Хиљаде верника на протестима широм Црне Горе

Хиљаде верника у одбрани своје Цркве на улицама Берана, Бијелог Поља, Андријевице, Плужина, Жабљака, Подгорице, Пљевања, Никшића, Херцег Новог, Котора… 

Грађани Црне Горе данима протестују против усвајања Закона о слободи вероисповести сматрајући га директом претњом Српској Православној Цркви, храмовима епископија које делују на територији те државе, а пре свега Србима и верницима.

Беране (Извор: СПЦ)

У Беранама, где је уведена прва блокада у Црној Гори, у недељу се пред зградом Општине окупило више од тир хиљаде грађана, који су у литији стигли до древне светиње Ђурђевих Ступова, катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке, где им се придружило још пар хиљада грађана, који су се после молебана мирно разишли.

Кроз Бијело Поље је прошла литија до сада невиђена у том граду, у којој је било на хиљаде људи који су пошли од цркве Светих апостола Петра и Павла, где је настало Миросављево јеванђеље, а скуп је завршен после молебана у цркви Светог Николе у Никољцу.

Храмове и веру своју православну одлучни су да бране и грађани Андријевице, који су поново блокирали пут према Беранама, а до блокаде је дошло и у Плужинама, где су по цичи зими, температури од минус 10 степени, неколико стотина грађана блокирали саобраћајницу према Фочи. У току блокаде на њих је намерно налетео плави џип са регистарским ознакама Плава. Међутим, полиција је брзо реаговала и већи инцидент је спречен. Полиција испитује ко је управљао џипом.

Андрејевица (Извор: СПЦ)

Протести су настављени и у Подгорици. Молебан Пресветој Богородици за мир, здравље, спасење и помирење и вечерас после вечерње службе, служен је у свим православним храмовима у Црној Гори, уз молитвено учешће више хиљада верних – Подгорица: Архијерејска Литургија и молебан у Саборном храму (ФОТО) .

Ниједан скорашњи догађај у Пљевљима није окупио више народа као што је то било на вечерашњем протесту против Закона о слободи вјероисповести. Велики број Пљевљака ни дебео минус, ни снег који је све време падао није омео ни поколебао да стоје сат времена испред цркве цркве Свете Петке, Тргу Патријарха Варнаве и Авалској улици на вечерњој молитви јер су Црква и црквено двориште били премали да приме све вернике. После молебана у цркви Свете Петке, више хиљада људи учествовало је у литији до седишта локалне управе у Пљевљима гдје је прочитан проглас Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној Гори. Присутни су великим аплазузом поздравили искључење из Српске Православне Цркве посланика Скупштине који су гласали за спорни закон.

Пљевља (Извор: СПЦ)

Учесници су, током протеста, блокирали централну градску раскрсницу испред зграде Општине Пљевља у трајању од сат времена након чега су се вратили пред цркву Свете Петке одакле су се разишли. Организатори протеста су позвали православни верни народ у Пљевљима да се и сутра, још у већем броју, окупе у 18 часова испред цркве Свете Петке.

У цркви Светог Спаса на Топлој синоћ је служен молебан а затим је од Топле до манастира Савина кренула литија у којој је према процјенама учествовало око осам хиљада Новљана у знак протеста против усвајања Закона о слободи вјероисповести.  Дуга колона грађана, предвођена новским свештенством кретала се Његошевом, те улицама Саве Ковачевића и Браће Гракалић до манастира. Отац Драган Пешикан поручио је да се вјерни сабирају да кажу не отимању наших храмова.

„Оваковог сабора није било у Херцег Новом одавно. Ви сте браћо и сестре, исповједници вјере Христове, као што је полицајац рекао: Не нећу да тучем свој народ, тако и ми кажемо: Не, не дам своје светиње! Ми смо Црква Божија. Ми се боримо против демонске силе, не против крви и меса, него против поглаварства, против сила таме“, казао је отац и објаснио да се сваки од нас бори против тих сила постом, молитвом, опраштањем брату своме. Он је испричао да га је полиција послије протеста на Зеленици позвала на информативни разговор и да се његов брат, иако не дијели његово мишљење, забринуо и позвао, питао и за његово и здравље владике Методија. „Иако није вјерник стао је уз брата. И ми се не смијемо одрећи браће, ми се боримо против демонске силе која је у њима, а која може да зауме сваког од нас ако робујемо страстима овога свијета. Сви смо грешни и зато кажемо: Боже, Исусе Христе помилуј ме грешног.

Протејереј-стафрофор отац Радомир Никчевић, архијерејски намјесник херцегновски, казао је да је сваки парох поносан што служи овоме народу јер су показали да један мали град може да изрази овакву љубав према својој Цркви и покаже да не прихвата пљачкање својих светиња и гробова: „Поносан сам на вас и молим се Богу да издржимо ову битку која није спортска и неће трајати једну или двије рунде“, казао је отац и поручио окупљеном народу да у овој борби морамо бити упорни, те да је то уз дуготрпељивост одлика Бокеља који на крају увек побједе. Истакао је да је очигледно да се власт „заиграла“ и да ову битку не може добити: „Зато што они не ратују са нама, већ са Богом, са Христом, са Богородицом савинском, са нашим прецима светима, са оном крвљу која је проливена за одбрану наших светиња кроз читаву историју. Ту битку никада нико није добио, па неће ни Мило Ђукановић.“

Отац Радомир Никчевић је казао да је Закон о слободи вјероисповести накарадан и да се у њему спомиње културна баштина Црне Горе. „Као што морско добро не припада више приватницима и онима који су некада посједовали морско добро и овим накарадним законом хоће да изједначе културну баштину са морским добром. И да на најперфиднији могући начин кажу да је манастир Савина културна баштина и да она припада Црној Гори. Ми им поручујемо са овог мјеста да то неће моћи, јер Бока има своју културну баштину, она има своју историју, ми ћемо тражити заштиту културне баштине Боке и културну аутономију“, поручио је прота Радомир. Након молитве у манастиру Савина, литија је прошла и кружним током у Мељинама. Након петнаестоминутне блокаде саобраћаја, литија је кренула назад ка манастиру Савина. У Мељинама су биле јаке полицијске снаге, али је све протекло без инцидената. Молебану и литији су присуствовали челници Општине Херцег Нови.

Вера Христова, помоћ Пресвете Богородице, Светог Николе и Светог Авакума, којег сутра прослављамо, су реалност, а за нашу снагу која се налази у имену Господњем, нема противоружја, поручио је архијерејски намесник бококоторски и парох которски протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић вечерас на молебану који се у православним храмовима у Црној Гори служи након сваке вечерње због несрећног Закона о слободи вјероисповести. Он је позвао присутне вернике да сутра дођу у још већем броју, да поведу и децу, јер ће се уз певање Српског пјевачког друштва Јединство 1839, уз црквене песме без икаквих говора и парола, са свећама у рукама, покушати пренети порука онима који никако да схвате да не могу против Бога.

Пресвета Богородица је заштитила Цариград у 9. вијеку, од када се и служи молебан, али и Котор, Боку и приморје у 17. веку од куге. Зато и данас, уз Њену помоћ, морамо да се сабирамо, да будемо јединствени, поручио је отац Момчило Кривокапић, назначивши да су проблеми које има Црква Христова у Црној Гори “само облачак” у поређењу са оним кроз што је прошла у својој историји. Подсјетио је да је сутра Свети Ђакон Авакум који је одбио да се потурчи. Турци су га набили на колац на Калемегдану, 1814. године. Носећи свој колац београдским улицама, ђакон Авакум је певао. – Дакле сви они који су знали да бране своју вјеру остали су запамћени на најбољи могући начин, казао је отац Момчило Кривокапић, назначивши да онај ко мисли да ће Цркви Христовој нешто моћи да учини, тај се грдно преварио.

Извор: Митрополија црногорско-приморска,

(Сајт СПЦ, 30. 12. 2019)

Погледајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. То што су овом сатанском закону дали назив „Закон о слободи вјероисповијести“ најбоље сведочи у чијој кужини је ово масло закувано. Та врста цинизма својствена је онима што владају из Града Лондона, недодирљиве финансијске и политичке тврђаве Фамилија у срцу Лондона.

    Зато овај закон не смемо звати именом које су му они дали, већ истинским именом Закон Сатане.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading