Вечерње новости: Комерцијалну хоће да купе АИК, НЛБ и Рајфајзен банка

С обзиром на тржишну позицију Комерцијалне банке куповина би била и те како исплатива за сва три заинтересована купца

Комерцијална банка (Фото: Н. Фифић/Вечерње новости)

Три банке које послују у Србији послале обавезујуће понуде за куповину највеће домаће банке. Понуде отворене и констатовано је да су комплетне, понуђени износи су још тајна.

За продају акција Комерцијалне банке пристигле су три обавезујуће понуде. Како Вечерње новости незванично сазнају, реч је о НЛБ банци, Рајфајзен банци и АИК банци. Од куповине је у међувремену одустао конзорцијум две банке, док амерички фонд који је ушао у трку као четврти „играч“, од којег се очекује обавезујућа понуда, исту није послао.

Све три заинтересоване банке већ увелико послују на српском тржишту и куповина Комерцијалне омогућила би им значајан раст и избијање у сам врх овдашњег банкарског тржишта. Понуде за куповину највеће домаће банке пристигле су од њихових „мајки“, банака из иностранства.

У Министарству финансија нису желели да откривају имена купаца, већ само да све три испуњавају прописане услове.

„Тендерска комисија је констатовала да су приспеле три понуде у року предвиђеном тендерском документацијом“, истичу у Министарству финансија.

„Понуде су отворене и констатовано је да су комплетне, односно да садрже елементе предвиђене тендерском документацијом за другу, обавезујућу фазу тендерског поступка“.

У наредним данима, Министарство ће, уз асистенцију финансијског саветника, извршити анализу и oцeну правовремено достављених oбaвeзуjућих пoнудa, рaди рaнгирaњa.

Квалификовани понуђачи ће бити обавештени о ранг-листи, а подносиоцу најбоље рангиране понуде истовремено ће бити достављен и позив да приступи преговорима.

Република Србија у власништву има 83,23 одсто акција Комерцијалне банке. Оволики удео стечен је крајем новембра, откупом пакета акција од Европске банке за обнову и развој ЕБРД и Међународне финансијске институције ИФЦ, за шта је плаћено 217 милиона евра.

Акције су од ЕБРД и ИФЦ, које су поседовале 34,58 одсто обичних акција Комерцијалне банке, откупљене у складу са условима и ценом дефинисаном Уговором акционара из 2009. године. На основу тог уговора, међународне финансијске институције – акционари, имале су право да продају своје уделе држави по унапред одређеној цени.

Ова трансакција уследила је након припајања 6,89 одсто обичних акција у власништву Сведфонда и ДЕГ-а које је окончано 26. јуна ове године.

Скок у тржишни врх

С обзиром на тржишну позицију Комерцијалне банке, која је међу прве три по укупној активи, куповина би била и те како исплатива за сва три заинтересована купца. Најбоље би прошао Рајфајзен, који би куповином скочио на убедљиво прво место, са укупном активом од чак 734 милијарде динара. АИК би, у случају куповине, заузео високу другу позицију, оштро “угрожавајући” првопласирану банку, којој би се опасно приближио. НЛБ банка би, у случају закључења купопродајног уговора, на српском тржишту такође високо скочила – на јаку другу позицију.

Консолидација

Откупом акција од мањинских страних акционара држава је, уочи овог круга приватизације, успешно завршила консолидацију власничке структуре у Комерцијалној банци. Тако је омогућено да се потенцијалном купцу на продају понуди 83,23 одсто обичних акција.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 17. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading