Зоран Чворовић: Митрополиту Амфилохију неопходно пуномоћје Сабора за разговор о темељном уговору

Епископима СПЦ, чије епархије се налазе на територији Црне Горе, за разговоре о темељном уговору неопходно специјално пуномоћје Сабора СПЦ, рекао проф. Чворовић

Зоран Чворовић (Фото: Искра/Јутјуб)

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, правни историчар Зоран Чворовић, оценио је да је правни положај епископа СПЦ из Црне Горе различит у зависности од тога да ли са Владом Црне Горе разговарају о изменама Закона о слободи вероисповести или о закључењу темељног уговора између Републике Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ).

Чворовић је навео и да председник Србије Александар Вучић исказује наводну бригу за очувања јединства СПЦ, а заправо подрива митрополита црногорско приморског Амфилохија.

„Како се у поступку доношења или мењања Закона о слободи вероисповести СПЦ не појављује као уговорна страна, пошто је закон искључиво израз државног суверенитета, онда ни епископима СПЦ са територије Црне Горе за разговор о изменама овог Закона не би било неопходно посебно овлашћење Светог архијерејског Сабора“, рекао је за агенцију Бета Чворовић, који је јавности познат и као аутор књиге „Право и Православље“.

Међутим, како је навео, „из угла саборног устројства православне цркве, сваки договор и одлука у оквиру Сабора доказ су јединства српског епископата, са којим би и позиција појединих епископа у преговорима са световним властима била јача, а не слабија“.

Чворовић је рекао и да не види разлог да било који епископ СПЦ из Црне Горе, па и митрополит Амфилохије, разговара са представницима Владе Црне Горе о било чему, „све док не буде у целини стављен ван снаге противуставни и противправни“ Закон о слободи вероисповести, како се овим разговорима „не би на било који начин дао легитимитет том противправном закону“.

Према речима Чворовића, црногорска власт жели да ослаби везу између митрополије црногорско-приморске СПЦ и Српске патријаршије, како би једног дана од ње, а „не од минорне Дедеићеве секте, формирала, најпре, аутономну а потом аутокефалну црногорску православну цркву“.

Митрополит Амфилохије на богојављенској литији у Подгорици, 19. 1. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Чворовић је рекао да црногорски премијер Душко Марковић зато инсистира на томе да једини саговорник Влади Црне Горе може да буде Митрополија црногорско приморска, истовремено игноришући чињеницу да територију Црне Горе покривају још три епархије СПЦ, чији епископи имају исти црквеноправни ранг као и митрополит.

Потпуно другачије стоје ствари са преговарачким овлашћењима епископа СПЦ са територије Црне Горе када се ради о закључењу темељног уговора којим би СПЦ споразумно уредила односе са државом Црном Гором, него што је то случај код разговора о Закону о слободи вероисповести.

„Епископима СПЦ, чије епархије се налазе на територији Црне Горе, за разговоре са Владом Црне Горе о темељном уговору било би неопходно специјално пуномоћје Светог архијерејског Сабора СПЦ, јер питања која треба да регулише овај уговор превазилазе канонску и територијалну надлежност једног епископа“, навео је Чворовић.

„Пошто је питање статуса Српске цркве у Црној Гори пресудно за очување јединства СПЦ и српског народа у будућности“, прецизирао је Чворовић, „о предлогу текста темељног уговора морао би да се изјасни Свети архијерејски сабор СПЦ као њена највиша црквено-законодавна власт“.

Он је навео да би текст уговора усаглашен између Сабора СПЦ и Владе Црне Горе, могли да потпишу заједно сви епископи четири епархије које покривају територију Црне Горе, али по специјалном пуномоћју Сабора.

На основу таквог пуномоћја, темељни уговор би могли да потпишу и митрополит Амфилохије, као најстарији од ових епископа по хиротонији, или патријарх српски, који, иако само први међу једнакима, по Уставу СПЦ представља Српску цркву пред другим аутокефалним црквама, а по аналогији и пред државама.

Епископски савјет СПЦ у Црној Гори

У сваком случају, навео је Чворовић, у евентуалном темељном уговору са Републиком Црном Гором, друга уговорна страна морала би изричито да буде наведена СПЦ као јединствени правни субјект, који у Црној Гори делује преко својих епархија.

Чворовић је оценио да председник Србије Александар Вучић „исказује наводу бригу за очување јединства Српске цркве, док истовремено не извршава своју уставну обавезу да чува територијално јединство Србије на Косову и Метохији“.

„Злоупотребљавајући искушење пред којим се нашла СПЦ, суочена са покушајима Ђукановићевог режима да разбије њено канонско јединство, Вучић у интересу Ђукановића подрива ауторитет митрополита Амфилохија и тиме покушава да направи раздор у српском покрету у Црној Гори“, нагласио је Чворовић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 24. 1. 2020)

Прочитајте јошКатегорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , , ,

2 replies

 1. Нажалост у Србији не постоји ни најмање разумијевање стања у ЦГ нити природе режима у Подгорици. Са овим режимом нема преговора они неће преговарати док имају пендрек у рукама. Дакле све тобожње изјаве су само бацање спице и спиновање. Озбиљни људи се онда пецају да тумаче неозбиљне али веома опасне људе. Непотребно само уноси забуну.

  Свиђа ми се

 2. У сваком случају, навео је Чворовић, у евентуалном темељном уговору са Републиком Црном Гором, друга уговорна страна морала би изричито да буде наведена СПЦ као јединствени правни субјект, који у Црној Гори делује преко својих епархија.
  ++++
  Осим, ако ђедо ( први пут јавно ) не каже да је то Црногорска православна Црква !!!!

  https://vaseljenska.net/2020/01/26/5271/

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s