Настављају се политичка хапшења у Црној Гори

У Црној Гори ухапшен је већи број учесника литија и политичких активиста, међу њима Ратка Кнежевић, мајка посланика Милана Кнежевића и Марко Милачић, председник Праве Црне Горе

Спровођење Ратке Кнежевић, мајке посланика Милана Кнежевића, у притвор (Фото: Саво Прелевић/Радио Слободна Европа)

Ратка, мајка посланика опозиционог Демократског фронта (ДФ) у црногорском парламенту Милана Кнежевића и његов брат од стрица Горан ухапшени су рано јутрос, саопштила је Управа полиције. Осим њих, ухапшено је још 15 особа.

Кнежевић је потврдио вијест и каже да су ухапшени чланови ДФ-а у Зети.

Како је саопштено из Управе полиције, њихови службеници су јутрос, поступајући на основу наредбе надлежног суда, извршили претресе на 17 локација, саопштено је из Управе полиције.

„Полиција је приликом предузимања тих радњи пронашла и привремено одузела оружје у илегалном посједу, пушку и два пиштоља, одређену количину муниције, средства комуникације и друге ствари и предмете“, саопштено је из Управе полиције.

Одузете ствари и предмети биће предмет форензичких вјештачења.

Преметачина у кући Милана Кнежевића (Фото: Ин4С/Фејсбук ДФ)

У службене просторије Центра безбједности Подгорица доведено је 16 лица, међу којима је и Р.К. (68), која је приликом предузимања службене радње претрес стана и других просторија ометала и омаловажавала службенике полиције, пренијела је РТЦГ.

„Р.К. је лишена слободе због почињеног прекршаја из Члана 11 Закона о јавном реду и миру и биће у законском року приведена на саслушање код надлежног судије за прекршаје“, саопштено је из Управе полиције.

Како наводе у саопштењу, у току је криминалистичка обрада свих доведених, а у сарадњи са надлежним државним органима сва лица за која се стекну услови прекршајне или кривичне одговорности, биће процесуирана у складу са законом.

(Искра, 31. 1. 2020)

Полиција претреса станове у Беранама

Полиција је јутрос претресла неколико станова и у Беранама на шест локација, пишу подгоричке Вијести.

Један од грађана који је желео да остане анониман казао је подгоричком дневнику да је на налогу писало да се претрес врши „ради проналажења предмета у вези кривичног дела недозвољено држање оружја и експлозивних материја”.

Грађанима чији су домови претресени, раније су примећени на местима на којима су осликаване тробојке.

Полиција у Беранама (Фото: Политика)

Према једном налогу за претрес, у који су Вијести имале увид, претресе је наложио Основни суд, на основу захтева основног државног тужиоца, а пре тога је то тражено из Центра безбедности Беране.

Полиција се поводом претреса у Беранама није оглашавала.

Иначе, у Беранама бораве припадници Посебне јединице полиције, али су претресе, како је речено, „у коректној комуникацији” извршили припадници редовног полицијског састава из Берана.

(Политика, 31. 1. 2020)

Марко Милачић ухапшен на аеродрому у Подгорици

Председник Праве Црне Горе, Марко Милачић, ухапшен је данас на аеродрому у Подгорици, по повратку из Београда. Како је саопштено из те странке, Милачић је ухапшен одмах по слетању на подгорички аеродром у Голубовцима, по повратку из Београда, где је гостовао на појединим медијима и говорио о актуелној ситуацији у Црној Гори, а састао се и са патријархом СПЦ Иринејем.

Њему су, наводи се, службеници Управе полиције пришли, обавестили га да му морају уручити позив, не појашњавајући о чему се ради, након чега је полицијским возилом спроведен у подгорички Центар безбедности, јавља Танјуг.

Хапшење Марка Милачића (Фото: Права Црна Гора)

Милачић је ухапшен након вишедневног боравка у Београду, где је гостовао у емисијама српских медија говорио о „диктатури владајуће партије у Црној Гори и комунистичким начинима обрачунавања са политичким противницима”.

Шеф Праве Црне Горе се, додаје се у саопштењу, јуче поподне у Београду састао са патријархом Српске православне цркве Иринејем. Из те странке упозоравају да је, како кажу, „у Црној Гори на снази најстрожа диктатура и прогон политичких противника владајућег ДПС”.

Марко Милачић пуштен из притвора након саслушања

Председник Праве Црне Горе, Марко Милачић, након саслушања у подгоричком Центру безбедности пуштен је из притвора. Милачић је у Центру безбедности задрзан дуже од четири сата.

Милачић се по пуштању из притвора огласио на свом фејсбук профилу и поручио: „Доле ланци и окови, не вежу се соколови”, преноси Танјуг.

(Политика, 31. 1. 2020)

Мајка Милана Кнежевића пуштена након саслушања

Ратка, мајка посланика опозиционог ДФ, Милана Кнежевића, пуштена је након саслушања у подгоричком прекршајном суду, саопштила је Управа полиције.

Адвокат породице Кнежевић, Дражен Медојевић, је рекао да је претрес извршен у раним јутарњим сатима док је ова 68-годишња жена била сама у кући, а да је предмет претреса био Миланов брат Мирко.

Полиција је раније саопштила да је Ратка Кнежевић приведена због омаловажавања полицијских службеника који су јутрос претресли њихову породичну кућу.

Црногорска полиција претресала је јутрос 17 објеката и том приликом ухапсила 16 особа, међу којима је била и Ратка Кнежевић.

„Она је отворила врата, и у том моменту врата су поломљена и ушли су специјалци са упереним оружјем”, рекао је Медојевић новинарима испред Суда за прекршаје.

Хапшење Ратке Кнежевић (Фото: Политика)

Он је казао да је Ратка Кнежевић, која је иначе лошег здравља, била под јаким стресом, и да је у тим тренуцима „изговарала одређене реченице којих се није могла сетити”.

„То су у суштини увреде и клетве, то није омаловажавање. Тражио сам да се изврши медицинско вештачење, и да вештак каже да ли особа у тим околностима и под стресом може да уради нешто с умишљајем, али је судија то одбила”, рекао је Медојевић, пишу подгоричке Вијести, а преноси Танјуг.

Навео је да људи који су писали захтев за покретање поступка не разликују увреде и омаловажавање.

Медојевић је казао да судија још није донела одлуку, и најавио да ће, након што је добију, он поднети жалбу.

Према речима Медојевића, полиција није нашла ништа приликом претреса куће Кнежевића.

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading