Завршена израда мозаика олтара и централног дела Храма Светог Саве у Београду

Завршена израда мозаика олтара и централног дела Храма Светог Саве у Београду. Радови су обављени на површини од преко 2.000 метара квадратних

Фотографије: Гаспром/Политика

Званична руско-српска комисија прихватила је на данашњој седници радове на изради мозаика олтара и централног дела Храма Светог Саве на Врачару.

Радови су обављени на укупној површини од близу 2.000 квадратних метара. Израда унутрашње декорације Храма је један од најзначајнијих примера декорисања мозаиком у свету. Пројекат је реализован у оквиру програма компаније „Гаспром њефт” за подстицање развоја културе и очувања историјског наслеђа Србије.

Ова руска компанија је 2017. године завршила прву етапу пројекта подржавши израду мозаика за централну куполу Храма на површини од око 1.250 квадратних метара. Те радове, као и оне који су уследили у оквиру израде мозаичке декорације Храма, обавио је тим стручњака из Русије и Србије под руководством народног уметника Русије Николаја Мухина.

„Током десет година пословања у Србији, ‘Гаспром њефт‘ је постао један од највећих економских инвеститора у овој земљи. Компанија не развија само енергетику Србије, већ и реализује свеобухватан програм очувања културног и историјског наслеђа земље. Поносимо се нашим доприносом изградњи најважнијег Храма Србије који је сада симбол јединства наших земаља. И наравно, симболично је то што су у стварању мозаика учествовали не само руски, већ и српски стручњаци”, нагласио је члан Извршног одбора „Гаспром њефта” Александар Дибаљ.

Додатна информација:

Храм Светог Саве на Врачару  један  је од најзначајнијих архитектонских споменика Србије и једна од највећих православних цркава у свету. Саграђена је у част оца српске цркве Светог архиепископа Српског Саве. Храм је пројектован крајем 19. века, али је изградња почела 1935. године. Изградња је одложена због Другог светског рата. Изградња куполе завршена је 1989. године, а Храм је званично отворен 2004. године.

Александар Дибаљ

У 2019. години се навршило 10 година од када је „Гаспром њефт” стекао контролни пакет у „Нафтној индустрији Србије” (НИС). „Гаспром њефт” поседује 56,15% акција у НИС-у, а 29,87% акција је у власништву Републике Србије. За протеклих десет година, НИС је постао једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности компаније су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, производња и  промет широког спектра нафтних деривата, као и реализација енергетских пројеката. Компанија развија производњу нафте и сопствену производњу електричне енергије, има једну од најмодернијих рафинерија у региону, као и мрежу бензинских станица у Србији, Румунији, Бугарској, Босни и Херцеговини.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

  1. А шта ће овде јелка окићена???

  2. Због ради декора и улепшавања простора.

  3. Зато што је “pождественская ёлка” део руске предреволуционарне Бошићне традиције. Дихотомија бадњак-јелка код њих не постоји. Бадњак и обичаји везани за њега су се одржали код Англосаксонаца (yule log) и Јужних Словена, а у рудиментарном облику у Прованси, Баскији и Португалији. Сличан обичај постоји у персијској традицији (Садех). За Русе је бадњак егзотичан страни (“европски”) обичај (види https://bit.ly/2ECHGaX)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading