Данас: Српска листа гласала за своје представнике у Влади тзв. Косова

Строго формално гледано, Српска листа испунила је обећање да неће подржати Куртијеву владу, дато током консултација у Београду  

Фото: Н1

Српска листа, лојална званичном Београду, гласала је за своје представнике у новој влади Косова, као и за избор Вјосе Османи за председницу парламента, док је била уздржана приликом гласања о осталим министрима.

Знаковито је да су извештачи са лица места избегли да помену начин на који је поступала СЛ, преносећи искључиво „опште информације“, попут чињенице да су Иван Милојевић и Далибор Јевтић постали министри, и делова експозеа премијера Аљбина Куртија, нарочито сегмента који се односи на његову најаву да ће тужити Србију „за ратни злочин, геноцид и агресију“.

Строго формално гледано, Српска листа испунила је обећање да неће подржати Куртијеву владу, дато током консултација у Београду са премијерком Аном Брнабић и директором владине Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем.

Ипак, будући да СЛ има министре у Куртијевој влади, мораће да комуницира са косовским премијером, који је током изборне кампање и након победе Самоопредељења тврдио да „неће сарађивати са том продуженом руком Београда“.

Може се, дакле, закључити да су и политички представници Срба и премијер применили тактику која је по вољи и њиховим присталицама и међународној заједници – Курти је уважио косовски Устав по којем Срби морају да имају макар једно министарско место, док се СЛ дистанцирала од премијера тако што није потписала званичан коалициони споразум са Самоопредељењем, нити са Демократским савезом Косова, другом по снази странци у влади.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић бурно је реаговао на најаву о увођењу обавезног војног рока на Косову, констатујући да би „Курти желео да Срби пуцају на Србе“.

С друге стране, председник Александар Вучић, бар до тренутка предаје овог текста, није се огласио на наведену тему, али је претходних месеци у више наврата изразио наду да ће нова влада у Приштини укинути таксе од сто одсто на српску робу.

Судећи према досадашњим изјавама, новоизабрани косовски премијер не жели да допусти председнику Хашиму Тачију да остане главни преговарач у дијалогу са Београдом, већ ће настојати да оформи свој тим за преговоре.

Такав сценарио, без сумње, представља ноћну мору за српске званичнике, који су се надали да ће Приштина, на концу, пристати на поделу Косова, у замену за признање.

Мада Курти у последње време не помиње могућност уједињења Косова и Албаније, не треба сметнути с ума ни ту опцију.

У сваком случају, биће занимљиво посматрати како ће се косовски премијер понашати за бриселским столом, када се и ако се преговори наставе.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 5. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading