Политика: Студенти „Мегатренда” – Мића нам рекао да ће све бити океј

Јовановић тврди да свих 10.000 студената очекују сигурне дипломе, као и да 460 запослених задржавају радна места

Мића Јовановић (Фото: Р. Крстинић)

После вести о продаји „Мегатренда”, која је у четвртак затресла медијско небо и за собом повукла сумње и новинарска истраживања о новим власницима првог приватног универзитета у Србији, „Политика” је јуче, ненајављено, банула у новобеоградско царство проф. др Миће Јовановића, доскорашњег власника и ректора. Институција је била поприлично испуњена студентима, који су чекали информације на шалтерима у улазном холу или ћаскали под настрешницом универзитета.

На степеницама срећемо Немању Брацановића, бруцоша на Факултету за пословне студије, који истиче да је потпуно сигуран да је са „Мегатрендом” све у реду, да „нема шансе да га затворе” и да га он не би ни уписивао да не верује у будућност ове установе.

Групица момака и девојака која у паузи између предавања весело чаврља на самом улазу у здање углас нам довикује да ће „све бити океј”. На новинарско питање откуд су тако сигурни одговарају, опет групно: „Рекао нам је Мића”. Ректор је, како објашњавају, одржао збор свих студената прошлог петка, после обелодањивања вести о продаји, и рекао им да се не брину, да се само власник мења, што за њих значи само боље услове студирања. Потврдио је, кажу, и да су сви факултети акредитовани и онима који студирају дизајн обећао и нове атељее. На трипут поновљено питање „Политикиног” репортера да ли верују Мићи Јовановићу, уследио је тајац. Уз накнадни коментар једне од студенткиња да може само да им буде боље ако је факултет продат странцима.

Угледали смо и проф. др Миливоја Павловића, декана Факултета за културу и медије, који на наша питања одговара показивањем у правцу универзитетског клуба, где затичемо Мићу Јовановића како пије виски са неколицином професора. Припрема се, каже, за састанак на који је сазвао све предаваче. Додаје да га ниједан од њих није позвао да се распита о продаји, што му говори да му верују и знају да када, и ако, он за две године напусти „Мегатренд” може само да им буде боље. Тврди да свих око 10.000 студената, колико их тренутно има, очекују сигурне дипломе, као и да 460 запослених задржавају радна места.

„Мегатренд” је, каже, 2013. уписало 2.700 студената, а годину дана раније, када им је дао бесплатну прву годину, нешто више од 5.000. Упис је, сведочи Јовановић, прошле сезоне пао на 504 академца, док је овог октобра на факултет кренуло 710 бруцоша. Тај пад интересовања, па према томе и инвестиција, главни је разлог продаје првог приватног универзитета берлинској корпорацији „Ефас Јуроп”, а не „Ефас ворлд”, како су, каже Јовановић, пренели неки медији.

– Хоће срце да ми пукне што сам продао „Мегатренд”, то је моје чедо. Морао сам, запао сам у финансијске проблеме. Није тачно што сам рекао на телевизији да ми је држава нудила помоћ, а нисам прихватио. Последњих седам месеци само сам обијао прагове свих центара моћи у земљи, молећи да ми позајме новац на десет година, са грејс периодом од две године, као што су некима давали. Нико није хтео да ми помогне. Морао сам да га продам. Тачно је и да шест месеци нисам платио професоре, нови власник је обећао да ће све то исплатити од понедељка. Слао сам допис и Младену Шарчевићу, министру просвете, да ми не шаље просветну инспекцију када добро зна да ми је неки нови, фантомски факултет друштвених наука, који се формира, одвео 19 професора, углавном са Правног факултета, где и имам највише уписаних академца. Није био фер, после седам дана ми је послао инспекцију – истиче Јовановић, док га професори који са њим седе за столом подржавају у констатацији да цени тренутни „обрачун просветних власти са фантомским приватним универзитетима”, али да му није јасно где прво ударише на његов, „који је први и најбољи у Европи међу приватнима”.

То су, каже, 2017. потврдили Европска независна агенција, Европско удружење менаџера и часопис „Еуроменаџер”, када су му дали ту титулу у конкуренцији 47 универзитета из региона и Европе. Ректор Јовановић је потврдио и сазнања до којих је дошла „Политика” – да нема акредитацију за научну делатност и да чека на њу.

– Испитује инспекција и то. Тачно је, немамо ту акредитацију за Факултет за цивилно ваздухопловство, јер је нов и постоји пет година – каже Мића Јовановић.

Јовановић се пита о свему до 2022. године

Проф. др Мића Јовановић, ректор „Мегатренда”, за „Политику” тврди да је, уз новог власника др Дејана Ђорђевића, представника немачке корпорације „Ефас Јуроп”, и даље „неприкосновени владар на првом и најбољем приватном универзитету у земљи”. Тако ће, каже, бити до 6. јануара 2022. године, када је уговором одређено да му легне друга рата од продаје „Мегатренда”, у укупном износу од 56,1 милион евра.

– Ја још ни новчића нисам добио. Али чињеница да су ми на ескроу (еscrow) рачун депоновали 30 милиона евра говори да су озбиљни купци. То значи да паре постоје и резервисане су за мене. Познајем двојицу руководилаца банке која посредује у трансакцији и потврдили су ми да је новац ту. Уговорено је да ми прва рата легне 6. јануара наредне године, али учествујем у свему док не исплате и остатак. Управо сам бруцошима одржао предавање „Увод у бизнис и менаџмент”. Редовно ћу наставити са том праксом и бити предавач на „Мегатренду”. Већ 18 година имам приватни авион, потребно је сат времена да ми га припреме за лет и 110 минута да долетим са француског аеродрома Гренобл до Београда. Ту сам кад год затреба. Студентима само може да буде боље – нагласио је јуче Јовановић.

Тврде да имају дозволе за раст на још три спрата

Нови власник завршиће пројекат надоградње „Мегатренда” на три спрата, за који, тврди Јовановић, постоје све неопходне дозволе. Показује нам слике пројекта који је урадио Љубомир Јовановић, архитекта садашњег модерног универзитетског здања.

– То вам је три пута по 1.700 квадрата. Добиће студенти и амфитеатре и недостајуће атељее, као и баште са зеленилом на простору који ће да спаја садашње и будуће здање. Видите салу за опуштање професора. Око ње је и велика тартан стаза, да се рекреирају између предавања. Ово ће бити авангарда у европској и светској архитектури – поносно показује ректор Јовановић.

Шобајић: Биће мањи, али јачи универзитет

Сликар и вајар проф. емеритус Милош Шобајић, председник Савета Факултета за уметност и дизајн, очекује да после продаје „Мегатренд” постане „мањи, али много јачи”. Веру у то му даје чињеница да је јуче био пун и студената и професора.

– Чекамо развој догађаја, али највероватније да ће све бити онако како је речено, односно све боље. Видећемо, не могу да кажем ни да се плашим, ни да се не плашим. Мислим да ће у скорој будућности универзитет да се реорганизује, да ће направити једно јаче језгро мањег броја факултета, који ће бити цењенији и значајнији него ови сада – истиче Шобајић и појашњава да мисли на факултете за уметност, медије, ИТ и, можда, економију и право.

Драгана Јокић Стаменковић

(Политика, 3. 12. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Хоће срце да ми пукне што сам продао „Мегатренд”, то је моје чедо. Морао сам, запао сам у финансијске проблеме. Није тачно што сам рекао на телевизији да ми је држава нудила помоћ, а нисам прихватио.
    ++++
    Мића, који хоће па неће да к… изгледа да је ипак легао на руду, и преко ноћи решио финансијске проблеме.

    http://www.politika.rs/scc/clanak/443397/Mica-Jovanovic-odustaje-od-prodaje-Megatrenda-Ispao-sam-naivan

    Знају они, који су му дали паре да „ држава „ не може без његових „ стручњака „.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading