Јелена Тасић: Бахаћење Синода на Богословском

Отворено бахаћење СНС власти као да се примило и на део СПЦ – па Синод игнорише саборске одлуке и Устав СПЦ

Патријаршија СПЦ у Београду (Фото Д. Јевремовић)

Како се Универзитет у Београду нашао између закона и Светог архијерејског синода СПЦ, на чију страну је стала и актуелна напредњачка власт, већ довољно испровоцирана истрајношћу управе УБ на преиспитивању спорних доктората и диплома њених министара и функционера?

Компликације изазване летошњом одлуком Синода о смени двојице предавача на Православном богословском факултету УБ, које су према оцени Универзитета незаконите, предмет су првог јавног спора Синода и УБ откако је овај факултет враћен у „универзитетско братство“.

Да ли је недовољно прецизиран специфичан статус ПБФ, који обе стране различито тумаче, суштина или је тек површина проблема, чији је узрок унутар СПЦ? Због чега је баш ПБФ изабран за место „обрачуна“ са неистомишљеницима по богословским, личним, па и политичким питањима са којима поједини „синодалци“ нису успели да рашчисте рачуне на Сабору?

Иако један од главних јунака овог случаја епископ бачки Иринеј (Буловић), члан Синода и портпарол СПЦ, однедавно и представник Владе Србије у Савету овог факултета, о коме брине и у име „црквене владе“, тврди да у Цркви нема „деликта мишљења“, поједини црквени кругови сматрају да је реч о сукобу људи тоталитарне свести и слободномислеће струје у СПЦ.

Спор је „експлодирао“ на ПБФ, јер школује будуће црквене кадрове. То је, како се спекулише у делу СПЦ, и улазак у нову фазу трке за „трон Светог Саве“, која траје скоро три деценије.

Од мајског Сабора, на коме ни долазак председника Србије у Патријаршију није могао да спречи саопштење о КиМ, отворено бахаћење СНС власти као да се примило и на део СПЦ – па Синод игнорише саборске одлуке и Устав СПЦ, а у случају ПБФ показује да је спреман и на отворене притиске и претње свима који му се нађу на путу.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 16. 12. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. Богословски факултет Српске Православне Цркве Универзитета у Београду јуче је издао званично саопштење поводом последњих догађаја на највишој просветној установи наше Цркве о којима смо, углавном из “незваничних” извора, читали у медијима. Данас је то саопштење пренео и званични сајт Српске Православне Цркве. Овим саопштењем се потврђује чињеница да је неколико умишљених величина на факултету, користећи несавесне и поткупљиве медије и новинаре, путем манипулација и лажи покушавало да обмане јавност у Србији и шире о ситуацији на факултету. На срећу, наш мудри Патријарх и чланови Светог Синода нису се дали преварити. Успели су да сачувају богословски факултет у окриљу наше Цркве и у саставу Београдског универзитета. Надамо се да ће наш Богословски факултет успети да поврати и очува свој углед тако што ће одстранити страна тела и малигни утицај нарцисизма, елитизма, непотизма и осредњости. Многаја љета Његовој Светости и члановима Светог Синода, Атлантима Православља у нашој Светој Цркви.

  2. С обзиром да страна агентура преко “Данас”-а цвили и негодује, мора да се у вези са ПБФ десило нешто позитивно за интерес народа и СПЦ.

  3. Don Quixote

    Сигурно, мало па, АВ подучава Патријарха или овај њега?
    Изгледа, да ће опет да пљуште одликовања, кер је , иначе, већ стигао!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading