Владимир Путин: У Донбасу се може десити друга Сребреница

Украјинска страна стално инсистира – пустите наше војнике близу границе. Могу да замислим шта би се десило. Поновила би се Сребреница, рекао руски председник

Владимир Путин (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев)

Руски председник Владимир Путин изјавио је да би могла да се догоди друга Сребреница ако Кијев успостави контролу над границом са Русијом, а да пре тога не осигура заштиту грађана Донбаса.

„Украјинска страна стално инсистира – пустите наше војнике близу границе. Могу да замислим шта би се потом десило. Поновила би се Сребреница“, рекао је Путин.

Видели смо како је председник Владимир Зеленски водио разговоре с националистима, рекао је Путин.

„Јасно је ко је тамо јачи. И шта ће се десити? Ко ће њима руководити када уђу на територије на којима нема гаранција за људе“, упитао је Путин на седници Савета за људска права.

Он је додао да је до један сат ујутро у Паризу разговарао са Зеленским о могућности прогона људи који живе у Луганској и Доњецкој народној републици (ЛНР и ДНР).

„До данас није усвојен закон о амнестији, иако се о томе разговара још од 2015. године. Било је договорено да закон буде усвојен, некаква решења постоје, али ништа није спроведено“, рекао је Путин.

Украјина инсистира да се контрола границе према Русији пребаци на Кијев пре избора у Донбасу.

То је, међутим, у супротности с Минским споразумима којима је предвиђено примирје, ослобађање заробљеника, повлачење оружаних снага и стварање аутономних региона.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

18 replies

  1. Ах, то је тај велики брат, заштитник Срба. Хвала, брате Владимире до неба, што нас величаш.
    Оно што ова комуњара прича, усмерено је на западну јавност, која, после “масакра” у Сребреници, би пресвиснула од туге ако би се нешто слично десило у Малорусији над Русима.
    Руси треба озбиљно да се забрину, а ми са њима. Уместо да за њих тражи специјалне везе са остатком Украјине, он покушава да се курталише терета зв. Луганск и Доњецк, одн. да их преда Укрима.
    Ужелели се тајкуни провода по богатунским летовалиштима Запада, скупих курви, хотела, коцкарница, па се надају да ће Запад попустити. Другим речима, надају се да велико и меко срце није само привилегија црвеног цара и да ће им укинути санкције, ако сарађују.
    Међутим, ни величина његовог срца се не може мерити са размерама дебилности оних који верују да је велики руски националиста и заштитник Срба. Ако овако штити Русе, како би штитио тек Србе?
    Тешко је веровати да он не схвата да ће Запад ову борбу водити до краја и да је најмање и највише што се од Русије очекује потпун пораз у виду распарчавања државе и стављања под контролу огромних ресурса којима располажу. Удар неће доћи споља, атомским оружјем, већ подривањем изнутра. А ту је тајкунска класа највећи непријатељ Русије.

  2. @gavrilo13 каже, и греши: “…Оно што ова комуњара прича, усмерено је на западну јавност,…“. Ако се погледа вест о томе званичне руске агенције РИА Новости:
    https://ria.ru/20191210/1562224768.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews
    јасно се види да је тај текст, са објашњењем шта Путин и његови експерти подразумевају под појмом “Сребреница“ уопште није намењен/усмерен на западну јавност, него баш објашњава домаћој (руској) јавности шта Путин под тим подразумева.

  3. “a шта каже РИА Новости?”

    Сада ми је много лакше. Значи, треба убедити домаћу јавност да је одрицање од територија и руског народа за добробит руске државе. Једина је брига да не страдају као што су муслимани страдали од зле српске православне браће.Слично је покушавао и Милошевић Нејаки. А захвалност Запада за попустљивост се не доводи у питање. Црвени цар не преговара о руском народу Луганска и Доњецка са домаћом јавношћу, већ са западним факторима моћи, који такође имају своју јавност, са представом о Србима као злим момцима и муслиманима као невиним жртвама. Тешко да ова вест није допрла и до ње, без обзира да ли је то желео или не. Не заборавите: 3 државе од руског народа (Русија (Велика Русија), Белорусија (Бела Русија), Украјина (Малорусија)) су баштина бољшевизма. А Путин је његово чедо.

  4. Не, још горе је појашњење у РИА НОВОСТИ!!!

    По оценкам экспертов, в Сребренице в июле 1995 года в результате операции армии боснийских сербов во главе с генералом Ратко Младичем были убиты около восьми тысяч мусульман. Осада этого города и последовавшие расстрелы мужской части населения стали одним из самых кровавых эпизодов войны в Боснии и Герцеговине (1992-1995 годы). Международный трибунал по бывшей Югославии и Международный суд ООН классифицировал эти события как геноцид.

    Посрбите, молим вас. Ја бих скренуо пажњу на акценти:

    1. Војска РС на челу са Младићем УБИЛА око 8 000 муслимана
    2. Стрељање МУШКОГ ДЕЛА становништва (не парамилитарис, не бојовника, него мушкараца, игра речи, подведење под ГЕНОЦИД)
    3. Хашки трибунал класификао као ГЕНОЦИД.

    Не више не мање.

  5. Ах, како само пљујете увис несвесни да пада по вама.

  6. @Don Quixote

    vasa versija?

  7. @Sergej

    ВВП је споменуо Сребреницу одговарајући на питање зашто не може бити допуштено садашњој војсци Украјијне прилаз граници ДНР-Русија.

    Једна проста варијанта је да би укропи, пуштени близу границе, брзо испровоцирали сукоб са народном војском Донбаса дубоко у њеној територији. Украјинска страна би се затим провела као и „бранитељи“ Сребренице, ако не и горе. А онда би уследила хистерија медијских харанги, наравно против Руса и ДНР, и то је основно што је ВВП могао имати у виду, а што као мудар државник хоће да избегне. Зна с ким има посла — са домаћом бандом унутар Украјине и међународном бандом (пардон, заједницом) ван ње.

    Иначе, новинар РИА је могао додати лажну западњачку мантру по инерцији или из зле намере. Да овакав став нема везе са политиком руског руководства према теми “Сребреница” би требало бити јасно и неписменима. Ови се не збуњују читајући глупости.

  8. @Don Quixote

    а још тачније, мени није јасно? Ко како би провео, ко у чијеј улози? Ко кога би пребио? Ко у улози побијених муслимана?

  9. од 7.40 па негде око минут:

    https://www.youtube.com/watch?v=zEXicFBXZDE

    ” Сребреница буде… ви можете да замислите шта буде, када националисти ће ући без обезбеђења гаранција људима…”

    ви мислите да он муслимана назива националистима? И он мисли на геноцид, који починили муслимани над Србима?

  10. @Sergej: Изузетно се ретко слажем са Вама, али овог пута сте у полемици са @Don Quixote потпуно у праву. Српске патриЈоте и путинофили , чак и када прочитају и у стварности чак и када виде нешто што је потпуно јасно, а не слаже се њиховим ….-филством, то схватају само у складу саа тим њиховим слепим ….филством (русо… путино… – није важно). Сневају на јави и тиме потврђују оно “што је баби мило, то јој се и снило”!

  11. @a шта каже РИА Новости?

    све шта сам раније изнео само подаци званичних органа. Претпостављам да реално стање много горе.

  12. Rusi, bili su i ostali su i uvek ce biti fukare kakve su i bili punih 25 godina tj. od 1991 pa do 2014 a sada nakon Putkove izjave mozemo to produziti sve do 2019. Ako smo mi pobili tolike muslimane (8000 prema Sputniku) zar je onda ista manji zlocin rusenje putnickog aviona iznad Ukrajine? Ako “braca” veruju ekspertima sa zapada kad je u pitanju Srebrenica zasto onda ne veruju kad je u pitanju sruseni avion ali i sva druga antiruska propaganda.Ne treba se nista cuditi. Jos ni Belorusija nije priznala da Krim pripada Russiji ali jedan covek sa druge strane sveta koji jeste bio je Evo Morales. Drugi dan nakon udara u Boliviji Rusije priznaje novu nelegalnu vladu. Tako se Rusi zahvaljuju i zato su FUKARE.

  13. овако цитат изгледа на Спутнику: „Јасно је ко је тамо јачи. И шта ће се десити? Ко ће њима руководити када уђу на територије на којима нема гаранција за људе“, упитао је Путин на седници Савета за људска права”.

    у видео Русија 24 (горе)

    у 7.55-8.01:

    “…Ко ће њима руководити, овим националистима, када они ће ући на ови територије без обезбеђења гаранција људима”

    Спутник РЕДАКТИРА руског председника!

    ИСПУСТИО ДЕФИНИЦИЈУ “НАЦИОНАЛИСТИ”.

    Кога он назвао националистима, када они уђу где?

  14. @a шта каже РИА Новости?

    Није битно шта каже РИА него шта се чини по наредби ВВП.

    Иначе, у односу на ”српске патриЈоте и путинофиле”, шта сте онда ви и пар других коментатора?

    Српско-руска пета колона и путиномрзитељи?

    Дакле, пут под ноге па на Болотнају.

  15. Ovako kaze Sputnik na Engleskom: “Putin’s comments refer to a massacre in Srebrenica in Bosnia and Herzegovina that took place in 1995. More than 8,000 Bosniaks were murdered by the Bosnian Serb Army of Republika Srpska. It is considered the biggest mass murder in Europe after the end of the World War II.”

    Prevod: Putinovi komentari se odnose na masakar u Srebrenici u BiH koji se desio 1995 g. Tada je Bosanska Srpska Armija iz Reoublike Srpske ubila je VIŠE od 8000 Bosnjaka. To se smatra najvecim masovnim ubistvom u Evropi posle Drugog Svetskog rata.

    https://sputniknews.com/russia/201912101077533067-srebrenica-could-start-there—putin-on-possibility-of-border-closure-by-ukrainian-military/

  16. Sto Putin **** ovom izjavo francuza i svabicu,izgleda da se neki drugi sami namestaju,zasto komentarisete ono sto nerazumete sta je Putin hteo da kaze Makronu i Merkelki.

  17. Don Quixote

    Не можеш да поистоветиш личност и државу (“путинофили и путиномрзитељи”, “Српско-руска пета колона” ). Маните се тих демагогија Путин=Русија. Нису сви Руси за њега, биће Русије и после њега. Рецимо да се постигне споразум и буде демилитаризација, а онда Укри нападну. Изговор се може лако наћи. Шта ће онда Русија да ради? Интервенише, и опет ће “крпити” по њој. Или, буде све у реду, легне мир (што је мало вероватно, јер Западу треба жариште) и онда шта? Запад постепено укида санкције? А ове спортске, што је скоро увео? Русија је већ узела Крим, што је само по себи довољно да санкције остану. Па када је већ начела Украјину, треба да им узме све, или бар све уз границу, рачунајући и морски појас. Наравно, те области би чиниле независну државу, која би имала специјалне везе са Русијом.СУШТИНА ЈЕ ДА СЕ НЕ МОЖЕШ ОДРИЦАТИ ВЕКОВНИХ ТЕРИТОРИЈА, ПОСЕБНО АКО СИ СИЛА. СВЕСТ О ИДЕНТИТЕТУ И ИНТЕГРИТЕТУ ЈЕ ПРЕТПОСТАВКА ОПСТАНКА НАЦИЈЕ И ДРЖАВЕ. Не може се оспорити да је црвени цар у предности у односу на српског Путина, коме, несрећнику, нико не нуди ништа за КиМ. Не треба нека мудрост да би се схватило да Укри желе да протерају Русе, као што што су протерани Срби из РСК. Када је већ тако, онда никакво решење у оквиру Украјине не треба да дође у обзир. Уосталом, када је тако мудар, зашто Русија храмље економски, са толиким ресурсима? Да подсетим да Русија и пре санкција није бележила неке импресивне стопе привредног раста. Руска економија је неефикасна, усмерена на лако згртање профита тајкуна. Каква је ситуација,најбоље говори податак да се на преглед у болицама чека и по 2 године (из једног обраћања црвеног цара русијанима) Зашто и дан-данас постоје Русија и Белорусија, да оставимо тренутно по страни Украјину, одн. Малорусију? Коме је то у интересу? Зашто нису остале 2 Немачке? Како можете да очекујете да се о руској нацији брине неко ко је експонент тајкунске класе и ко жали за временима СССР-а?. Ако се овако настави, Русија ће се купати у крви, а и Србија. Наша друштва нису политички плурална суштински, стварну власт и моћ има један човек. Прочитајте Шафаревича. Једно је шта ви, “руске патриоте”, сањате, реалност је другачија.”Нико није слеп као онај што не жели да види”. Постоји још “јача” пословица: ко не зна, а не жели да зна- клони га се.

  18. @budjoni

    Он то рекао не Макрону или Меркел, него на унутрашњем заседању. Да, ми ту не разумемо, а вама он лично саопштава шта је хтео да каже. Ето вама видео, његова директна реч, ништа осим тога. Онда шта вреди ваша размишљања када ви третирате нешто сасвим супротно од оног шта виде сопствене очи. Ви сте нормални?

    @marty

    не, то је коментар новинара односно дешавања у Сребреници. То није пренос речи ВВП. Али оно шта Спутник даје такве коментаре – то је запрепашћујуће! То не сме да буде. Ништа у том правцу.

    @mirko

    Не постављај Руса у један кош са влашћом, то су различите појмови, нас нико не пита

    И озбиљан закључак, који ви нисте у стању да направите – ВВП једноставно не зна! И није орви пут. А зашто не зна? Интонација говори да он управо се гнуши “националиста”, и као дешавања у Серебреници најодвратнији чин који не сме да се понови. Ја не разумем зашто иначе потребно спомињати Сребреницу. Па рекао би “ће десити ужасан масакр” или нешто слично, било би доста. А тек тако тешко вређати Срба и још са лажом глобалне димензије – Сребреницом… то је злочин или горе од злочина – грешка. Онда друкчије питање – западну резолуцију о Сребреници спречио “други тим”? Бар постоји, али колико ће издржати…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading