Београд: Литија и молебан подршке српском народу у Црној Гори

Скуп подршке одржан је и у Чачку

Литија у Београду (Фото: Соња Ракочевић)

У Београду је одржан молитвени скуп подршке српском народу у Црној Гори, на Косову и Метохији и у свим српским крајевима, који је организовала Српска православна црква. Епископ Стефан, који је испред Храма Светог Саве служио молебан, поручио је да су окупљени показали јединство, слогу и љубав и послали их Србима уз наду да ће они бити мудри да се изборе за своја права и да живе слободно.

Литија се кретала од Теразија ка Храму Светог Саве испред којег је служен молебан Пресветој Богородици. Молебан је служио епископ ремезијански Стефан са свештенством Храма Светог Саве.

„Нека дâ Бог да нас овде ова молитвена тишина, док је трајао молебан, окупља и убудуће у још већем броју и да заједнички покажемо колико смо јединствени и добри и да нашој браћи у Црној Гори и да онима који су са нама и који су против нас дâ снаге и воље“, поручио је епископ Стефан.

Епископ Стефан (Фото: Соња Ракочевић)

Указао је и да последњих 30 година нема слободе у Црној Гори за српски народ, а да он, упркос томе, опстаје са својим светињама.

„Верујем да је дошло време благослова Светог Саве и свих светих да се у Црној Гори деси чудо, па да се и тамо бранимо као што се бранимо у Републици Српској, као што се бранимо овде у Београду и Србији, као што желимо да се бранимо боље и више и на КиМ и у свим местима и крајевима где живи српски народ“, рекао је епископ.

Уверен је, каже, да је вечерашњи молитвени скуп показао српском народу на КиМ и у Црној Гори да је Београд свети град и да је свет.

Епископ Стефан (Фото: Соња Ракочевић)

„Вечерас се радујемо што смо јединствени и надам се да ћемо и у наредним данима показати кроз јединство своју слогу и љубав и да ћемо је послати свима који живе и на КиМ и у Црној Гори, а да ће они бити довољно паметни и мудри да се изборе за своја права и да живе слободно“, рекао је епископ.

Окупљенима је пренео благослове патријарха Иринеја, за којег је рекао да је вечерас отишао у Бањалуку где ће бити обележен Дан Републике Српске, али и да је био помало тужан јер није у Београду, на молебну, на којем је предвидео да ће се окупити велики број људи.

На челу литије били су свештеници, а двојица младића у српској и црногорској народној ношњи носили су велику икону Богородице.

Икона Богородице на литији у Београду (Фото: Соња Ракочевић)

Ношен је и велики транспарент „Време је Божје правде“, као и „Без Косова смо као човек без срца“.

Српска православна црква раније је позвала на молитвени скуп подршке страдалом народу у Црној Гори, Косову и Метохији и свим српским крајевима.

Андрија Мандић о литији у Београду: Свој својега никад пуштат неће

Један од лидера Демократског фронта и Срба из Црне Горе Андрија Мандић изјавио је да Београђани који су изашли на литију и молебан код Храма Светог Саве не могу добро да оцене колико то има утицаја на Црну Гору. Народ у Црној Гори је одушевљен, охрабрен и оснажен у праведној борби коју је отпочео још давно, поручио је Мандић.

Сматра да се енергија која је покуљала на улице вештачки не може уништити. Мандић закључује Његошевим речима да „свој својега никад пуштат неће“.

На сајту СПЦ наведено је и да патријарх Иринеј „упућује молитве Господу да уразуми људе који воде Црну Гору да прекину са насиљем и отимањем црквене имовине“.

Саобраћај у центру града био је блокиран током литије, па возила нису могла да прођу потез од Теразија до Ауто-команде.

Присутни на молебну (Фото: Соња Ракочевић)

У Чачку се велики број грађана окупио у Цркви вазнесења Господњег на молебну подршке, како су навели из те црквене општине, братском народу и Српској православној цркви у Црној Гори уз благослов епископа жичког господина Јустина.

Након молебна одржана је литија централним градским улицама. На челу колоне био је раширен транспарент у бојама српске заставе на коме је писало: „Христос се роди, браћо у Црној Гори. Чачак је уз вас“.

Литија и молебан одржани у Чачку

У Црној Гори је данас ступио на снагу Закон о слободи вероисповести. Закон је усвојен у црногорском парламенту крајем прошле године, упркос противљењу Митрополије црногорско-приморске СПЦ и дела опозицијe.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 8. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading