Весли Кларк: Интерес Србије да се прикључи Западу

Србија би значајно проширила своје политичке и економске домете уколико би се прикључила Западу, оценио бивши командант НАТО у Европи

Весли Кларк (Фото: АФП)

Прикључивањем западу, Србија би могла да прошири своје домете много даље него сада, сматра амерички генерал Весли Кларк, бивши командант НАТО снага у Европи.

„Разумем да није лако за Србију да превазиђе заоставштину рата, али по мени њени прави интереси леже на Западу. Интеграција са Западом донела би Србији знатне економске, политичке, па и дипломатске предности. Србија је позната и по својим научним дометима, почевши од Николе Тесле па надаље. Запад пружа много већи терен за таква остварења“, рекао је Кларк за Глас Америке.

Додаје и да разуме анимозитет српске јавности према НАТО, али истовремено указује на добру војну сарадњу између Србије и САД, као и на партнерске односе Србије са НАТО.

Кларк тврди и да запад, посебно Европска унија, нису испунили своју обавезу пружања конзистентне економске помоћи земљама Западног Балкана, преузету током мировних преговора 1995. године, што је, сматра, и главни узрок нестабилности у региону југоисточне Европе.

Невоље су кренуле од самог почетка, јер од самог почетка нису спровођене важне тачке Дејтонског мировног споразума, каже Кларк.

„Чим су снаге за имплементацију мира (IFOR) биле повучене, после чега је дошло и до америчког повлачења из БиХ, Европска унија није у правом смислу преузела вођство, нити је у правом смислу испунила свој део обавеза“, рекао је он.

Дуготрајни политички и економски вакуум довео је и до мешања других у региону, прво у Републици Српској, додаје Кларк.

„Наравно да Русија жели да утиче и очува своје упориште у РС и ради на томе. Што се тиче Европе, економски напредак је од кључне важности, Русија то једноставно не може да пружи“, каже он.

Према његовим речима, већа улагања од стране ЕУ, значила би отварање нових радних места, приступ новој технологији. Помогла би и јачању заједничких интереса свих у региону и могућем поновном приближавању држава тог региона.

Кларк се залаже и за пријем у НАТО. Без обзира што је реч о малим земљама свака од њих може да допринесе клубу Северноатлантског савеза, каже он.

„Можда важније од конкретног доприноса је стварање заједничке политике, и улога НАТО у циљу стабилизовања региона, како се не би враћали у сукобе“, наводи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТВ, 12. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Овај злочинац још живи у прошлости.
    Он још није чуо или осетио да се свет мења и да више није као 1999.
    Благо њему, био и остао медиокритет.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading