Лидија Комлен Николић: Уставни амандмани немају везе са Косовом

Уставни амандмани тичу само реформе правосуђа, те да није истина да имају везе са косовским проблемом, рекла је Лидија Комлен Николић из Удружења тужилаца

Лидија Комплен Николић (Фото: Медија центар Београд)

Уставни амандмани односе се само на правосуђе и резултат су обавезе коју је Република Србија преузела како би изменила вишедеценијско устројство тужилачког система и умањила утицај политике на правосуђе, рекла је у емисији „360 степени“ телевизије Н1 Лидија Комлен Николић из Удружења тужилаца. Јавности поручује да се уставни амандмани тичу само реформе правосуђа, те да није истина да имају везе са косовским проблемом.

Према устројству које је на снази већ последњих 50 година, у Србији постоји само један јавни тужилац – републички јавни тужилац, док су сви остали тужиоци заменици јавног тужиоца.

„На врху је републички тужилац који преко апелационих тужилаца може апсолутно свим предметима да руководи“, наводи Комлен-Николић додајући да то не значи да ће републички тужилац самостално руководити предметом, али може преконтролисати процес.

„Уставом је дато право републичком тужиоцу да устроји структуру и руководи и прописује политику кривичног прогона“, описује централизованост тужилачког система.

Комлен-Николић је изнела и оно што види као мањкавости постојећег система.

„Оно што није добро, а такође је Уставом прописано је то што она или он (прим. ред. републички тужилац) за свој рад не одговарају јавно-тужилачкој организацији. За свој рад, републички јавни тужилац одговара Народној скупштини. Републичког тужиоца влада предлаже Народној скупштини да бира“.

Због тога је, објашњава била битна расправа о предлозима уставних амандмана која је трајала скоро три године и на коју се држава Србија обавезала како би смањила политички утицај на правосуђе.

„Због тога струка инсистира на уставним амандманима и да јавност буде свесна да се уставни амандмани једино односе на правосуђе. Створена је заблуда у јавности да је то у вези са питањем Косова, то није тачно“, наглашава Лидија Комлен Николић.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 6. 12. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. За свој рад, републички јавни тужилац одговара Народној скупштини. Републичког тужиоца влада предлаже Народној скупштини да бира“.
    ++++
    Да, ту и прима плату.

    http://www.srbijadanas.net/vlada-nagradila-zagorku-dolovac-zato-sto-je-napunila-orman-sa-neprocesuiranim-krivicnim-prijavama-pripadnika-rezima/#comment-212082

    А „ капље „ и са стране
    ……………..Међутим, посебан разлог за забринутост представља чињеница да се на Сорошевом платном списку налазе и Друштво судија Србије и Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије. Они су од америчког тајкуна добили 5.152.000, односно 7.294.500 динара.

    http://www.pravda.rs/2016/8/16/finansira-haos-evo-koga-je-sve-u-srbiji-placao-soros/

    Србско правосуђе ?
    Бог душу да му прости !

  2. Овде нам Коментатор @Грешан поручује да се на Сорошевом платном списку налазе и Друштво судија Србије и Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије.

    Ово нам је недавно поручио и председник Александар Вучић рекавши јавно, на ТВ, да судија Миодраг Мајић “свима соли памет” и да “прво свраћа до неких амбасада да му они кажу шта да мисли”.

    Председника је јавно подржао и народни посланик Маријан Ристичевић :
    https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/vredjanje-majica-vredjanje-sudstva/

  3. Као што тврди @Грешан, није искључено да се и Републички јавни тужилац налази на Сорошевом платном списку. Иначе како објаснити да Загорка Доловац није чула за Савамалу, хеликоптер, Афлатоксин, Копаоник, Јутку, Тетку, плагијате, докторате, Крушик, Јовањицу . . .

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading