Вељко Ђурић Мишина: Појединци и аматерска удружења шире митоманију међу грађанима Србије и српским народом

Вељко Ђурић Мишина је истакао и проблем ширења митоманије од стране појединаца и аматерских удружења међу грађанима Србије и српским народом

Седница Одбора за Јасеновац Српске православне цркве, 21. 12. 2019. (Фото: Музеј жртава геноцида)

Редовна седница Одбора за Јасеновац Српске православне цркве одржана је 21. децембра 2019. године у Никшићу. Поред чланова Одбора, седници су присуствовали такође и представници институција и истакнути појединци који имају дугогодишњу сарадњу с Одбором.

На позив председника Одбора за Јасеновац, Епископа пакрачко-славонског господина Јована, у име Музеја жртава геноцида седници је присуствовао директор, др Вељко Ђурић Мишина.

Окупљеним архијерејима и гостима, директор Музеја је изложио преглед досадашње сарадње Музеја с Одбором, појединим Епархијама СПЦ-а и планове за следећу годину (између осталог, објављивање меморандума Српске православне цркве упућене војноокупационим властима у Србији 1941. године, о раду на капиталном пројекту радног назива „Енциклопедија геноцида у Независној Држави Хрватској“ у којој учествује више од десет историчара из Србије, региона и иностранства и о пројекту истраживања о страдалим Никшићанима од припадника НОВ и ПОЈ током 1945. године).

Потом је говорио о изазовима с којима се Музеј суочава у свом раду (хроничан недостатак кадрова и изложбеног простора). Посебно је истакао проблем који је карактеристичан за историјску науку а реч је о склоности митоманији коју међу грађанима Србије и српском народу шире појединци и аматерска удружења грађана.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Музеј жртава геноцида, 22. 12. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

13 replies

  1. Мислим да овај човек више није релевантан и да своје дискусије треба да води у неком кафанчету.
    Вечити директор на туђој несрећи и погибији.
    Доста је било!

  2. … Главни и најдражи гост, у слободно време слободни стрелац на епитафе и витез са ордењем и обрвама седим, а у радно време разбијач митова и ” духовни брат”, саборац, камарад, такође политкомесар, ђурић мишине на бојном пољу против Истине и Србља ( Небесног и земаљског) – иван чоловић… Просто, премисе које исходе из речи и мишине и чоловића у чланцима који се наслањају један на други, овде, на многопоштованом @стањествари, творе закључак да је чоловић био гост мишини, а мишина урадио интервју са чоловићем – унутрашњи дијалог који сажиже и у пепео претвара Србску митологему и истину, унутрашњи дијалог бременит ” двојкама”, ” близновима” од зла оца и још горе мајке – лажју и издајом…

  3. Видљиво је да пропаганда Мишине и Ћулибрка не престаје. Музеј жртава геноцида треба препустити младим људима, а ову двојицу најурити.

  4. Види Србине,када у једном народу превладају “учене будале” тада замре и потреба за истином светом…такви народи нестају у сопственом смраду и гадостима…отуда је тражење и спознаја истине свакодневна потреба здравих људи…потреба као вода,ваздух…Толико о томе…

  5. Не би био проблем да је он једини. Друштво је однеговало масу оваквих “научних радника”. Тужно је када Србија још и плаћа овакве “српске порфирогенитске аутошовинисте”.

  6. Када онај, ко се представља на начин: „ Историја ? то сам ја „! пред ( и овим „ одбором „ ) тако говори, могу да делимично разумем оне представнике верујућег народа.
    Али, ћутање представника клира, на челу са оним несрећником што седи испод слике патријарха, који је и написао ВЕЛИКОМУЧЕНИЧКИ ЈАСЕНОВАЦ ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА и на страни 5 је насловио као КЊИГА ПРОТИВ ЛАЖИ И ЗАБОРАВА не могу.

    Када они, који знају број нашег закланог Богом благословеног народа од усташких звери ћуте, они издају не само све оне ангеле уписане у Књигу живота, издају и претходног и садашњег патријарха своје Цркве који су се много пута јавно изјаснили о броју нашег убијеног народа.
    Издају и оног дивног светитеља који је написао Службу за 700.000 Јасеновачких новомученика.
    А коме ти исти служе, зна само Онај ко је Пут, Истина и Живот.

    Свети Новомученици Јасеновачки, молите Бога за нас грешне.

  7. Ово није митоманија:
    “Papa neće posetiti Jasenovac dok god srpska i hrvatska strana ne utvrde neporecivu istinu o tom logoru i stave istorijsku tačku na to stratište.” (Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar).

    Зато су се мишине узвртеле. Жури им се, а време пролази, и не ради за њих.

  8. “Митоманија” је термин непријатеља Српства.

  9. Мећу присутнима на слици горе недостаје само онај са именом И.Чоловић, па да отпева данке дојчланд и тако најзад убеди присутне у неоснованост застареле косовске “митоманије”.

    Друго, онај десно, са надимком **** **** *** *** *** *** *** *** ** *** *** *****, али “стручни” пород ***** **** је још већа лаж која издобрити не може.

    И треће, назире се и седећи дремајућа фигура остарелог умировљеног архијереја — изгледа спава. И сања брата кога је протерао са Косова.

    Овим се исцрпљују сувисли коментари на значај, смисао и садржај овог непотребног, залудног, самообмањујућег и невеселог скупа.

  10. @Стање Ствари

    Да су звездице у које се пробразио мој коментар еври или долари, био бих богат човек 🙂

    Мислим ипак да је требало допустити речи “гросе маус” — ако се не зна шта је иза звездица, барем да је јасно на кога се невидљиви коментар односи.

  11. Већ деценијама, а можда и знатно дуже, Срби (као и њихова балканска браћа) се врте у кругу нереалних и нетачних представа о себи које их одржавају у илузијама у којима живе. То је извор многих проблема нашег друштва. Ових дана је објављена књига познатог историчара Дејана Ристића МИТОВИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ (изд. “Вукотић медиа”, Београд, 2019, 237 стр) :

    https://www.danas.rs/nedelja/razdvajanje-mita-od-cinjenica/

  12. Auu ljudi (Deda Đole se naravno ne računa), koliko vama nije dobro!??!

  13. Иза потписа Деда Ђоле крије се Дејан Ристић. Његов деда је био редов српске војске у Првом рату и звао се Ђорђе. Наравно да он подржава Ћулибрка, јер се потајно нада месту директора Музеја геноцида или Меморијала на Старом Сајмишту.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading