Иван Чоловић: Косовски мит киднаповао дијалог Србије и Косова

Косовски мит је киднаповао дијалог Србије и Косова. Ми смо и даље таоци косовског мита, нагласио је Иван Чоловић

Иван Чоловић (Фото: Станислав Милојковић/Данас)

Председнику Вучићу не треба веровати да је против косовског мита, јер политичари који на митски начин говоре о Косову нису само у опозицији, већ седе са Вучићем, попут директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и министара Ненада Поповића и Владана Вукосављевића.

„Нисам приметио да се Вучић на њих љути“, рекао је антрополог Иван Чоловић на јучерашњој трибини Хајнрих Бел Фондације „Ко је киднаповао дијалог између Косова и Србије“.

Трибина, одржана у Кући људских права, организована је уз промоцију новог издања публикације „Перспецтивес“ регионалне канцеларије Хајнрих Бел Фондације у Београду под називом „Косово 1999-2019: Талачка криза“.

Иван Чоловић, историчарка Маријана Тома и политиколошкиња Јелена Крстић разговарали су о односима између Косова и Србије у контексту питања која су и даље нерешена 20 година после бомбардовања СРЈ. Чоловић је истакао да се неспособност српске политике да се озбиљније бави решавањем косовског проблема заснива на експлоатацији косовског мита.

„Косовски мит је киднаповао дијалог Србије и Косова. Ми смо и даље таоци косовског мита“, нагласио је Чоловић.

Маријана Тома је истакла да се у Србији о рату на Косову не зна много, да се о том сукобу говори површно и из призме НАТО интервенције. Она је навела пример како се у Србији усталио термин „Милосрдни анђео“ за НАТО интервенцију, што је потпуно погрешно.

Нагласила је да се о жртвама сукоба на Косову најмање зна, да Србија инсистира само на српским жртвама, као и да не постоје чак ни званични подаци о страдалим Србима од стране Ослободилачке војске Косова и у НАТО интервенцији.

Јелена Крстић је истакла да се рат на Косову потпуно прећуткује у образовном систему Србије и да се своди само на НАТО интервенцију, те да нема речи, на пример, о репресији Албанаца.

„Сличности образовних система Србије и Косова је то утискивање националних програма у свест ученика. Млади у Србији се програмирају да ситуација у вези са Косовом није готова, да се у будућности може променити“, навела је Крстић. Према њеним речима, у косовским уџбеницима се наглашава милитаризација, војно инсистирање решавања косовског проблема. Додала је и то да је самовиктимизација још једна сличност образовних система Србије и Косова.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 20. 12. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Из необјављеног извештаја С****аСтвари са овог скупа нечастивих издвајамо следеће:

    … наступом ових интелектуалних кепеца и аутошовинистичких кловнова достигнут је највиши степен мороноидне понизности, незабележен чак ни у Загребу…

    … Анонимни доушник са места збивања је саопштио да је, после овако неталентованог, аматерског и надасве одвратно понизног наступа, руководство Хајнрих Бел Фондације одлучило да уштедети коју стотину евра (месечно) а још више свој углед тако што ће престати да ангажује овакве представнике људске расе у покушају.

    Главни закључак анализе С****аСтвари је да су аутошовинистички чанколисци достигли ново дно — застидели су их се и послодавци. Остаће без посла.

Оставите коментар