Александар Вучић: Не разумем идеју о увођењу забране рада недељом, против сам тога

Сваки човек би хтео да има загарантовано слободно време. Али, можеш ти, али немој мене да тераш, ја хоћу да радим, указао председник Србије

Александaр Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не разуме идеју о увођењу забране рада недељом.

„Не знам чија је то идеја. Видео да сам да су Црна Гора и Хрватска то усвојиле. Ја сам против тога. Сваки човек би хтео да има загарантовано слободно време. Али, можеш ти, али немој мене да тераш, ја хоћу да радим“, указао је Вучић за ТВ Пинк.

Вучић је указао да се забрана рада недељом у Црној Гори и Хрватској није показала добром.

„Сада, када имамо раст економије треба да га подстичемо, да се хвалимо да радимо више, а не мање. Знам да нико не воли то да чује, али то је истина“, истакао је председник.

На констатацију да се грађанима не би свидело да не раде маркети недељом, Вучић је рекао да постоје и важнија предузећа за економију која треба да раде.

„Зна се како се плаћа рад недељом. Немојте да спречавате да се ради недељом“, поручио је Вучић.

Вучић је казао да ће „после овог кренути да траже да не радимо ни петком, да не радимо од 7 до 16, касније од 9 до 17 и тако даље“.

„Најбоље да не радимо ништа, а да плате буду велике. Не мислим да је то реално и никада нисам волео да обмањујем народ, такве одлуке не треба да доносимо“, указао је Вучић.

Истакао је да не разуме ни померање радног времена, и да то замера министру Зорану Ђорђевићу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 23. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

  1. Па нека неко каже да нисмо робовласнички држава.

  2. У крају где живим, обе раднице које раде у продавници млечних производа, имају унучад са којом једва чекају да се играју. Имају по један дан недељно слободно, исти варира и често буде четвртак.
    Забрана које се предлаже се односи само на малопродајне објекте (не мора у односу на пекаре, мада би и за њих требало, као ни угоститељска места). Никаква производња иначе не ради недељом.

    Вучић се дефинитивно полако губи, имам утисак да су му бирани несоји од Ђукановића и Бебе Поповића пренели вирус живљења у виртуелном свету.

  3. Наравно, да не разумеш.
    Ти си једно ***** неопевано.
    Пи!

  4. Svuda je ovaj problem vec resen. Svuda ima studenata ili ljudi koji zele da zarade vise. Rad nedeljom ili praznikom je placen duplo ili triplo, pa ko voli, zasto mu braniti ?

  5. Зашто би била посебно регулисана цена рада недељом и празницима? Увек има оног ко би радио за основну надницу, без увећања – па ко воли, зашто му бранити?

  6. @Деда Ђоле
    У теорији, односно Закону о раду, постоји предвиђено увећање за рад недељом и празником. У пракси се оно не примењује. Све и да инспекција рада сваки дан проверава, опет се оно не може применити. Наиме, трговци то реше тако што кажу да су дали неки други дан запосленом слободан, а не баш ту недељу. А све и да хоће, огроман број ситних трговаца нема ни капацитете да обрачуна ово увећање (иако је то релативно једноставно) јер не би да плаћају рачуновође, а ни запослене више. Чињеница је да и велики број запослених, ма колико ,,увећање” било, не жели да ради недељом или празницима, већ жели да буде са породицом.

    Елем, наводно увећање зараде за рад недељом и државним празником је 99% мртво слово на папиру. Ових 1% изузетак су неке баш велике фирме које не би ни мало да ризикују.

    Забрана да трговине раде недељом највише штите несретне продавце што раде тежачки посао за око 250 евра месечно, врло често и на црно, а не штети трговцима, јер ће људи који купују само променити своје радне навике.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading