Београдски глас: Београдска тврђава међу најугроженијим локалитетима културног наслеђа Европе

Спровођење штетног пројекта изградње жичаре Калемегдан-Ушће драстично би угрозило интегритет и аутентичност Београдске тврђаве, стоји у саопштењу стручног панела

Калемегдан (Извор. ФБ страница САНУ)

Београдска тврђава је међу 14 одабраних угрожених локалитета културног наслеђа Европе, а спровођење штетног пројекта изградње жичаре (гондоле) Калемегдан-Ушће драстично би угрозило интегритет и аутентичност тог локалитета који није само симбол Београда, већ споменик од изузетног значаја за Србију, саопштио је стручни панел организације Европа Ностра и Института Европске инвестиционе банке.

Истакнуто је да је „Београдска тврђава са окружењем драгуљ културног наслеђа читаве Европе, јер сведочи о бројним цивилизацијама које су насељавале просторе Балкана од Неолитског периода до данас, и чува сведочанства о Келтима, Римском царству, Византијском царству, као и угарској, бугарској и српској средњовековној држави, те Османском царству и Аустроугарској монархији“.

Одабраних 14 угрожених локалитета културног наслеђа биће у ужем избору за Програм „7 најугроженијих“ 2020. који спроводе Европа Ностра и Институт Европске инвестиционе банке.

Ти најугроженији споменици културе су одабрани на основу њиховог историјског значаја и културних вредности, као и ургентности њихове угрожености.

Европа Ностра се више од 50 година бори за очување културне баштине у Европи, пре свега кроз програм ​„7 најугорженијих“, а делегација стручњака те организације боравила је у Београду у мају ове године како би анализирала пројекат градње жичаре и опасност пројекта по Београдску тврђаву.

Институт Европске инвестиционе банке даје подршку друштвеним, културним и академским иницијативама широм Европе.

Опрема: Стање ствари

(Београдски глас, 10. 12. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар