Сергеј Трифуновић: Покрет слободних грађана неће учествовати на предстојећим изборима

Председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић изјавио је данас да ПСГ неће учествовати на предстојећим изборима за које нису обезбеђени фер услови

Сергеј Трифуновић (Фото: Фонет/Зоран Мрђа)

“Покрет слободних грађана ће изаћи на изборе, али када за њих буде услова за њихово одржавање. У овом тренутку за њихово одржавање не постоје ни најмањи услови”, рекао је Трифуновић.

Како је рекао, ПСГ “не жели да учествује у симулацији демократије”.

Он је рекао и да намера ПСГ-а није била да одуговлачи са одлуком, већ су “хтели да буду одговорни” и свесни да свака промена захтева одређено време.

“Потписивањем Споразума са народом обавезали смо се на борбу. Она није била ни најмање пријатна. Знамо да смо ту борбу водили на рачун сопственог рејтинга и сматрам да је много важније да Србија добије поштене изборе него ми два или три одсто”, рекао је Трифуновић.

Рекао је да након што се и међународна заједница укључила у преговоре власти и опозиције и упознала са стањем ствари, више “нико под капом небеском не може да тврди да у Србији постоје слободни избори”.

Сергеј Трифуновић (Фото: Покрет слободних грађана)

“Не треба да губе време да нама објашњавају зашто нису испунили оно на шта су се обавезали, али то ће морати да објасне тој истој међународној заједници. Мораће да им објасне зашто до краја децембра није изабрано пет нових чланова РЕМ-а, зашто нису усвојене измене закона које спречавају функционерску кампању”, рекао је Трифуновић.

Он је упитао зашто је власт све оно што је предуслов слободних избора покушала да трампи спуштањем цензуса.

Трифуновић је позвао ЕУ да изради независни експертски извештај о стању медија и владавини права у Србији.

“Позивамо ЕУ да формира независну радну групу правних стручњака која би анализирала заробљеност државе и стање институција”, рекао је Трифуновић.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Бета, 21. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading