Раскрикавање: Амерички ККР постао сувласник Блица и НИН-а

Аксел Шпрингер, заједно са швајцарском компанијом Рингијер, поседује Рингијер Аксел Шпрингер Медиа која преко више ћерки-фирми послује и у Србији као издавач медија

Куповином око 43 одсто немачке компаније Аксел Шпрингер, амерички инвестициони фонд ККР постао је њен већински власник. Тиме је ККР постао и сувласник фирме Рингијер Аксел Шпрингер Медиа која је присутна на медијском тржишту Србије као издавач Блица, НИН-а, специјализованих магазина и неколико портала. Ову куповину, вредну скоро 3 милијарде евра, у децембру је одобрила и наша Комисија за заштиту конкуренције.

Аксел Шпрингер, издавач бројних медија попут таблоида Билд, дневних новина Велт, утицајних портала Бизнис Инсајдер и Политико.еу, од августа 2019. више није у већинском власништву породице Шпрингер.

Како је у августу пренео Ројтерс, из америчког инвестиционог фонда ККР – који је до прошле године био већински власник Н1 канала – саопштили су да су купили 43,54 одсто удела, чиме су претекли власницу Фриде Шпрингер која сада има 42,6 одсто. Према договору, међутим, ниједна важна одлука не може да се донесе без њене сагласности како би се „осигурао континуитет у вођењу компаније“ основане 1946. године и чија је вредност процењена на 6,8 милијарди евра.

Један од главних разлога за купопродају, како су навели из ове компаније, јесте њихова намера да постану водећи светски провајдер дигиталног садржаја, у чему ККР има „значајну експертизу“, те је зато постао њихов „стратешки и финансијски партнер“.

Фото: Предраг Дедијер/Цензоловка

Аксел Шпрингер, заједно са швајцарском компанијом Рингијер, поседује Рингијер Аксел Шпрингер Медиа која преко више ћерки-фирми послује и у Србији као издавач медија – недељника НИН, дневног листа Блиц, издања Блиц жена, портала Блиц Онлајн, Noizz, Жена.рс, Пулс Онлајн, форума Ана.рс, видео платформи Блиц ТВ и Clip.rs, магазина Оригинал који је покренула фондација Новак Ђоковић и часописа Елевате компаније Ер Србија.

Да би могли да уђу на тржиште Србије, ККР и Аксел Шпрингер тражили су одобрење Комисије за заштиту конкуренције, која је у децембру куповину одобрила оценивши да „ниједно од друштава ККР Групе није активно у Србији на истом тржишту као Аксел Шпрингер“. Другим речима, АкселСпрингер неће имати монопол.

Борба за превласт

Како стоји у решењу Комисије, интерне процене Рингијер Аксел Шпрингера за 2018. годину које им је компанија доставила, показују да у укупном броју продатих дневних новина у Србији, Блиц има 10-20 одсто удела. Већи број продатих примерака има једино Информер (20-30 одсто удела), док су му конкуренти Вечерње новости, Курир, Српски телеграф и Ало који сви имају по 10 до 20 одсто удела у укупном броју продате штампе, док Политика заузима 5 до 10 одсто тржишта.

Када је реч о периодичној штампи, односно специјализованим часописима, недељницима и слично, Аксел Шпрингер „држи“ чак 50-60 одсто тржишта у Србији, и то пре свега са часописима намењеним женској публици – Блиц жена и Блиц пулс. Од укупног броја примерака, часописи економске и политичке садржине, у које спада и недељник НИН, заузимају од 20 до 30 одсто удела.

По броју продатих примерака у категорији женских часописа, Рингијер Аксел Шпрингер се у Србији такмичи са издањима Color Press Групе у власништву Велибора Ђуровића и Роберта Чобана – Скандал, Свет, Стар, Hello, Глориа, Стори – која доминирају на домаћем тржишту са 50-60 одсто удела. Лепа и срећна, часопис који издаје Адриа Медиа Гроуп Игора Жежеља, заступљена је на тржишту са 5-10 одсто удела.

Лого: НИН

У сегменту часописа са економском и политичком садржином, конкуренти НИН-а су Недељник (30-40 одсто тржишта), фирме које издају Печат и Време имају по 10-20 одсто удела, док Publisher ДОО, издавач листа Експрес, има 5 до 10 одсто.

И на тржишту штампања дневних новина, Рингијер Аксел Шпрингер доминира са својом штампаријом АПМ Принт која штампа 70 до 80 одсто дневне штампе – у мањој мери за своје потребе (Блиц), а у већој мери услужно (овде се штампају и Информер, Ало и Курир).

Конкуренти су им штампарија Борба – где се од дневних новина штампају Данас и Вечерње новости – као и штампарија Политике, у којој се штампа истоимени лист. Обе заузимају по 10-20 одсто тржишта.

Према подацима Рингијер Аксел Шпрингера, ова компанија има и највећу зараду од реклама у штампи (20-30 одсто од укупне зараде), иза тога са нешто мањом зарадом су издања Адриа Медиа Глупе и Колор Медиа Интернешенел, док фирме које су издавачи Српског телеграфа, Новости и Ало најмање приходују од реклама.

Марија Вучић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Раскрикавање, 23. 1. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading