Милош Ковић: Престанимо да се гледамо западним очима, сагледајмо се као заветни народ

На овој генерацији и генерацији наше деце и унука је да се обнови заветна идеја ослобођења и уједињења српског народа, рекао Милош Ковић

Милош Ковић (Фото: С. Гарић)

Српски историчар Милош Ковић поручио је на вечерашњем предавању у Епархијском центру у Бијељини да је дошло вријеме да се српски народ ослободи од западне парадигме и да престане да гледа на себе очима Енглеза, Нијемаца и Француза, да се сагледа као завјетни народ чије је утемељење Српска православна црква.

Говорећи о теми „Црква као чувар историјске и националне свијести“, Ковић је рекао да је српски народ, какав је уобличила СПЦ, био заједница вјере, или завјетна заједница.

„На овој генерацији и генерацији наше деце и унука је да се обнови заветна идеја ослобођења и уједињења српског народа, који је издељен и између којег су повучене крваве границе, против његове воље“, оцијенио је Ковић.

Он је поручио да српски народ нема више времена за идентитетске експерименте, ни да се колеба у својој сржи, наводећи да то мора бити српски и православни идентитет.

Вечерашње излагање дио је циклуса предавања која уочи Божића организује Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске по благослову Његовог преосвештенства епископа Фотија.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 13. 12. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. Па управо људи пупут Ковића, дакле они који се сматрају тзв. нациналном елитом, већ деценијама инсистирају на прихватању западног друштвено-политичког система, инсистирају на демократији и људским правима. Сећам се његовог текста из 2013. где пише да Срби, истовремено, треба да следе традицију Св. Саве, али и да прихвате највеће западна достигнућа у области демократије и људских права. Када сам, у коментару, написао да је то немогуће, јер то једно друго искључује, колеге коментатори су ме називали “фашистом”, а један је чак написао да је срамно то што пишем јер испада да је Св. Сава био против људских права?!? Ја опет, по ко зна који пут, питам све те наше националне интелектуалце, Ковића, Антонића, Ломпара, Димитријевића, … шта, ви, људи, уопште хоћете? Како би ви устројили Србију када би били у могућности да одлучујете? Мени је потпуно јасно шта хоће тзв. Друга Србија, али шта ови хоће, ја уопште не разумем.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading