Северна Македонија унапред ратификује споразум о приступању НАТО

Предлогом Закона се предвиђа да одлука о ратификацији споразума с НАТО-ом буде депонована у Вашингтону када Шпанија ратификује Протокол 

Фото: Профимедиа

Северна Македонија ће Северноатлантски споразум са НАТО-ом ратификовати пре но што последња чланица те алијансе, Шпанија, потврди Протокол о приступању, одлучила је данас Влада у Скопљу.

Влада Зорана Заева иде на тај „план Б“ јер ће 11. фебруара Собрање – парламент Северне Македоније бити распуштено због ванредних посланичких избора који су договорени за април, а неизвесно је када ће Шпанија добити владу и потврдити Протокол о приступању Северне Македоније НАТО-у.

У саопштењу са седнице Владе се наводи да је она утврдила Предлог закона о ратификацији Североатлантског споразума Северне Македоније са НАТО-ом, који ће бити послат Скупштини на „усвајање са одложеним дејством“.

„Предлогом Закона се предвиђа да одлука о ратификацији Северноатлантског споразума с НАТО-ом ступи на снагу даном објављивања у Службеном листу Северне Македоније и да буде депонована у Вашингтону када Шпанија ратификује Протокол о ступању наше земље у пуноправно чланство у тој алијанси“, пише у саопштењу Владе у Скопљу.

Шпанија је последња држава-чланица НАТО-а која, због унутрашње политичке кризе и ванредних парламентарних избора, још није ратификовала Протокол о приступању Северне Македоније Алијанси.

Протокол о приступању Северне Македоније НАТО-у потписан је у седишту западне војне алијансе у Бриселу почетком фебруара ове године и за девет месеци га је ратификовало 28 држава.

Северна Македонија је поступак прикључења НАТО-у почела у другој половини 2018, пошто је позив да постане чланица најмоћнијег војно-политичког савеза на свету добила 12. јула те године на самиту Алијансе у Бриселу.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 28. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

  1. Evo, unapred će još dva-tri puta da glasaju za Kosovo u Unesko, da se nađe, da kliznu bolje unutra.

  2. Премијер Северне Македоније Зоран Заев и Оливер Спасовски из партије СДСМ знају шта раде. Исправна одлука. НАТО и ЕУ су једина перспектива и она нема алтернативу. Позивам све Србе који живе у Р.С. Македонији да подрже рад и деловање Српске Странке у Македонији у коалицији са владајућом странком СДСМ. Срби из Македоније подржавају улазак Македоније у НАТО и ЕУ. За многаја љета.

  3. @ Мирослав Јовановић

    Vi mora da se salite. Mozda je to bas potrebno u ovim vremenima mada crni humor i nije bas najadekvatniji. Mada, opet, nije mi jasno sto se uopste trpate u poslove grupacije koja se po (najmanje) drugi put odrekla svog imena i svoje istorije i ciji opstanak je samo pitanje vremena?

  4. “НАТО и ЕУ су једина перспектива и она нема алтернативу” — jadni bote, i tebe zarazio virus izdaje i kurvarluka bez alternative.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading