Трамп опозван у Представничком дому, следи изјашњавање Сената

Представнички дом америчког Конгреса изгласао је опозив председника Доналда Трампа; Сенат ће се о импичменту изјаснити у јануару

Фото: Пиксабеј

Представнички дом америчког Конгреса гласао је за опозив Доналда Трампа и он је тиме постао трећи амерички председник у 243 године дугој историји САД који ће се суочити са суђењем у Сенату и потенцијалном сменом са функције, преноси Танјуг.

Реч је, како констатује Ројтерс, о историјском кораку који ће додатно заоштрити страначке тензије широм дубоко подељене Америке.

Доњи дом Конгреса, у којем већину имају демократе, усвојио је предлог за опозив Трампа по партијској линији.

За прву тачку предлога – злоупотребу положаја – гласало је 230 чланова Представничког дома, док је против било 197. Друга тачка – опструкција Конгреса – усвојена је гласовима 229 представника, док је 198 било против.

Опозив Трампа не значи и његову смену с положаја. Овим је само отворен пут за суђење у Сенату следећег месеца који ће донети последњу реч о томе да ли ће Трамп бити смењен са функције. Британска агенција напомиње да је Сенат више пријатељски настројен према Трампу од Представничког дома, с обзиром да републиканци ту имају већину.

Доналд Трамп на крају конференције за штампу у Њујорку, 25. септембра 2019. (Фото: Џонатан Ернст/Ројтерс)

Да би Трамп постао први амерички председник који је опозван у процесу „импичмента” демократама треба двотрећинска већина у Сенату од 100 места. То значи да би најмање 20 републиканаца морало да се приклони демократама у гласању против Трампа, што ниједан није наговестио да ће учинити.

Ако би се то ипак десило, Трамп би по аутоматизму изгубио функцију председника.

Ниједан председник САД није опозван у процесу „импичмента”.

Покушај опозива Ендрјуа Џонсона и Била Клинтона није прошао Сенат, а Ричард Никсон поднео је оставку пре него што је гласање о његовом опозиву доспело на дневни ред.

Бела кућа је посла гласања саопштила да је Трамп „спреман за наредне кораке и уверен да ће бити у потпуности ослобођен одговорности на суђењу у Сенату”.

„Данас је кулминација једне од најсрамнијих политичких епизода у историји наше земље. Без и једног републиканског гласа и без доказа за било какве преступе, демократе су усвојиле нелегитимне основе за опозив председника у Представничком дому. Демократе су одлучиле да делују по партијској основи упркос чињеници да председник апсолутно није урадио ништа погрешно”, наводи се у саопштењу Беле куће.

Демократе су теретиле Трампа да је злоупотребио положај када је од Украјине тражио да истражи бившег потпредседника САД Џоа Бајдена, једног од фаворита за освајање председничке номинације Демократске странке. Амерички председник оптужен је и за опструкцију истраге Конгреса о том питању.

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси кратко се обратила јавности по завршетку гласања и рекла да је „18. децембар добар дан за Устав САД, али тужан за Америку, јер је опозван председник”.
Пелоси се захвалила председавајућем Одбора за правосуђе Џеролду Недлеру и председавајућем Одбора за правосуђе Адаму Шифу који су спроводили истрагу и саставили предлог о опозиву Доналда Трампа, као и свим демократама које су гласале за опозив.

Ненси Пелоси, председавајућа Представничког дома америчког Конгреса, објавила је покретање процедуре импичмента 24. септембра (Фото: Кевин Ламарк/Ројтерс)

„Не могу бити поноснија, нити више инспирисана демократским члановима Представничког дома. Никада их нисам питала како ће гласати, нити сам им, као председавајућа, то одређивала. Гласали су по сопственој вољи”, рекла је Пелоси.

Док се гласало у Представничком дому, Трамп је говорио на митингу у Мичигену, на којем је рекао да је процес опозива „политички самоубилачки марш” за Демократски странку.

„Са данашњим неуставним и партијским опозивом, демократе које ништа не раде показале су дубоку мржњу и презир према америчком бирачу”, рекао је Трамп.

Убзро после окончања гласања, оштро је критиковао потез демократа. „После три године мрачног лова на вештице и превара, демократе у Представничком дому покушавају да пониште гласове десетина милиона патриотских Американаца”, нагласио је амерички председник, тврдећи да демократе покушавају да га опозову „од првог дана”.

Лидер републиканске већине Мич Меконел раније је поручио да нема шансе да ће Трамп бити смењен.

Мич Меконел, лидер републиканске већине у Сенату (Фото: Том Бренер/Гети)

Дебата о две тачке предлога за опозив у Представничком дому трајала је више од осам сати, а републиканци и демократе су износили од раније познате ставове о опозиву председника.

Уочи гласања, лидер демократске већине Стени Хојер, који је члан Конгреса 38 година, рекао је да никада није очекивао да буде сведок „тако очигледних преступа једног председника Сједињених Држава”. Нагласио је и да „демократе нису желеле опозив”.

„Гласали смо против тога. Једном, два пута, три пута… Нисмо ово желели. Међутим, непримерено понашање председника Трампа приморало је нашу уставну републику да се заштити”, рекао је Хојер.

Лидер републиканске мањине Кевин Мекарти оценио је да је опозив председника Трампа „највише партијски и најмање кредибилан опозив у америчкој историји”.

„То је ваша заоставштина. Било којем тужиоцу у земљи било би одузето право да се бави тим послом због тако отворене пристрасности, нарочито ако поступа као сведок, судија и порота. Међутим, демократе нису само доживеле неуспех када је реч о процесу, већ и када су у питању докази”, рекао је Мекарти.

Председавајући Одбора за обавештајне послове, демократа Адам Шиф у завршној речи је критиковао аргумент републиканаца „да их се не тиче то што председник не сарађује са Конгресом, јер је лидер Републиканске странке која је у мањини” – зато што се ради о „поштовању институција и демократије”.

Дебату је отворила председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси, која је Трампа назвала претњом по америчку демократију. Поручила је да ће чланови Конгреса, ако не делују сада, запоставити своје дужност.

„Трагично је то што су председникови безобзирни потези довели до овога. Није нам оставио другог избора. Председник је злоупотребио положај како би стекао личну политичку корист на рачун америчке националне безбедности. А када је откривено шта ради, почео је са категоричном и до сада невиђеном кампањом опструкције и сукобљавања са Конгресом. Данас смо овде да бранимо демократију у име народа”, закључила је председавајућа Пелоси.

Највиши републикански представник у Одбору за правосуђе Представничког дома Даг Колинс поновио је да председник није учинио ништа од онога што му се ставља на терет и да демократе желе да га опозову откад су у новембру 2018. освојиле већину у Представничком дому, а да је „опозив базиран на претпоставкама”.

„Ми у Републиканској странци немамо никакав проблем да изнесемо аргументе пред народ, који је и изабрао Доналда Трампа. И то је питање за гласаче, а не за овај Дом и не на начин на који се ово ради. Ово гази све принципе у које верује Представнички дом… Демократе тврде да је злоупотребио положај, јер не могу да нађу ништа базирано на чињеницама, а он није урадио ништа погрешно”, рекао је републикански представник у Конгресу.

Републиканци су током расправе процес опозива упоређивали са распећем Исуса Христа, али и са јапанским нападом на морнаричку базу Перл Харбур на Хавајима, 1941. године, преноси Глас Америке.

Демократе су пак истицале да су Трампу „његови себични интереси важнији од добробити земље” и да чланови Конгреса морају да делују без одлагања.

Трамп је током дебате реаговао на Твитеру и написао да „радикална левица износи ужасне лажи и да је реч о нападу на Америку и Републиканску партију”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 12. 2019)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading