Црна Гора: Закон о слободи вероисповести усвојен, ухапшени посланици опозиције

Мирно у Подгорици, без полиције, саобраћај нормализован

Хапшење посланика ДФ у парламенту Црне Горе (Принтскрин Јутјуб)

ПОДГОРИЦА – Скупштина Црне Горе усвојила је рано јутрос, око 2.30 сати, Закон о слободи вероисповести.

За предлог тог закона гласало је 45 посланика, док није било гласова против ни уздржаних.

Претходно су одбијени сви амандмани које је поднео Демократски фронт (ДФ).

Седница Скупштине била је прекинута када је полиција привела посланике Демократског фронта, након инцидента у пленарној сали.

Законом је предвиђено да су државна својина верски објекти и земљиште које користе верске заједнице на територији Црне Горе који су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, и за које нема доказа о праву својине верских заједница.

Туча у црногорској скупштини (Принтскрин Јутбјуб)

Прецизирано је да ће се у погледу постојања доказа о чињеницама примењивати доказна средства и правила доказивања у складу са Законом о управном поступку и супсидијарно Законом о парничном поступку.

Мирно у Подгорици, без полиције, саобраћај нормализован

ПОДГОРИЦА – Ситуација на улицама Подгорице, након што је рано јутрос после инцидената у парламенту усвојен Закон о слободи вероисповести, мирна је, нема појачаног присуства полиције, а саобраћај у централним улицама је нормализован, јавља репортер Танјуга.

Код Блажевог моста више нема окупљених свештеника, владика и грађана, који су на том месту, у близини Скупштине, провели цео јучерашњи дан и ноћ, читајући молитве.

Полиције нема ни поред штићених објеката – зграда Парламента, Председништва и Владе.

Редовни годишњи састанак председника владе Црне Горе Душка Марковића са привредницима, који је требало да се одржи данас у 11 сати, одложен је, а парламент ће данас у 14 сати наставити рад расправом о другим законским предлозима.

Иначе, све централне улице у Подгорици јуче су биле затворене за саобраћај, а ни грађанима није било дозвољено да приђу парламенту, како би се спречио протест због усвајања спорног закона, који је био најављен још пре два дана, преноси Танјуг.

Затварање улица је изазвало бурну реакцију посланика опозиције који су због тога негодовали на почетку седнице, наводећи да се то никада није догодило у Црној Гори.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар