Владимир Путин: Лењин подметнуо мину под хиљадугодишњу историју Русије

Лењин је смислио државну структуру која је под државност Русије, која је формирана хиљаду година, подметнула темпирану бомбу, оценио Владимир Путин

Владимир Путин (Извор: Правда)

Владимир Путин поново је веома негативно оценио улогу Лењина у руској историји.

Учинио је то поводом оцене светски познатог и признатог руског филмског режисера Александра Сокурова да „поново треба измислити Русију“.

Тим поводом му је јавно поручио:

„Александар Николајевич, ми вас сви волимо, ја такође. Волимо ваше стваралаштво које је изванредно, али како је могуће једну земљу измислити? Могуће је, могуће! Русија се може измислити изнова! Био је такав човек у нашој не тако давној историји. Господин Уљанов који је и Старик и Лењин, а још неке надимке је имао. Ето, он је измислио“.

Зато сада, нагласио је председник Русије, власти не знају шта да раде са Бутовским полигоном који је био једно од места масовних стрељања.

„Ето, он је наизмишљао! Лењин је смислио државну структуру која је под државност Русије, која је формирана хиљаду година, подметнула темпирану бомбу“.

Председник РФ  је обећао да ће о овоме неком другом приликом говорити подробније, а прокоментарисао је и мишљење Сокурова да власт треба да се „више ослања на руски народ“:

„Рекли сте `на Русе`. А ко су Руси? Од половине 9. века није практично било никаквих Руса. Руски народ је постепено настајао од многих етноса. Не само словенских, него и од угро-финских и других племена“.

Подсетио је да је на обалама Азовског и Црног мора некада постојао Хазарски каганат чији становници су исповедали јудаизам а нису били Јевреји:

„То је такође наш етнос који је руски народ упио у себе. То је природни развој којем је немогуће и непотребно сметати. Ми се морамо ослањати на све слојеве наше историје – дубоке, веома интересантне и садржајне. Морамо све то анализирати и бирати најбоље путеве развоја за блиску, средњорочну и историјску перспективу“.

Путин је и раније говорио да су Лењинове идеје довеле до рушења „историјске Русије“.

Руски лидер је прокоментарисао и сусрет Владимира Зеленског са националистима у Донбасу и дао своју прогнозу како би се могла развијати ситуација у региону ако би украјинска војска затворила границу између Донбаса и Русије.

Украјина стално инсистира:  дајте нам могућност војском затворимо границу. Само, зазирем да би после тога тамо почела њихова `Сребреница`. Видели смо како је председник Украјине дискутовао са својим националистима. Јасно је ко је у Украјини јачи, ко би националистима управљао и шта би се без обезбеђених гаранција догађало у Донбасу“.

Путин је упозорио да би могло доћи и до хајке на људе који живе у двема донбаским републикама. Подсетио је да је још 2015-те било договорено да Кијев донесе закон о амнестији, али да ништа није реализовано.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 10. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

9 replies

  1. On vidi nacionalizam u Donbasu ali ne vidi ga u tzv. Hrvatskoj. Ustase su heroji vredni Ruskih odlikovanja a Srbi su genocidni narod kojem o vrat vesa Srebrenicu. Za danasnju oligarhijsku, navodno neideolosku Rusiju sve je naopako, gore je dole, crno je belo. Da nije bilo SSSR-a danas bi Rusija sa liderima kao sto su Gorbacev, Jelcin, Putin bila na nivou Indije.

  2. @Ella: “Da nije bilo SSSR-a danas bi Rusija sa liderima kao sto su Gorbacev, Jelcin, Putin bila na nivou Indije.”. Да није било сотоне – Лењина и његове бољшевичке банде, не би било ни СССР-а, а ни оних Горбачова, Јељцина и Путина – а тада Русија не би била на нивоу једне Индије као данас, него би била најснажнија и најразвијенија земља на свету.

  3. @Иоанн Дубињин

    Кратко, јасно, прецизно и – тачно.

    Бојим се да су оне подругљиве крилатице о бензинској пумпи са нуклеарним оружјем о данашњој Русији близу истине. (што не пишем из подругљивости већ са дубоким жаљењем)

  4. За сотонско семе кога замља још не може да прими се слажем.

    Но треба додати и — да није било Јосифа Висарионовича, певали би(сте) “данке Дојчланд” од Кијева до Урала.

  5. Иоанн Дубињин@ “Да није било сотоне – Лењина и његове бољшевичке банде, не би било ни СССР-а, а ни оних Горбачова, Јељцина и Путина – а тада Русија не би била на нивоу једне Индије као данас, него би била најснажнија и најразвијенија земља на свету.”

    Слично може да се каже и за Србију – да није било сотоне – Броза и његове комунистичке банде, не би вероватно било ни послератне Југославије … и Србија би обухватила сав свој народ и била најснажнија земља на Балкану.

  6. @Милош М.

    Русија је шеста економија света, раме уз раме с Немачком, с тим што Русија барата ресурсима и врстом технологије који нису доступни Немачкој. Русија има нуклеарно наоружање, у стању је да пошаље човека у свемир итд. Немачка није. О војној моћи Русије је сувишно уопште говорити.

    Дакле, те пропагандне крилатице о “бензинској пумпи”, које је сковао монструм Мекејна, окачите о теп најближем мачку.

  7. @Don Quixote

    Нацисте није покорио Стаљин већ руски народ. Двадесет милиона Русија и друих грађана СССР-а је дало своје животе да би се та неман поразила. Стаљин није био међу њима.

  8. Камо среће да је то само крилатица Путиномрзитеља. А није. Једино високотехнолошко поље где је Русија значајан извозник је оружје. У укупном извозу високе технологије код Русије учествују са 11 одсто, код САД двоструко више. Величина руске економије сада је можда 10 или 11 на свету (према паритету куповне моћи она се може поредити са Немачком, међутим у контексту ”тежине” у међународним односима та мера нема значај – удешавање према ценама у Русији на светском терену је потпуно безначајно).

    Тешко је у једном коментару изнети анализу неприлика постсовјетског руководства које, игром историјских околности, носи бренд Русије. Колико добро стоје на геополитичком плану сведочи и само спомињање могућности да се области на истоку Украјине предају украјинским властима, али само ако не буде нове Сребренице. Прави слобићевски потез.

  9. @Хаеул

    Овде није реч о дословној заслузи Стаљина него је значај његове улоге као вође назначен као персонификација напора и жртава које је народ поднео, његово име као метафора победе СССР-а у Великом Отаџбинском Рату.

    Иначе се по овој употреби/стилу мој коментар надовезује на онај И.Дубињина где су такође имена важних протагониста употребљена метафорички.

    Толико за данашњу лекцију.

    Ако се поред ових тема удубљујеш и у математичку литературу можда откријеш такође и да је 2 + 2 = 4. Али није препоручљиво да и ту “новост” објављујеш . Осим на С*****С.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading