Политика: Хрватска повећава издвајања за одбрану за 40 одсто

НАТО сматра да Хрватска мора више улагати у одбрану, а много више у опремање и модернизацију своје војске

Потпредседник Владе и министар одбране Дамир Крстичевић са хрватским војницима у Пули (Фото: : Чобановић/Министарство одбране Хрватске)

Након што је крајем октобра у Бриселу Хрватска, као и неке друге чланице НАТО-а, добила готово ултиматум од САД и НАТО-а да за шест недеља састави план како доћи до издвајања од два одсто БДП-а за одбрану, министар одбране Дамир Крстичевић за Вечерњи лист потврђује да је такав акцијски план састављен.

„Хрватска ће бити у ‘зеленом’”, каже министар.

На самит НАТО-а у Лондону, 3. и 4. децембра, путују и премијер Андреј Пленковић и министар Крстичевић, а том приликом ће они преузети јавну обавезу да ће Хрватска тих два одсто издвајања достићи за пет година, тј. 2024. године када ће, процењује се, земља за одбрану трошити 9,4 милијарди куна годишње.

Сада троше око 6,7 милијарди куна, дакле до 2024. доћи ће до 40-процентног увећања војног трошења. НАТО сматра да Хрватска мора више улагати у одбрану, а много више у опремање и модернизацију своје војске, пише Нови лист.

Премда на папиру, захваљујући примени нове НАТО методологије, Хрватска сада издваја око 1,68 одсто БДП-а на одбрану (око 6,7 милијарди куна), у то су урачунате и војне пензије ветерана. У ствари се на активну војску троши око пет милијарди куна, колико се и приказује у војном прорачуну.

Како су овде додате и пензије, када се то споји са платама, испада да Република Хрватска на особље троши чак 73 одсто војних издвајања. Хрватска доста мање троши на опремање и модернизацију, дакле набавку оружаних система и модернизацију постојећих. Тај податак је у ствари катастрофално лош, нарочито због тога што је пропала набавка ескадриле борбених авиона.

Хрватска је од 28 чланица НАТО-а, гледајући податке за 2019. годину, најгора и налази се на последњем месту по трошењу новца на опремање и модернизацију. На то троши само 6,7 одсто укупног војног буџета. Или у бројкама само 70-ак милиона долара у односу на око милијарду долара укупне своте.

Средња вредност међу чланицама је око 23 одсто, а задатак НАТО-а који Хрватска овде мора испунити представља да земља чланица на опремање и модернизацију своје војске троши најмање 20 одсто укупних издвајања за одбрану и тај циљ треба достигнути 2024. године.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар