске епархије. То подручје је тада издвојено из Далматинске епархије, а са њим и сва српска црквена имовина далматинске епархије на подручју Боке – цркве, манастири и земљишта. Из шематизама Бококоторске епархије, који су излазили од 1874. видљиво је чија је то црква. Већ у уводном чланку „Исторички преглед о правосл. Цркви у Бококоторској“ у шематизму из 1874. говори се о светом Сави, који је „у стара србска доба“ у тим крајевима основао две епархије, зетску и захумску, чија граница је била између Котора и Рисна. У каснијим шематизмима, на уводним странама се помиње: „Завјетни Покровитељ цијеле Епархије Св. Сава архиепископ српски“.

Адвокат Никола Маринковић (Фото: Снимак екрана)

Бококоторска епархија била је заједно са Далматинском епархијом у Буковинско-далматинској митрополији до 1919, до уједињења српских цркви. Самосталност је задржала све до 1931, када је прикључена Црногорско-приморској митрополији СПЦ.

Дакле, потпуно је јасно, у чијем су власништву некретнине на Приморју некадашње српске Бококоторско-дубровачке и спичанске епархије односно њеног правног претходника Далматинске епархије Српске православне цркве: у власништву српског народа. Ни план Б подгоричких властодржаца нема шанси да прође.

Аутор је правник и публициста

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Политика, 6. 2. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ја бих, као атеиста, поставио питање црногорским властима, зар постојање хришћанских светиња не доприноси атрактивности туристичке понуде? Зашто би сваки квадратни метар обале морао да буде покривен хотелским капацитетима? Зар није атрактивно да сваки гост у Боки посети манастир Савину? Пошто је манастир смештен на лепом месту, да ли то значи да га треба порушити и на његовом месту подићи хотел?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading