Поништена одлука о промени имена СПЦ у Америци

На заседању одржаном прошлог викенда Епископски савет у Северној, Централној и Јужној Америци сложио се с ранијим одлукама Светог архијерејског Синода

Сва петорица епископа с ове територије била су овог викенда на заседању у Чикагу (Фото: СПЦ у Северној, Централној и Јужној Америци)

Назив Српске православне епархије у Сједињеним Америчким Државама, уведен изменама Устава СПЦ у Америци у јулу ове године, за сада неће бити у употреби.

На заседању одржаном прошлог викенда, Епископски савет у Северној, Централној и Јужној Америци сложио се с ранијим одлукама Светог архијерејског Синода који је ставио ван снаге измене Устава којим је овај правни акт ограничен само на територију САД и којим је промењен и дотадашњи назив Српска православна црква у Северној и Јужној Америци.

Како се додаје у саопштењу на енглеском језику, објављеном после заседања на сајту Српске православне цркве у Северној, Централној и Јужној Америци, 29. фебруара биће одржан ванредни црквени сабор. Његово сазивање такође је затражио Синод како би на њему била спроведена одлука „црквене владе”, којом је практично поништено све што је изгласано на сабору у јулу без присуства двојице епископа с америчког континента – владика канадског Митрофана и буеносајреског Кирила.

На заседању Епископског савета протеклог викенда у Чикагу била су присутна сва петорица епископа СПЦ с ове територије, владике источноамерички Иринеј, западноамерички Максим, новограчанички Лонгин, канадски Митрофан и буеносајрески Кирило, а заседао је у исто време и Централни црквени савет.

На седници је било речи и о теолошком факултету Светог Саве у Либертивилу, којем је, како се наводи у саопштењу, Централни савет потврдио своју финансијску и моралну подршку.

„Централни савет уочио је с великом забринутошћу оркестриране нападе преко интернета и друштвених мрежа на наше епископе и преко њих на нашу свету цркву. Ове оптужбе, којима се нашим епископима приписују нечасни мотиви и упитне законске методе, лажне су и потпуно безвредне. Савет потврђује своју пуну подршку и поверење нашим владикама и целом Епископском савету и тражи од наших верника да одбаце ове оптужбе као лажне, што и јесу”, наводи се у саопштењу.

Одлуке јулског црквеног сабора, којим су председавали епископи Иринеј, Максим и Лонгин, недељама после завршеног заседања су се расправљале на интернету и друштвеним мрежама уз оштре судове да је то издаја СПЦ, да тројица епископа припремају терен да се одвоје од ње, да је гласање изведено на брзину и да делегати нису ни стигли да се упознају са садржајем одлука које су им представљене као већ свршен чин. На такве оптужбе односи се, по свему судећи, последњи пасус у саопштењу Централног црквеног савета, али су на овакве нападе реаговала ранијим изјавама за јавност и тројица епископа истичући своју верност српској цркви, али и да су поступали у складу са црквеним прописима. Ипак, одлуке јулског сабора нису биле разлог за запитаност само на интернету и друштвеним мрежама. На много примеренији начин, наравно, реаговала су и два с тог заседања одсутна епископа, владике Митрофан и Кирило, упозоравајући у писмима, која су дошла и до медија, сабраћу и црквене органе да су крупне промене донете без њиховог учешћа, да су њима практично изопштени и из будућих одлучивања и да нису имали прилику да изнесу своје мишљење пре усвајања измена Устава. Они су и затражили да се његова примена одложи. Потом је реаговао и Синод, поништавањем изгласаног, а ту одлуку сада је потврдио и „амерички” Епископски савет на заседању у пуном саставу. Остало је да се о њој изјасни црквено-народни сабор крајем фебруара.

Јелена Чалија

(Политика, 10. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. …….На много примеренији начин, наравно, реаговала су и два с тог заседања одсутна епископа, владике Митрофан и Кирило, упозоравајући у писмима, која су дошла и до медија, сабраћу и црквене органе да су крупне промене донете без њиховог учешћа, да су њима практично изопштени и из будућих одлучивања и да нису имали прилику да изнесу своје мишљење пре усвајања измена Устава.
    ++++
    Да им је неко дао на увид из Београдске патријаршије акт Синода бр. 762 од 21. маја 2018. године, видели би да њихово учешће није ни било потребно !
    А шта је био циљ доношења тог акта, и уношења немира у верни народ нећемо сазнати.
    Као и за много других донетих докумената.

    http://borbazaveru.info/content/view/12287/1/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading