Александар Вучић: Постигнут компромис којим није признато Косово

Успели смо да пронађемо компромисно решење у којем нико не може да каже признали сте Косово, објаснио је Александар Вучић

Александар Вучић у Давосу 2019. (Фото: Танјуг)

Писмо о намерама за успостављање директне авио-линије Београд-Приштина је важна ствар о којој је дуго вођен дијалог, којим је пронађено компромисно решење у којем нико не може да каже да смо признали Косово, рекао је председник Александар Вучић.

Вучић се, у Давосу, захвалио с тим у вези специјалном изасланику америчког председника Доналда Трампа за Балкан Ричарду Гренелу и саветнику америчког председника за националну безбедност Роберту О’Брајану.

„Захвалан сам на енергији и труду коју су уложили Гренел и О’Брајан. Неће бити лако за нас, ни Американце да то све урадимо. Захвалан сам на интересовању председнику Трампу”, рекао је он додајући да ће у Давосу имати сусрет са О’Брајаном.

„Много је тешко доћи до било каквог споразума по том питању. Желим да грађани знају колико је то важно и тешко”, подвукао је он.

Извор: Танјуг

Подвукао је да је Србија урадила најбоље што је било могуће да потврди за шта се залаже, а то су слободан проток робе, капитала, људи и услуга, и да уједно заштити јединственост територије Србије.

„Успели смо да пронађемо компромисно решење у којем нико не може да каже признали сте Косово. Они који нападају мало знају, не разумеју ништа, па се онда питате је ли могуће да су ти људи некада водили државу”, казао је он критикујући примитивне, несувисле и несмислене нападе.

Грађанима је поручио да не треба да брину јер постоје озбиљни људи који воде земљу.

„И много ћемо још ствари урадити да принципе „мини Шенгена” спроведемо у дело, што значи јачање српске привреде, бољи квалитет живота, веће плате и пензије”, нагласио је Вучић, преноси Танјуг.

Важно је да смо у Давосу, да је Србија добро представљена

Председник Србије Александар Вучић изјавио је уочи отварања Светског економског форума у Давосу, да је то одлично место где за кратко време може много да се чује, да се остваре важни контакти, на корист Србије.

„За Србију је веома важно да будемо у Давосу и да будемо добро представљени”, рекао је Вучић новинарима у Давосу.

Александар Вучић у Давосу (Фото: Инстаграм/Танјуг)

Он је подсетио да је ово шеста година да се наша земља представља на највећем економском форуму у свету.

Вучић је навео да је то веома значајно за побољшање позиције Србије, уз разговоре са привредницима, које позива да инвестирају у нашу земљу.

„Сада имамо прилику да говоримо о инвестиционом амбијенту и да позовемо људе да наставе да инвестирају у Србији”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Додао је да ће говорити на два важна панела, једном економском, и другом чисто политичком, о Западном Балкану, где ће говорити о томе како види будућност, Малом Шенгену, економској сарадњи и другим проблемима.

Низ сусрета Вучића са званичницима у Давосу

Председник Србије Александар Вучић имао је у Давосу, пред церемонију званичног отварања Светског економског форума, разговоре са бројним званичницима, међу којима су шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Светског економског форума Берге Бренде.

Вучић је на Инстаграм налогу „будућностсрбијеав”, уз фотографије својих сусрета са страним званичницима истакао да је за Србију веома важно да буде присутна у Давосу и да буде добро представљена.

„Овде у Давосу имамо прилику да говоримо о нашем инвестиционом амбијенту, о резултатима које смо постигли, о једној од највиших стопа раста у целој Европи и да позовемо привреднике да инвестирају у Србију, да поправимо стандард и квалитет живота наших грађана и да видимо шта су следећи потези које морамо да урадимо”, наводи се уз фотографију Вучића са Фон дер Лајен.

Александар Вучић и Урсула фон дер Лајен (Фото: Блиц)

Поред фотографије са Брендеом, Вучић је написао: „Пријатељски разговори пред отварање Светског економског форума”.

Председник Србије се на Инстаграму захвалио оснивачу и извршном председнику Светског економског форума Клаусу Швабу на подршци и редовним позивима за учешће на том скупу.

„Хвала на подршци и редовним позивима за учешће на Светском економском форуму”, стоји поред фотографије Вучића са Швабом, преноси Танјуг.

Председник Србије је у посту поред фотографије са председником Јерменије Арменом Саркисијаном написао да је Светски економски форум у Давосу одлично место где за кратко време може много да се чује, да се остваре важни контакти, али и сретну стари пријатељи.

(Политика, 20. 1. 2020)

Александар Вучић: Зашто Ер Србија не лети на Косово

„Није згодно да лети из много разлога, јер би морала са њиховим ваздухопловним властима, дирекцијама и аеродромом да потписује споразуме, каже Александар Вучић

Председник Александар Вучић каже да је Србија тражила да на новој авио-линији Београд-Приштина не лети Ер Србија, већ да то буде нека друга авиокомпанија и да се лет обавља уз посредовање КФОР-а.

Вучић је нагласио да се у домаћој јавности могло видети „огромно незнање” дела опозиције који су питали зашто не лети Ер Србија.

„Није згодно да лети Ер Србија из много разлога. Ер Србија би морала са њиховим ваздухопловним властима, дирекцијама и аеродромом да потписује споразуме. Онда је било много лакше да то радимо преко „Луфтханзе” и тражили смо да КФОР буде посредник”, рекао је Вучић за РТС.

Фото: Политика

Наглашава да неко ко се упушта у оцене тог случаја мора много да зна.

Кометаришући то што су неки након потписивања писма о намерама о обнови авио-линије између Београда и Приштине рекли да је тиме независност Косова угрожена, Вучић каже да је у Приштини независност угрожена чим виде неког Србина.

Наводи да не разуме да неко у 21. веку критикује успостављање авио-линија, изградњу аутопутева због слободне трговине.

„То нисте могли да приуштите себи ни у 15. и 16. веку, а камоли 21. веку. Неки људи су остали у раном феудалном добу”, закључио је он, преноси Танјуг.

О’Брајан разуме позицију Србије

Председник Александар Вучић најавио је да ће се у петак ујутру у Београду састати са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Ричардом Гренелом и навео да су САД спремне да чује захтеве и проблеме Београда по питању Косова и Метохије.

Вучић је за РТС из Давоса рекао да ће се са Гренелом састати у петак ујутру, у осам сати.

Председник је јуче у Давосу на маргинама Светског економског самита разговарао и са саветником за националну безбедност Доналда Трампа Робертом О’Брајаном.

Александар Вучић и Роберт О’Брајан (Фото: Н1)

Вучић каже да је О’Брајан пристојан човек који жели да чује и уме да слуша и представнике земаља које су мање економске снаге и значаја у односу на САД.

„Мислим да он добро разуме позицију Србије”, рекао је Вучић.

Он је навео да је позиција Србије по питању КиМ тешка и да је однос САД према Косову супротан нашем односу, али да су сада спремни да чују наше захтеве и ставове.

„Не говорим да ће сад САД да пређу на нашу страну, како би неко помислио, али су спремни да чују који су наши захтеви и проблеми, шта Србија по том питању мисли. У том смислу мислим да смо отворили нека врата иза којих можемо да разговарамо отвореније са америчким партнерима него раније”, рекао је Вучић за РТС из Давоса, преноси Танјуг.

Уколико се укаже прилика, разговараћемо о закону са Ђукановићем

Председник Александар Вучић изјавио је данас да нема заказан билатерални састанак са председником Црне Горе Милом Ђукановићем у Израелу, где ће присуствовати обележавању 75. годишњице ослобађања Аушвица, али да ће, уколико се укаже прилика, са њим разговарати о црногорском Закону о слободи вероисповести.

„Увек је боље разговарати, али су позиције две земље дијаметрално супротне и не знам какав се резултат може очекивати по том питању”, рекао је Вучић за РТС.

Вучић данас путује у Израел, где ће бити обележен Међународни дан сећања на Холокауст и 75 година од како је Црвена армија ослободила Аушвиц.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Мало је смешно, уствари много је смешно, пошто ништа више не може да буде тужно када је овај човек у питању.
    Гомила флоскула, лажи и обмана.
    Затим следи захвалница свима онима, пристојним људима који су му ”помогли”(наредили) да одради оно што сада приказује као свој велики успех.
    Све је у реду, он разуме позицију Србије, они разумеју позицију Србије, остало је да је и Мило разуме па да данемо душом и кренемо у будућност која нас чека нестрпљиво и са великим задовољством.

  2. “Грађанима је поручио да не треба да брину јер постоје озбиљни људи који воде земљу.” Када ћемо сазнати ко су ти људи, очито је хтео да укаже на неке друге људе а не на ове његове људе које стално гледамо. Њих свакако видимо да постоје и они су онда неозбиљни.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading