Александар Вучић: Надамо се стабилизацији ситуације у Црној Гори и да ће светиње остати СПЦ

Свакоме је најлакше да испод стола увек за све окриве Србију, пожалио се Александар Вучић

Александар Вучић (Фото: А. Васиљевић)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија помно прати ситуацију у Црној Гори, са бригом, али и надом да ће се она стабилизовати и да ће се све завршити мирно, као и да ће светиње остати СПЦ, којој су увек и припадале.

Вучић је тако одговорио а на питања грађана из Црне Горе које му је упућено преко Фејсбук налога, са потписом „Српско Беране”, а које је гласило:

„Помозите да чувамо наше светиње у Црној Гори. Репресија од полиције и режима је неподношљива, обећали сте да ћете бранити Србе, а ми гледамо у вас као спасење. Пола ЦГ вас воли као лидера, будите уз ваш народ тако вам Бог помогао”.

Вучић је рекао да су Срби изложени” перфидној, поквареној и бруталној кампањи која траје већ две или три деценије и шта год да се деси на простору бивше Југославије сви окриве Србе”, преноси Танјуг.

„Свакоме је најлакше да испод стола увек за све окриве Србију”, навео је Вучић.

Додаје да када постави питање представницима међународне заједнице, као и дипломатама зашто Срби у Црној Гори немају сличан статус као Албанци у Северној Македонији, иако је Срба у Црној Гори значајно више него Албанаца у Северној Македонији – нема одговора.

„Кажу то ћемо да прећутимо. Суштина те перфидне политике је да кад год имају поједине земље унутрашњи проблем, увек је Србија крива, и увек би Србија некога да руши, иако Србија никога није нигде срушила, а Србију су рушили сви могући.”

Вучић истиче да је суштина да део људи у окружењу не жели успех Србије и да Србија поново постаје трн у оку зато што је све успешнија.

Председник каже да је у Србији пре само четири године имала просечну плату 340 евра, док Црна Гора има плату од око 500 евра, док је сада у Србији и ЦГ просечна плата изједначена, на око 510 евра.

Вучић додаје да је, са друге стране, у Србији двоструко нижи јавни дуг и да то све говори о напретку Србије.

Каже да када на КиМ најављују редован војни рок нико не реагује, док када су наши министри покушали то да најаве да се дигла бука у свету, док сада нико не реагује и када на Косову најављују већа средства за војску и тужбе за геноцид.

„Увек је тишина, а када би ми нешто рекли увек бисмо били криви свима. Зато наша политика мора да буде паметна, одговорна и мудра”, поручио је Вучић.

Додаје да, ипак, нико не треба да помисли да може у тишини и на било који начин може да укине српске светиње.

Вучић наводи да наша политика треба да буде добро осмишљена и не арогантна, али да кажемо да поштујемо Црну Гору и друге у окружењу, али да ћемо да штитимо интересе правно, политичким и дипломатским деловањем, као и да никога не угрожавамо.

Председник констатује да поједини у Црној Гори постављају то питање као да Васојевић нису живели у Беранама или Андријевици, где су већ вековима и да је ситуација као да је Србија пре неколико дана довела Куче.

Вучић додаје да су то само људи који желе да сачувају светиње и да се зато нада да ће се све у миру завршити и стабилизовати и да ће светиње остати СПЦ.

Убрзали процедуру држављанства, али морамо да чувамо и РС

Председник Александар Вучић је изјавио данас да је убрзана процедура по којој грађани Републике Српске могу да добију држављанство Србије, али и истакао да је важно и да задржимо људе у самој РС, јер њу морамо да чувамо, што, каже, и јесте разлог велике помоћи Србије Српској, преноси Танјуг.

Тиме је председник одговорио на једно од питања са Фејсбука, које је стигло од „мајке два студента” – како је могуће да они из РС, и поред специјалних веза Србије и Српске, морају да чекају шест месеци до годину дана да би добила српско држављанство и поруке да се због тога осећају запостављено.

Вучић је рекао да су му на тај проблем скренули пажњу грађани и приликом недавне посете Мркоњић Граду и Дрвару и да му пренели да се „људима из РС смучи када виде процедуре у Србији”.

Он је истакао да је процедура убрзана, уз податак да је у последњих пет дана издато 1.403 држављанства грађанима из РС, а да ће 5.000 бити издато у наредних 10 дана.

„Али, немојте да нам замерате ни на томе, јер смо се трудили да брже дамо неким другима држављанство, јер смо желели да сачувамо добар део људи у РС”, рекао је Вучић.

Додао је да је свестан да неће сви људи из РС доћи у Србију, као и да они највише на свету воле пасош Србије.

Он је упитао и шта ће се десити када просечна плата у Србији буде 800 евра, а у БиХ 600 евра, што ће, каже, бити случај.

„Шта ћемо да радимо? Хоћемо целу Српску да преселимо у Србију? Не смемо то да урадимо. Морамо да чувамо Српску, зато јој и помажемо и улажемо у РС много”, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading