Андрија Мандић: Долазак Вучића у Црну Гору био би охрабрење

Долазак председника Вучића нас само учвршћује, храбри и јача да као народ истрајемо, подвукао Андрија Мандић

Андрија Мандић (Борис Пејовић/ЕПА)

Долазак председника Србије Александра Вучића на Бадње вече међу Србе на северу Црне Горе био би велики дан за нас, али и за опште јединство српског народа, каже за Танјуг Андрија Мандић, један од лидера црногорског Демократског фронта.

Андрија Мандић је рекао да долазак Вучића још није званично најављен, али би то свакако било, истиче, охрабрење и додатни подстицај одлучности и намери српског народа да брани своје светиње у Црној Гори.

Указао је да у томе нису у питању никакве партије, нити било какве организације, већ „одбрана нашег народа и националног бића, у чијим темељима је доминантни идентитет Српска православна црква“ која је данас, како каже, нападнута и угрожена у Црној Гори.

Вучићев долазак на велики православни празник Мандић види у оквиру онога што Уставом Србије дефинисана улога председника – да и он и држава Србија воде рачуна и брину о Србима на свим меридијанима, где год да живе.

„Свакако посебно треба да се води рачуна и брине о Србима на оним просторима где нису мањина, нису досељеници, него живе од самог почетка нашег народа, од формирања његовог имена са тако великом традицијом и славном прошлошћу, какву имају Срби на простору данашње Црне Горе“, рекао је Мандић.

Према његовим речима, ложење бадњака у Црној Гори је једна од оних светковина када се готово читава Црна Гора окупи око својих храмова, заједно са свештенством, ложи бадњаке, као једну важну и велику традицију која је била у темељима данашње Црне Горе.

„Ово што ћемо ове године имати на ложењу бадњака и председника Србије за нас је посебно важно због драматичних тренутака кроз које пролази верујући народ, Српска православна црква и српски народ у Црној Гори“, казао је један од лидера Демократског фронта.

Додао је и да се Срби у Црној Гори поносе чињеницом да су из Црне Горе и Немања и Свети Сава и да је „велика косовска мисао” чувана и очувана у Црној Гори.

„Таква велика традиција обавезује нас да у овом времену будемо бар на неком нивоу онога што су били наши преци. Долазак председника Вучића нас само учвршћује, храбри и јача да као народ истрајемо„, подвукао је Мандић.

Подсетио је да је недавно у разговору са патријархом Иринејем добио благослов за наставак одлучне борбе за српске светиње у Црној Гори.

Указао је на то да се свако вече могу видети хиљаде људи који се крећу улицама градова у Црној Гори шаљући једноставну поруку да не прихватају и не пристају закон, који угрожава наше светиње старе и до осам векова, које су у прошлости чували, градили и бранили наши преци, а које данас неко једноставно, антицивилизацијским декретом, жели да присвоји.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading