Дарко Адамов: Васељенски патријарх признаје Косово?

Очигледно је да васељенском патријарху није сметало Косово као одвојено од Србије. А наредни предавач био је др Срђан Пириватрић

Научни скуп под називом Византијски свет, који је одржан 18. и 19. октобра прошле године у Солуну, практично је промовисао независно Косово. Програм овог скупа, који је одржан уз подршку и учешће васељенског патријарха Вартоломеја, приказује нам Косово као независну државу у односу на Србију (видети ПДФ у прилогу). Наиме, приликом набрајања држава византијског света и њихових епископских седишта, на списку држава поред Египта, Јерменије, Бугарске, Грузије, Србије… налазимо, веровали или не, Косово!

Ако се пажљиво погледа, Србија је једина земља која нема византијски, односно хришћански град, док су Косову, као независној земљи, придодати и Грачаница и Призрен!!!

Иза свега стоји грчка невладина организација Византијски Солун, блиска патријарху Вартоломеју, која тежи да широм света промовише византијску цивилизацију, и то, како сами кажу, „као инспирацију за будућност”. У тој и таквој „инспирацији” има места за независно Косово, иако никоме није јасно какве то има везе са духом и карактером византијске цивилизације?!

Важно је напоменути да је овај научни скуп почео после литургије на којој су васељенски патријарх Вартоломеј и атински архиепископ Јероним поменули расколничког „митрополита” Кијева Епифанија Думенка!

Одмах после литургије отпочело је предавање патријарха Вартоломеја о мрежи византијских градова од апостола Павла до нашег времена. Очигледно је да васељенском патријарху није сметало Косово као одвојено од Србије.

Наредни предавач био је др Срђан Пириватрић, научни сарадник Византолошког института САНУ!

Где су нестали Срби, честити научни радници, који би овој господи рекли: Косово је део Србије! И још: Сви аутентични представници византијске цивилизације били су чувари Православља, а не поткупљиве марионете попут организатора и учесника оваквих предавања!

Да ли још неко има илузија да ће васељенски патријарх бити заштитник српских интереса?



Categories: Противу дезинформација

Tags: , , , , ,

9 replies

  1. А ми машимо “византијским заставама” на литијама по Србији и Црној Гори 😉
    И пуштајмо да нам домаће фанарите – пета колона у СПЦ – Зизјуласови агенти роваре по СПЦ 😉

    Памет у главу православни Срби. Дао Бог истребили сваку губу из торине!

  2. Доста је било фанариота и језуита у СПЦ!!! ЧИСТАЦ!!! ЧИБЕ!!!

  3. “Васељенски патријарх признаје Косово?”

    Да је уистину тако, јасно и директно, то би била одлична вест!

    Јер, корист би могла бити вишеструка: (а) ”незнавене” Србље би освестила, (б) оне ”знајуће” шта происходи, а истовремено домаће помоћнике КП-а, би истерала на чистац, можда и посрамила, и тиме (3) обрадовала верни народ и била јасан путоказ (за до сада неупућене у проблем) коме се царству определити — прекоатлантском, или предањском Косовско-Светосавском и Христовом.

    Истовремено, српски народ јесте део и један од носилаца византијске цивилизације, културе и духа, па то ваља имати у виду и у самој критици непочинстава фанариота и њихових љубитеља (фанова!). Да нам се не догоди да са прљавом водом избацимо и бебу.

    И још, уместо ”Васељенски Патријарх” зашто не писати ИП (Истанбулски Папа) — то боље одсликава његову улогу ”намесника” у покушају.

  4. Није Вратоломац никакав ,,истанбулски папа”, већ ОКОРЕЛИ ГРЧКИ ШОВИНИСТА И КСЕНОФОБ АНТИСЛОВЕНСКИ.
    ПУКО ОРУЂЕ ГЛОБАЛИЗМА, ГРКОКАТОЛИЧАНСТВА И МАСОНЕРИЈЕ.

  5. Проблем је велики што је последњих деценија у Православној Цркви завладала комунистичка свест,па се у свему види ” пета колона”. Типичан бољшевички речник ушао је у Цркву. Руси који су порушили хиљаде Православних цркава се представљају за праве Православце,а Грци који једини по уставу имају Православље као државну религију,се представљају као издајице.

  6. Само да приметим да је у Програму име г. Пириватрића, научног сарадника САНУ, исписано – латиницом!

  7. Познате су претензије Цариградске патријаршије да цела дијаспора (Црна Гора, Македонија, Република Српска,као и и све земље ЕУ као и на осталим континентима) подпадне под њену власт. Зато је познато да су они код Срба добили погрдан назив фанариоти због врло негативне улоге коју су имали у време док је Србија била под турским ропством.Српски народ има веома лоша искуства са фанариотима кроз историју. Наметали су нам своје владике и свештенике.Уводили нам грчки језик на богослужењима, бранили нам Крсну славу,тужакали нас тадашњим турским властима. Данас су изгледа преузели лукавију тактику да нас ставе под њихову власт. Да ли је СПЦ сагласна са овим?

  8. Чланак је интониран као оптужница, позива остале научнике на “диференцијацију” према Пириватрићу. Све у свему једна пашквила у стилу Војка и Савла, уз твитерашку употребу знакова интерпункције. Ипак, нешто озбиљније би се очекивало на оваквом месту: ако се и желело да се укаже на курс Васељенског патријарха према нама, онда се то не ради преко скенираног програма научног скупа и чворовићевских инсинуација на рачун једног византолога.

  9. Управо су ,,византолози” НАЈВЕЋИ ГРКОМАНИ И СРАМОТА ,,наше” историографије…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading