Руска црква прекинула везе са Александријском патријаршијом

Руске парохије у Африци више неће радити под покровитељством Александријске патријаршије, већ ће бити под непосредном управом руског патријарха Кирила

Теодор II, патријарх александријски и све Африке (Фото: Политика)

Руска православна црква јавила је да прекида везе са патријархом александријским и свеафричким Теодором Другим јер је признао нову Украјинску православну цркву, независну од верске управе Москве.

У саопштењу после састанка у Московској патријаршији, Свети синод Руске православне цркве је навео; да од сада не може помињати име патријарха Теодора Другог у својим молитвама и учествовати у заједничким молитвама.

У саопштењу се осуђује „лична одлука” патријарха Теодора Другог да „призна украјинске расколнике” и наводи се да, међутим, ту цркву не подржава Свети синод Александрије.

Руски Свети синод изразио је „дубок бол” због тога што је патријарх Теодор Други признао Украјинску цркву и навео да ће Руска црква одржавати везе с надбискупима Александрије који нису подржали формирање независне Украјинске цркве.

Поред тога ће активности парохије Александрије у Москви бити суспендоване, а руске парохије у Африци више неће радити под покровитељством Александријске патријаршије, већ ће, по одлуци руског Светог синода, бити под непосредном управом руског патријарха Кирила.

Црква у Александрији једна је од најстаријих у хришћанству, преноси Бета.

Почетком јануара Васељенска патријаршија је; признала аутокефалност нове Украјинске православне цркве, независне од Москве.

Московска патријаршија која и даље има велики број парохија у Украјини, прогласила је ту одлуку илегалном и прекинула везе с васељенским патријархом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар