Душко Марковић позива митрополита Амфилохија на разговор

Црногорски закон о слободи вероисповести најлибералнији је од закона Србије, Хрватске, али и земаља Европске уније, указао премијер Црне Горе

Душко Марковић (Фото: Н. Ђурић/Политика)

Влада Црне Горе ће о Закону о слободи вероисповести разговарати с актерима унутар Црне Горе. О томе не може одлучивати ниједан председник, па ни председник Србије Александар Вучић, поручио је јуче црногорски премијер Душко Марковић. Председник владе је напоменуо да Црна Гора жели Србију „као поузданог и успешног суседа”. „Да о питању разлика разговарамо на државном нивоу, а не преко медија и програмираних аналитичара и интелектуалаца”, казао је он.

Он је додао да су за владу коју предводи „легитимна адреса за разговор Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије”, којем ће се, како је најавио, до краја недеље званично обратити за наставак разговора о спорном закону, за који МЦП и Српска православна црква тврде да је осмишљен тако да омогући отимање њихове имовине у Црној Гори.

Марковић је, неуобичајено, био гост у јутарњем програму Телевизије Црне Горе, где је рекао да жели дијалог о закону, али да је немогуће да се, како је тражила митрополија, тај акт повуче, па да се онда о њему разговара.

„Не може црква тражити повлачење закона јер нема уставне могућности за то”, речи су Марковића, који је рекао и да контроверзни акт може бити оспорен у целости или у појединим нормама, али кроз процедуру која је за то предвиђена – предлогом да се оцени уставност закона или да се у парламенту формира посланичка већина која би га изменила амандманима или ставила ван снаге док се не донесе нови.

На питање како види излаз из ове ситуације, Марковић је рекао како су правно неутемељена очекивања да ће литије и молебани, којима митрополија и верници СПЦ протестују због закона, бити довољно јак разлог да се он повуче.

„Тешко је у питање довести уставност закона, јер га је као позитивног оценила Венецијанска комисија. Верујем да постоји разума код митрополита да се са владом настави разговор о овом важном питању. Ово није само питање закона, већ укупних друштвених односа у земљи”, оценио је премијер, додајући како је уверен да ће „митрополит одолети притиску политизације скупова ради освајања власти пре или након избора”.

Марковић је устврдио да није тачно да се „законом дозвољава верницима Црногорске православне цркве да користе манастире и цркве у којима служи свештенство митрополије”.

„Имовина коју је Српска православна црква стекла након 1918. године на законит начин остаће њихова имовина”, казао је Марковић. „И она имовина која ће бити државна, и власништво МЦП, служиће само вери. Црногорски закон о слободи вероисповести најлибералнији је од закона Србије, Хрватске, али и земаља Европске уније”, истакао је он.

Црногорски премијер је оценио да паљење црногорске заставе у Београду показује „јасан однос према држави Црној Гори и њеном праву да суверено одлучује о унутрашњим питањима”.

„Разочаравајуће је све оно што се дешавало за месец дана од усвајања Закона о слободи вероисповести у црногорском парламенту. То није био само отпор закону већ је прерастао у обрачун са Црном Гором и њеним институцијама и правом да суверено одлучује о унутрашњим питањима. Тај атак и невиђену пропаганду носили су актери унутар земље, али најдрастичније и најбруталније актери из суседне Србије”, сматра Марковић.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. „…легитимна адреса за разговор Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије…”

    Ради се изгледа на два нивоа, један је отворена отимачина имовине СПЦ а други је наметање диференцијације између СПЦ и МЦП, то јест утирање пута за одвајање Митрополије од СПЦ.

    Лако је претпоставити један од (мрачних) сценарија, у коме ће политички вођи Карадага пристати да се модификује закон тако да сва црквена имовина припадне МЦП под условом да се ова осамостали….

  2. “Господин” Марковић је ишао у исту школу коју је похађао и овај овдашњи узурпатор власти. Њихов заједнички став је да су око њих сви глупи и да нису у стању да схвате њихове добре и часне намере или су злонамерни насупрот њима савршенима, поштенима и безгрешнима. Обојица оптужују друге за оно што сами раде. О свему знају све иако су њихове квалификације и радно искуство ништавне. Степен њихове ароганције и подлости је неподношљив. Они су оличење издаје, неотесаности и грамзивости. Уз све то, надају се нечему…

  3. Спуштавах се ја на ваше уже,
    умало се уже не претеже.
    Отада смо вишњи пријатељи,
    у главу ми памет ућерасте.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading