Милорад Додик: Нисам повео земљу у НАТО

За свако ново кретање према НАТО-у, биће потребна нова одлука Председништва БиХ и Парламентарне скупштине, рекао је српски члан председништва БиХ 

Милорад Додик (Фото: А. Васиљевић/Политика)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је ће Република Српска истрајати на политици војне неутралности, без обзира на то што су бошњачка и хрватска страна за улазак Босне и Херцеговине у НАТО, и да ће наставити да објашњава зашто та земља не треба да буде чланица Алијансе.

У интервјуу за РТС, он је рекао да није повео земљу у НАТО и да усвојени Програм реформи не прејудицира чланство БиХ те да не може да послужи као основа за интеграцију у Алијансу.

За свако ново кретање према НАТО-у, биће потребна нова одлука Председништва БиХ и Парламентарне скупштине, рекао је Додик.

Он је оценио и да одлука Уставног суда БиХ да 9. јануар не може да буде Дан РС представља велику неправду према РС, али и њеном народу.

„Суд БиХ покушава да суди историјским чињеницама. Српска је проглашена у миру, никаквих ратних дешавања није било. Увек је спорно када су у питању Срби. Начин на који ради Уставни суд БиХ не прихватамо”, рекао је Додик и додао да „ту причу гура” део међународне заједнице.

Он је рекао да је Република Српска у сваком облику држава која има све осим столице у Уједињеним нацијама – буџет, полицију и народ који је за РС.

Поновио је да БиХ чине два ентитета и три народа, и то је историјска чињеница.

Анексом 10 Дејтонског споразума уведен је високи представник, а Савет безбедности УН није му дао никаква овлашћена, па ни бонска.

„И како данас ми да прихватимо Валентина Инцка, или неког другога. У Председништву БиХ се борим за интересе Српске. БиХ не мора бити, али Српске мора, и са таквим ставом идем у Сарајево”, рекао је Додик, преноси Танјуг.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Главни Баја би ипак пожелео да не погледате овај видео-линк; ОВДЕ:

Оставите коментар