Јелена Милић: Литије део хибридног рата

Дио хибридних операција који се сада спроводи у Црној Гори под формом демонстрација против „лошег закона“ долази од прокремаљских структура, наводи Јелена Милић

Јелена Милић (Фото: РТЦГ)

Црна Гора је додатно изложена хибридним операцијама: географски и демографски је мала, недавно постала чланица НАТО, има специфичну историју настанка са сложеном етничком структуром и специфичним односима са Србијом – али добро је што су НАТО сајбер тимови у Црној Гори, сматра Јелена Милић, директорка Центра за евроатланске студије.

Она сматра да је добро што се Црна Гора припрема да се одбрани од сајбер напада и што су тимови НАТО у Црној Гори, али напомиње да у нашој држави постоје прокремаљске структуре које су актери политичког живота које се залажу за демократију московског типа.

„У Црној Гори постоје прокремаљске структуре које су актери политичког живота које се залажу за демократију московског типа. Дио хибридних операција који се сада спроводи у Црној Гори под формом демонстрација против „лошег закона“ долази од прокремаљских структура“, каже Милић у интервјуу Побједи.

Она каже да ни једна земља није сигурна када је у питању хибридни рат без обзира што је чланица НАТО.

„Били смо свједоци покушаја пуча од стране Русије у Црној Гори. Не треба заборавити да је НАТО сајбер усвојио почетак и домен рата. Дакле, напад у води, копну и ваздуху земље чланице могао је да изазове позивање на члан 5. колективне реакције – јер напад на једну земљу чланицу је напад на све земље НАТО. Сада то правило важи и за напад у сајбер простору, а дио хибридних операција се обавља и у сајбер простору“, наводи Милић и додаје да је наравно и Црна Гора изложена тим нападима.

„Иду јој избори, али и много веће земље су биле изложене операцијама у сајбер простору које су долазиле од државних и не државних актера. Имате и врсту напада која је слична оној у Србији: институције система и они који спроводе законе позивају се да арбитрарно дјелују према демонстрантима и онима који треба да спроведу закон, на основу тога да ли се демонстранти, према њиховим критеријумима, залажу за добру и часну ствар или не. То је опасан преседан на који мора да се пази“, истиче Милић.

Она каже и да демократска контрола оружаних снага у Црној Гори можда још није савршена, али играти на етничке подјеле и користити систем оружаних снага да реагује арбитрарно је позив на пуч и позив на одбијање командног ланца који постоји са легитимним институцијама и законима Црне Горе.

„То смо чули од српских лидера сад недавно током ових врло сложених и опасних дешавања у Црној Гори око демонстрација због Закона о слободи вјероисповести. Долазимо до кључне теме: Ви морате и сами да пазите да се не намјестите да будете жртва хибридних операција и да им не дајете тако лако уплив“, закључила је Милић.

Опрема: Стање ствари

(РТЦГ, 3. 2. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

4 replies

  1. Тежина и значај изјава ове “ђоспође” је једнака изјавама неке баба сере о прављењу нуклеарних реактора. Зашто би априори било лоше да постоји руски утицај и да се неко под тим утицајем залаже за нешто? Зашто би било ко трпео са му нека клијенткиња Сороша или неко сличан брабоња (довољно је умерено) о корисности и исправности свега што спроводи НАТО? Нема потребе ни да оспоравамо да смо под руским утицајем. Ево, ја сам под тим утицајем и борим се за то да Црна Гора постане руска губернија. Залажем се и за то да се забрани рад организацији коју води “госпођа” Милић, а да се она осуди ********* ******* ******* због свог малигног пропагандног рада за интересе НАТО.

  2. Тужан сам, када видим ову сподобу.
    И питам се, зар нема никога у овом нашем логору ?
    ** **** ****

  3. Sve je moguce. I doticna mene vise podseca na Aliena nego na homo sapiensa, tako da je vrlo moguce da je ona stranac medju ovim drugima. Vratimo je tamo idakle je disla!

  4. Тако је то када се пре употребе не прочита упутство о коришћењу осиромашеног уранијума.Превелика доза изазива халуцинације! Молим пазите не претеруј те.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading