Петер Хандке непожељaн у Сарајеву и Приштини

Скупштина Сарајева прогласила је књижевника Петера Хандкеа за непожељну особу у овом граду

Петер Хандке (Фото: EPA-EFE/Драган Татић)

Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност, аустријски писац Петер Хандке проглашен је непожељном особом у Кантону Сарајево.

Ову одлуку је на иницијативу Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића донела кантонална Скупштина на данашњој седници.

На седници је усвојена и декларација у којој се осуђује додељивање Нобелове награде Хандкеу због, како је наведено, његовог негирања геноцида у Сребреници.

У декларацији стоји да је добитник Нобелове награде за књижевност у својим јавним иступима за време, како се тврди, агресије на БиХ јавно подржавао „великосрпски режим на челу с ратним злочинцем Слободаном Милошевићем“, пренео је сарајевски портал „Кликс“.

У декларацији се наводи да Хандке ни данас не мења своје ставове, већ, како кажу, иде корак даље, па најављује свој долазак у БиХ у посету мајкама из Кравице и околине Сребренице.

Навели су и да би Хандкеов долазак у БиХ и Сарајево изазвао, како кажу, додатно понижење „жртава великосрпске агресије“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 11. 12. 2019)

Беџет Пацоли прогласио Хандкеа персоном нон грата на Косову

Одлазећи министар спољних послова Косова Беџет Пацоли одлучио је да књижевника и добитника Нобелове награде за књижевност прогласи „персоном нон грата“ на Косову зато што је „Хандке подржавао Слободана Милошевића и негирао геноциде на Косову и у Босни и Херцеговини“.

„Данас сам одлучио да Петер Хандке није добродошао на Косово. Он је особа која је непожељна од данас. Негирање злочина и подршка злочинцима је ужасан злочин“, написао је Пацоли на свом профилу на Фејсбуку.

Чувеном аустријском писцу јуче је у Стокхолму уручена Нобелова награда Шведске академије наука. Представници неколико земаља одбили су да присуствују церемонији, а раније данас је Хандке проглашен непожељним у Кантону Сарајево, у Босни и Херцеговини.

(Спутњик, 11. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. А баш је хтео тамо да иде.

  2. Ах, Боже, ти центри европске и васељенске културе, потурице и измишљена нација! Него, није занимљиво само то што ове две назови владе демонстрирају глупост овим поступцима, већ и тошто им Хандке до јуче није био persona non grata. Значи, постао је непожељан као лауреат Нобелове награде. Време је да се Шведска краљевска академија озбиљно забрине, јер…није мала .шала Бакир и Пацоли су им пљунули у лице. 😎

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading