Мираш Дедеић: Може доћи до рата ако се не примени Закон о слободи вероисповести

Од 600 цркава и манастира ми немамо ниједну, све је окупирала српска црква, којој и није стало до цркава и манастира, рекао Мираш Дедеић загребачкој телевизији Z1

Мираш Дедеић (Фото: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Митрополит непризнате Црногорске православне цркве Михаило (Мираш Дедеић) рекао је да у Црној Гори лако може доћи до грађанског рата, уз оцену „да су Срби реметилачки фактор на Балкану и да би требало мало да се спусте на земљу, јер више нема велике Србије“.

Гостујући на загребачкој телевизији Z1, он је рекао да је новац Српске православне цркве, извучен из Црне Горе, коришћен за финансирање бега српских ратних злочинаца од Хашког суда. Према његовим речима, неки од њих су се скривали у манастирима под управом СПЦ у Црној Гори, па чак и у Острогу.

Коментаришући Закон о слободи вероисповести, он је казао да је црквена имовина власништво црногорске државе, којој се сада враћа.

„Да не мисле ту имовину да дају на коришћење Црногорској православној цркви, не би је ни враћали. Од 600 цркава и манастира ми немамо ниједну, све је окупирала српска црква, којој и није стало до цркава и манастира, већ до рушења власти у Црној Гори“, оценио је Михаило (Мираш Дедеић).

Додао је да би у Црној Гори лако могло доћи до грађанског рата ако одредбе тог закона не би биле примењене.

„За Српску православну цркву Црна Гора није држава, већ српска покрајина, а Црногорци су Срби, али ту су се преварили“, поручио је Михаило (Мираш Дедеић).

Он је оспорио и недавну прославу 800. годишњице аутокефалности Српске православне цркве, рекавши да то није истина.

„Српска православна црква постоји, постоје и верујући људи, али без томоса, кога нема до Берлинског конгреса. Касније је добила други томос и присајединила Црну Гору и остале православне цркве у једну и за то је платила цариградском патријарху милион и по златних швајцарских франака“, рекао је Михаило (Мираш Дедеић).

Хрватској је на крају поручио да и она има право да формира Хрватску православну цркву. „То решава држава Хрватска. Она на то има политичко право“, рекао је Мираш Дедеић.

„Стопостотни геноцид“

Говорећи о дешавањима у Сребреници, Михаило (Мираш Дедеић) је казао да је то био „стопостотни геноцид“, али мањи од геноцида који је Србија урадила у Црној Гори 1918. и 1920. године.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 17. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Тај наказни зомби Мираш сматра да би у Црној Гори лако могло доћи до грађанског рата ако одредбе тог закона не би биле примењене.Што се тога тиче, али – обрнуто: до грађанског рата би заиста можда и могло доћи само ако би одредбе тог закона заиста биле примењене. А, да ли ће, и када, и како? Е, то зависи од процене организатора тог пројекта о томе да ли је жаба довољно скувана, или још не… А, они не живе на Балкану, и лако се могу преварити у процени.

  2. Чим се човек крсти левом руком, значи да је одавно пролупао.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading