Емануел Макрон: Брегзит историјски аларм за ЕУ

Макрон рекао да је европским грађанима „више него икад” потребна уједињена Европа како би одбранили своје интересе које угрожавају САД и Кина

Председник Емануел Макрон на конференцији за штампу после састанка са лидерима ЕУ у Берлину 29. јуна 2017. године (Фото: Мишел Тентуси/Гети)

Председник Француске Емануел Макрон оценио је данас да излазак Велике Британије из ЕУ представља „историјски аларм” који би требало да примора Унију на побољшање.

Макрон је рекао да је европским грађанима „више него икад” потребна уједињена Европа како би одбранили своје интересе које угрожавају САД и Кина и да би изашли на крај с изазовима као што су климатске промене, миграције и технолошки напредак.

„Овај излазак је шок. То је историјски аларм који мора да се чује у свакој од наших земаља, у целој Европи, и да нас натера на размишљање”, казао је Макрон, преноси Бета.

Он је критиковао „лажи, преувеличавања, поједностављивања” који су обележили британску кампању за Брегзит 2016. године.

Заложио се за „јаснији европски пројекат” који би био једноставнији и релевантнији за њене грађане.

„Данас је тужан дан, хајде да то не скривамо. Али то је и дан који мора да нас води ка том да радимо ствари другачије”, рекао је француски председник.

Он је додао да ће ускоро посетити Велику Британију у нади да ће две земље изградити нов, „што је могуће ближи” однос.

Велика Британија је напустила Унију. Тада почиње период транзиције у којем ће Лондон преговарати о условима новог односа с ЕУ и њеним чланицама.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 1. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading