До сада најмасовнији протести у Погорици, Беранама и Бијелом Пољу, у Никшићу 10 хиљада људи

Огорчени Законом о слободи вероисповести који је Мило Ђукановић потписао пре два дана, грађани су наставили са окупљањима широм Црне Горе

Извор: СПЦ

У Беранама се испред зграде Општине окупило око четири хиљаде људи који су се као и претходних дана упутили ка манастиру Ђурђеви ступови. Литији од зграде Општине Беране успут су се прикључили бројни грађани и верници, док је у порти манастира било окупљено већ више од две хиљаде људи. Ој Косово, Косово пева на хиљаде људи пред катедралним манастиром Епархије будимљанско-никшићке у Беранама. Овај протест је до сада најмасовнији у Берaнама.

Владика будимљанско-никшићки Јоаникије је предводио литију на Жабљаку. Његово Преосвештенство Eпископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије рекао је да Закон о слободи вероисповијести у Црној Гори, који је наметнут, омогућава отимачину храмова, светиња и црквене имовине, свега онога што су свети и благословени преци завештавали и посвећивали Богу, Цркви, молитви и за своју душу.  Владика Јоаникије је у обраћању верницима на Жабљаку истакао да је текст закона срочен противно Уставу Црне Горе и противно међународним стандардима који регулишу питања слободе вере и положаја Цркве. -Тај закон није у складу ни са правдом ни са правом. Наши правници су то сто пута показали, а представници власти нису имали ниједан аргумент да побију наше доказе, закључио је владика Јоаникије.

Извор: СПЦ

Протест у којем је учествовало више од осам хиљада људи у знак подршке Српској Православној Цркви одржан је и у Бијелом Пољу. У Бијелом Пољу, велики број вјерника окупио се и синоћ на молебану и литији од цркве Светих апостола Петра и Павла до цркве Светог Николе у Никољцу. После молебана у цркви Светих апостола Петра и Павлау Бијелом Пољу, коју су служили свештеници бјелопољског намесништва, кренула је литија до цркве Светог Николе у Никољцу. У литији је учествовало више хиљада суграђана, међу којима је био велики број младих, који су по први пут припреме за Нову годину подредили борби против изгласаног Закона о слободи вероисповести.

Беседећи после молебана јереј Никола Скопљак је казао да је велика радост што смо сви заједно окупљени око светог храма да узнесемо молитве васкрслом Господу, Његовој Мајци Богородици: „Погледајте колико су дивна и велика чудеса. Kолико су велике молитве Пресвете Богородице које су чују овдје у Црној Гори, и у свим српским земљама ових дана. Припремамо се да на што достојанственији начин дочекамо рођење Богомладенца Христа. Осјећам велику топлину и радост у срцу када вас видим овако сабране у овој осмовјековној светињи, светињи кнеза Мирослава, рођеног брата Светог Немање, оснивача средњовјековне српске династије и српске државе. А са друге стране се најежим када ме је Господ удостојио да служим у овом светом храму, који осам стотина година стоји усправно и трпи велике успоне и падове, али дан данас види свјетлост дана. И он нам је живи примјер васкрсења православне вјере.

Извор: СПЦ

Јереј Никола Скопљак је казао да се као некада Јуда неко и данас дрзнуо да удари на свету Цркву.

Око десет хиљада Никшићана окупило се у литији од Саборног храма Светог Василија Острошког до Трга Слободе. Према проценама, молитвено сабрање у одбрану свете вере православне и светиња окупио је синоћ преко десет хиљада грађана Никшића. На Тргу слободе речима надахнуте пастирске беседе обратио се свештеник Миодраг Тодоровић.

Величанствена молитвена шетња је одржана је у Подгорици. Хиљаде грађана је изашло на улице Подгорице. Подгорица то није доживела. На хиљаде грађана и верника присуствовали су у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, молебану, а многи од њих су чекали у непрегледним колонама да чују речи свештенства храма које је одслужило молебан и са великим бројем верника са платоа Храма кренуло у молитвену шетњу ка манастиру Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду. Верници су се одазвали позиву и сви носе своје иконе. Молитвена шетња протекла је у миру, а управа храма Христовог Васкрсења, апеловала је на припаднике полиције да не понове немили догађаји од претходних дана, као што је примена силе над малолетним лицима.

Извор: СПЦ

Током литије у Подгорици свештеник Предраг Шћепановић обавестио је присутне да су грађанима који протестују у Беранама и Бијелом Пољу придружили и муслимани и римокатолици

У Пљевљима на протесту је било између седам и осам хиљада људи. Велики број грађана се окупио у Пљевљима протестујући против изгласавања Закона о слободи вероисповести. Као и претходних вечери служен је молебан у цркви Свете Петке, а потом је литија прошла улицама града до зграде Општине и назад до цркве. Присуствовало је између седам и осам хиљада верника. Све време трајања литије свештеници су певали црквене песме. Чули су се и повици Не дамо светиње!. Пљеваљски одбор за одбрану светиња саопштио је да се народ не окупља на молитву и литију да ратује против “народне полиције коју ми плаћамо да нас штити, већ да се окупљају да исправе неправду која је Законом о слободи вероисповести нанета нашој Цркви”. Казали су да неће одустати “све док не стану у крај безумљу које нас је задесило”. Бројношћу, истиче одбор Пљевљаци су показали да су “у потпуности свесни опасности која прети Српској Православној Цркви од силом изгласаног Закона о слободи вероисповести”. Надлежним властима поручили су да одустати неће док Влада не повуче спорни закон и док не буду уверени да ће имовина Српке Православне Цркве бити заштићена.

Извор: СПЦ

У Беранама је и 1. јануара 2’019. године почела литија од зграде Општине Беране до три километра удаљеног манастира Ђурђеви ступови. У литији је неколико хиљада грађана Берана. После литије у манастиру ће почети молебан.

Испред цркве Светог Петра и Павла у Бијелом Пољу 1. јануара 2019. године окупио се велики број људи. Литију предводи Владика будимљанско-никшићки Јоаникије. Окупљени народ протестује због усвајања Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Из Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару најављују да ће вечерас у храму бити служен молебан Пресветој Богородици са почетком у 18 часова. После молебана, градским улицама ће проћи крсни ход с иконама, у знак протеста због усвајања дискриминаторског закона о слободи вероисповести. Управа храма позива вернике Бара да из својих домова понесу по једну икону коју ће носити у литији.

Првог дана јануара, након одслуженог молебана у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици који почиње у 18 часова, свештенство и верни народ кренуће у молитвену шетњу са иконама и црквеним барјацима од Саборног храма до цркве Светога Ђорђа под Горицом и назад до Саборног храма. Свештенство позива верне да у молитвеном ходу са собом понесу своје иконе.

Извор: Новости, Митрополија црногорско-приморска

(Сајт СПЦ, 1. 1. 2019)

Погледајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading