Саша Илић добитник НИН-ове награде за роман о „џезу, љубави, Југославији и актуелном тренутку“

Роман „Пас и контрабас“ Саше Илића проглашен је за Нинов роман године за 2019. 

Саша Илић (Извор: N1)

Роман „Пас и контрабас“ Саше Илића проглашен је за Нинов роман године, саопштио је жири.

Име 66. добитника Нинове награде за најбољи роман године саопштено је, по традицији, у подне на конференцији за новинаре која је ове године одржана у хотелу “Москва” у Београду.

Роман Пас и контрабас је прича о џезу, љубави, Југославији и актуелном тренутку. Симболички је смештена између две револуције. Прича почиње побуном пацијената у душевној болници у Ковину, а завршава се једном личном побуном у Ђенови.

У најужем избору поред победничког била су још четири романа: Мулат албино комарац Стева Грабовца, Грозота или… Слободана Тишме , Yugoslav Ане Вучковић и По шумама и горама Миленка Бодирогића.

Чланови овогодишњег жирија били су Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић.

Дан уочи проглашења најбољег романа године, на бојкот Нинове награде позвало је 18 писаца који су потписали отворено писмо јавности, у којем од својих издавача траже да њихова дела више не пријављују за Нинову награду јер је, како тврде, изгубила смисао.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 20. 1 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Да ли да се смејемо или да плачемо…Ипак, НИН је ионако био левичарско гласило тако да има ту неке закономерности..А и начин дефинитовног силаска са сцене српске културе, и дефинитивног преласка у србомрзачку, је примерен: Уз тресак бетонске плоче (са врха њихове зграде)…

  2. Кратак коментар : ” Чибе и фалш “…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading