Младен Шарчевић најавио увођење холограмских наставника и робота у учионице

Неће роботи и холограмски професори заменити праве наставнике, већ ће то бити само помоћна средства у настави, рекао министар просвете

Младен Шарчевић (Фото: Ж. Кнежевић/Вечерње новости)

Роботи, виртуелна реалност, холограмске пројекције наставника – само су неке од новина које ће у наредним годинама ући у учионице школа у Србији, рекао је за „Вечерње новости“ министар просвете Младен Шарчевић.

Министар је казао да ће ове технолошке новине бити могуће захваљујући уговору потписаном са кинеском компанијом „НетДрагон“.

„Неће роботи и холограмски професори заменити праве наставнике, нити ће виртуелна реалност заменити уџбенике, То ће бити само помоћна средства која ће наставу учинити занимљивом“, рекао је Шарчевић.

Према његовим речима, први корак биће отварање Центра за промоцију науке у Београду, у згради Учитељског факултета.

У наредних месец дана из Кине ће стићи опрема, коју донира „НетДрагон“. Центар ће почети да ради до краја фебруара, а први посетиоци биће запослени и студенти педагошких факултета и високих школа који ће моћи да се упознају са применом нових технологија у настави, најавио је министар просвете.

У другој фази, додао је он, кинеска компанија ће у Београду отворити развојни центар.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 10. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

  1. Сулудо трошење новца на глупости односно ми смо полигон за испитивање, док нам се школе у појединим крајевима урушавају па мора „ Тамара у акцији” да их оправља не би ли на тај начи деци било приуштено најосновније.
    Господине министре треба улагати у живе људе и њихово усавршавање а не у роботе.

  2. Зна министар шта је битно, зна у шта би требало улагати, а шта је бесмислено трошење пара. Само што његов посао није да спроводи, чак ни да говори оно што зна, него да једном недељно у обраћању медијима глуми суманутост и тако, у стилу громобрана, на себе привуче пажњу јавности и изазове расправу о глупостима које су му дали да прочита. Тако нам промиче оно што је важно и више ни нас неколико коментатора не бисмо могли да се договоримо и дефинишемо шта је то што је најважније.

  3. Поздрављам ову идеју. Она предвиђа отварање “Центра за промоцију науке” у Београду, у коме ће први запослени бити студенти који ће открити и применити ову сасвим нову кинеску технологију 3DHT, која има безброј примена :

    https://www.arhtmedia.com/dr-simon-leung-beams-in-to-the-ivey-business-school-as-a-hologram/

  4. Pitam ministra Sarcevica da li zna kliko skola po Srbiji nema ni najobicniji WC? Covece spusti se na zemlju i sagledaj realnost pa onda pricaj o nekoj buducoj varijanti.

  5. Овај бахатим примитивац није доведен на место министра да би унапредио српско школство већ да би га уништио.
    Могу да се кладим да нема појма о чему трућа.
    Ово је намештаљка да Кинези узму паре а можда се ту још неко огребе?

  6. Bivalo je toga i ranije. U vreme kada je Jugoslavija bila predvodnik Pokreta nesvrstanih zemalja, u Beogradu je izgrađeno nekoliko mamutskih, osnovnih škola za pokazivanje (J.B. Tito, 20. Oktobar, Ujedinjene nacije…) sa sportskim terenima, zatvorenim bazenima za plivanje i klizalištima. Već krajem osamdesetih počelo je da ponestaje novca za njihovo održavanje. Onda je krenulo rentiranje. Šta je bilo posle i kako to sad izgleda, ne znam i ne smem ni da pomislim.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading