Б92: Враћa се лет Београд-Приштина?

Потписано писмо о намерама између Министарства привреде Србије и немачке компаније Луфтханза о поновном успостављању ваздушног саобраћаја између Београда и Приштине

Амерички амбасадор у Берлину Ричард Гренел на састанку поводом обнављања авиосаобраћаја између Београда и Приштине (Фото: Твитер налог Јулијана Репкеа)

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић очекује да ће данас у Берлину бити потписано писмо о намерама између Министарства привреде Србије и компаније Луфтханза.

То би, како каже, омогућило да се након 20 година поново успостави авио линија између Београда и Приштине.

Ђурић је за РТС казао да би та линија могла да заживи након укидања такси на робу из централне Србије и наставка дијалога, за шта је, такође, предуслов да, како каже, антицивилизацијске таксе буду укинуте.

Потписивање писма о намерама представљало би први симболичан корак у правцу обнављања авио-линије између Београда и Приштине после 20 година, казао је Ђурић.

„Тиме бисмо, осим 12 аутобуса који редовно повезују Београд и Приштину, у будућности могли да добијемо и авио линију, што би главни град наше јужне покрајине учинило ближе Београду“, казао је Ђурић.

Директор владине Канцеларије додаје да ће власти у Београду о тој намери званично обавестити и Унмик и Кфор који су, подсећа, по Резолуцији 1244 и Војно-техничком споразуму задужени за контролу и координацију у име Србије у ваздушном простору Србије на КиМ.

„Ова линија би могла да заживи оног тренутка када буду укинуте таксе и када дијалог буде настављен“, казао је Ђурић и додао да очекује добре вести о томе данас из Берлина.

Хашим Тачи: Ово је важан корак

Председник привремених косовских институција у Приштини Хашим Тачи поздравио је потписивање писма о намери у Берлину за поновно успостављање авио-линије између Београда и Приштине, а које би обављала авио-компанија „Луфтханза“.

„Ово је важан корак за кретање грађана и процес нормализације“, написао је Тачи на свом Твитер профилу.

Фото: Твитер налог Ричарда Гренела

Он је захвалио саветнику за националну безбедност САД Роберту О’Брајану и специјалном изасланику САД за преговоре између Београда и Приштине Ричарду Гренелу за олакшавање тог процеса.

Јенс Столтенберг поздравио намеру обнове летова

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поздравио је данас потписивање писма о намерама о поновном успостављању авио-линије Београд-Приштина.

Он је оценио да је то веома важан корак, који ће „омогућити лакши и бржи проток људи и роба на подручју западног Балкана“.

У саопштењу на званичном сајту НАТО се наводи да, у складу са Резолуцијом 1244, командант мисије КФОР и даље надзире ваздушни простор изнад Косова и Метохије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 20. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Sve naloge izvršavaju bezpogovorno. Kome iz Srbije treba linija Beograd Priština? Kome iz Prištine ne treba ta linija? Kome iz NATO smeta ta linija?
    Vučiću, da li postoji nešto što ti ne bi progutao (a smrdi i braon je boje)?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading