Русская народная линия: Что случилось с Поклонской?

О странных метаморфозах политика, до недавнего времени имевшей репутацию православного патриотического деятеля

Недавно депутат Государственной Думы Наталья Поклонская дала обстоятельное интервью ультралиберальному телеканалу «Дождь».

Поклонская, говорится на сайте «Дождя», «в последнее время удивляет своей позицией по самым обсуждаемым в обществе вопросам. Так она поддержала законопроект о домашнем насилии, против которого выступили патриотические и православные организации, встала на защиту права на аборт, подвергла критике попытки запретить Хэллоуин и так далее».

Действительно, последние заявления Поклонской не могут не удивлять.

Не может православный человек одобрять сатанинский «праздник» Хэллоуин, детоубийства и ювенальную юстицию. А вот Наталья Владимировна, напротив, не видит никакого противоречия в том, чтобы быть православным христианином и одновременно поддерживать явно антихристианские, антисемейные, бесовские проекты.

В интервью «Дождю» Поклонская объясняет своё превращение тем, что ранее она была прокурором, теперь же стала депутатом: «Видите, как происходит превращение прокурора в депутата! В народного избранника… В начале у меня была такая “обвинительная нотка”. Я прокурор. Я всегда видела где-то подоплёку, я всегда смотрела через призму проверочных материалов, надзорных проверок, уголовных дел, подозрений… Это прокуратура. Это школа прокуратуры! Проработав в думе, я меняюсь! Я получаю другой опыт. Я получаю другое общение. Я понимаю, что не всегда нужно идти напролом. И я уже не прокурор. Я временно не в погонах. Я меняюсь – и это нормально».

Как известно, Поклонская получила всероссийскую славу благодаря своему участию в Крымской весне и отчаянной борьбе с клеветническим фильмом «Матильда».

Православная общественность увидела в крымском прокуроре свою единомышленницу и соратницу. И хотя раздавались отдельные голоса, призывавшие внимательнее присмотреться к Поклонской, но они заглушались общим восторженным гулом. Кредит доверия к политику в патриотической среде был беспределен…

Однако недавно ситуация кардинально изменилась. Возможно, это связано с проблемами политика в духовной области…

Минувшим летом пошли слухи о разрыве отношений Поклонской со своим духовником схиигуменом Сергием (Романовым). Однако в середине августа Наталья Владимировна встретилась с отцом Сергием в Среднеуральском женском монастыре, где в коротком видеовыступлении развеяла эти домыслы.

Наталья Поклонская

Но вскоре она снова изменила позицию по этому важному духовному вопросу на прямо противоположную. Уже в ноябре Поклонская сообщила на своей странице в социальной сети «ВКонтакте» о том, что она нашла себе нового духовника. Им стал наместник Ниловой пустыни архимандрит Аркадий. Наталья Владимировна сообщила, что с новым духовником она теперь находит полное взаимопонимание.

И вот с этих самых пор с депутатом и стали происходит удивляющие общественность метаморфозы, приводящие в восторг либералов и вызывающие недоумение у православных.

Причём, Наталья Поклонская не только начала шагать не в ногу с православным народом, но и решила покаяться перед либералами за свои ошибки. Так в интервью телеканалу «Дождь» она заявила, что считает ошибкой свою борьбу с «Матильдой». И вообще она выступает за плюрализм, ведь люди разные, и каждый должен иметь право высказываться. Поклонская осудила православных патриотов, стремящихся не допустить принятия антисемейного законопроекта о т.н. «семейном насилии». Телеведущая «Дождя» не скрывала своего восхищения намерением Поклонской отказаться от присущего православным традиционализма.

Поклонская навязчиво повторила хорошо известный протестантский постулат: вера – личное дело. И никого, мол, не должно волновать, кто как и во что верит.

Повторимся, метаморфоза, случившаяся с Натальей Поклонской, произошла после её сближения с наместником Ниловой пустыни архимандритом Аркадием. Конечно, после того не значит по причине того. Не хотелось бы думать, что именно под влиянием отца Аркадия депутат начала продвигать сомнительные идеи протестантского свойства. В противном случае придётся тревожиться и за других духовных чад наместника Ниловой пустыни. Такое размывание православного догматического сознания верующего русского народа особенно опасно в современных условиях давления на нашу Церковь.

Хотя, вероятнее всего, изменившаяся общественно-политическая физиономия Натальи Поклонской объясняется просто её неукорененностью в традиции русской консервативной мысли и русского Православия. К сожалению, поверхностность мышления свойственна многим современным политикам как либерального, так и консервативного толка. Мы видим, что утрачивается преемственность поколений в современном патриотическом движении. Видимо, это мы и наблюдаем на примере депутата Натальи Поклонской.

Редакция «Русской народной линии»

(Русская Народная Линия, 27. 11. 2019)



Categories: Стање@Русски

Tags: ,

3 replies

  1. Gug prevod na srpski.
    Руска народна линија: Шта се догодило с Поклонском?

    По старим одељцима 6. децембра 2019. • (0)

    О чудним метаморфозама политичара који је донедавно имао репутацију православног патриотског лика

    Недавно је посланица Државне думе Наталија Поклонскаиа дала исцрпан интервју за ултралиберални ТВ канал Дозхд.

    Поклонскаиа, према вебсајту Дозхд, „изненађујуће је недавно са својим ставом о најразговаранијим питањима у друштву. Тако је подржала закон о насиљу у породици, којем су се супротставиле патриотске и православне организације, бранила право на абортус, критиковала покушаје забране Ноћи вештица и тако даље. ”

    Заиста, последње изјаве Поклонске не могу само изненадити.

    Православни људи не могу да одобравају сотонистички „празник“ Ноћи вештица, чедоморства и малолетничке правде. Али, Наталија Владимировна, напротив, не види никакву противречност у томе да буде православни хришћанин и истовремено подржава јасно антихришћанске, против породичне, демонске пројекте.

    У интервјуу за Раин, Поклонскаиа објашњава своју трансформацију чињеницом да је раније била тужилац, али сада је постала заменик: „Погледајте како се тужилац претвара у заменика! У народном посланику … У почетку сам имао такву “белешку кривице”. Ја сам тужилац. Увек сам негде видео позадину, увек сам гледао кроз призму испитног материјала, надзорне провере, кривичне случајеве, сумње … Ово је тужилаштво. Ово је школа тужилаштва! Након што сам радио у Думи, мењам се! Имам другачије искуство. Имам још један разговор. Схваћам да није увек потребно ићи напред. И нисам више тужилац. Привремено нисам у униформи. Ја се мењам – и то је нормално. ”

    Као што знате, Поклонскаиа је стекла све руску славу захваљујући учешћу на пролећу на Криму и очајничкој борби са клеветничким филмом “Матилда”.

    Православна заједница је у тужилаштву за Крима видела њихове истомишљенике и сараднике. И иако су се чули засебни гласови који су позивали на ближи поглед на Поклонску, али их је утопило свеопће одушевљено шуштање. Заслуга за поверење у политику у патриотском окружењу била је неограничена …

    Међутим, у последње време ситуација се драстично променила. Можда је то због проблема политичара на духовном пољу …

    Прошлог лета појавиле су се гласине о раскиду односа између Поклонске и њеног исповедника, шемумена Сергија (Романова). Међутим, средином августа, Наталија Владимировна се састала са оцем Сергијем у Среднеуралском самостану, где је у кратком видео говору одагнала ове спекулације.

    Наталиа Поклонскаиа

    Али убрзо је опет променила своје стајалиште о овом важном духовном питању у сасвим супротно. Већ у новембру Поклонскаиа је на својој страници на друштвеној мрежи ВКонтакте објавила да је нашла новог исповедника. Постали су гувернер пустиње Нила, архимандрит Аркадиј. Наталиа Владимировна је рекла да сада налази потпуно разумевање са новим исповедником.

    И од тог тренутка су метаморфозе, што је изненадило јавност, почеле да се дешавају и са послаником и почеле су да одушевљавају либерале и изазивају збуњеност међу православцима.

    Штавише, Наталија Поклонскаиа није само почела да иде у корак са православним народом, већ је одлучила да се покаје либералима због својих грешака. Тако је у интервјуу за Раин рекла да своју борбу са Матилдом сматра грешком. Генерално, она се залаже за плурализам, јер су људи различити и свако треба имати право да то говори. Поклонскаиа је осудила православне патриоте желећи да спрече усвајање закона против породице о тзв “Насиље у породици.” Телевизијска водитељка Дожде није крила своје дивљење намером Поклонске да се одрекне традиционалног православног својства православног.

    Поклонскаиа је опсесивно понављала познати протестантски постулат: вјера је приватна ствар. И нико се, кажу, не треба бринути ко, у шта и у шта верује.

    Опет, метаморфоза која се догодила са Наталијом Поклонскајом догодила се након њеног приближавања с гувернером пустиње Нила, архимандритом Аркадијем. Наравно, након тога то не значи. Не бих хтео да мислим да је под утицајем Аркадијевог оца посланик почео да промовише сумњиве идеје протестантске природе. Иначе ћете морати да бринете о другој духовној деци гувернера пустиње Нила. Таква ерозија православне догматске свести верујућег руског народа посебно је опасна у савременим условима притиска на нашу Цркву.

    Иако је, највјероватније, промијењена друштвено-политичка физиономија Наталије Поклонске, једноставно је објасњена њеном нераскидивошћу у традицији руске конзервативне мисли и руског православља. Нажалост, површно размишљање својствено је многим модерним политичарима, и либералним и конзервативним. Видимо да се губи континуитет генерација у модерном патриотском покрету. Очигледно је да ово посматрамо на примеру заменице Наталије Поклонске.
    Ruska narodna linija: Šta se dogodilo s Poklonskom?

  2. @cmok toronto: Гугл превод…. није лош за кратке реченице – али Гугл превод је често веома клизав терен, згодан за (можда и ненамерно?) превођење жедног преко воде. Ево само један, насумице одабран пример:
    Руски текст: “…Причём, Наталья Поклонская не только начала шагать не в ногу с православным народом, но и решила покаяться перед либералами за свои ошибки…“

    Гугл превод: “…Штавише, Наталија Поклонскаиа није само почела да иде у корак са православним народом, већ је одлучила да се покаје либералима због својих грешака…“

    Посрбљено: “ Поред тога, Наталија Поклонска не само што је почела да дела у нескладу са православним народом, него је и одлучила да се либералима покаје за своје грешке…“
    Па-сад, видите….

  3. ПајаПатак..намерно сам то урадио и хвала вам ,има нас..Тако је све на интернеету .Сада треба да покажемо да смо паметнији да деца нешто схвате.Срећно у ново доба.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading