Жарко Видовић: Свештеник служи олтару и мача се лаћа кад је нападнут олтар!

Ако желиш да се свештеник не лаћа мача, не дирај у олтар! Кад је свештеник просуо крв у одбрани олтара, онда је то крв жртвена

Жарко Видовић (Извор: ФБ страница Жарко Видовић)

По речима Владике Данила, безакоње турско се огледа у томе што газе црквене и народне светиње (Свободијада, I, 364-375). То Црногорцима говори Данило као „пастир ваш црковни“ (Свободијада, I, 400). Као пастир, он свакако не би требало да носи мач. И, свакако, не би га ни носио кад Турци не би газили светиње народне и црквене. Али они ГАЗЕ ЦРКВЕНЕ СВЕТИЊЕ, па тада – у одбрану тих светиња – мора да се мача лати и свештеник! Он не може посматрати мирно како се газе олтари. Он служи олтару и зато брани ОЛТАР. И мача се лаћа кад је нападнут ОЛТАР! То није никаква теократија нити је то „политичко ангажовање“ свештеника, него је то само неодвојиви део апсолутне службе свештеника ОЛТАРУ! Ако желиш да се свештеник не лаћа мача, не дирај у олтар! Кад је свештеник просуо крв у одбрани олтара, онда је то крв жртвена.

Владику Данила је, дакле, турска неправда нагнала да носи мач (Свободијада, I, 399-405). Та неправда је у гажењу светиња.

Извор: Жарко Видовић, Његош и Косовски завет у Новом веку

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Жарко Видовић)Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: ,

Оставите коментар