Јенс Столтенберг: Сигнал Русији – НАТО ће одговорити на сваки напад на Пољску и балтичке земље

НАТО ће одговорити на сваку врсту напада на Пољску или балтичке земље, поручио је Русији Јенс Столтенберг

Јенс Столтенберг (Фото: АП/Бета)

НАТО ће одговорити на сваку врсту напада на Пољску или балтичке земље, поручио је генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг.

„Кроз присуство НАТО снага у Пољској и балтичким земљама, шаљемо Русији веома снажан сигнал: уколико дође до напада на Пољску или балтичке земље, цела Алијанса ће одговорити”, рекао је Столтенберг уочи самита НАТО, пренео је Танјуг.

Столтенберг је то изјавио за више листова, укључујући пољски дневник „Жечпосполита”, немачки „Зидојче цајтунг” и шпански „Паис”.

НАТО нема листу непријатеља, али ће одговорити где код то буде било потребно, истакао је Столтенберг.

САД су раније позвале Турску да подржи одбрамбени план НАТО за Балтик и Пољску. Турска то до сада одбија, истичући да би НАТО требало Анкару више политички да подржи у борби против курдске милиције у Сирији, подсећа британска агенција.

Столтенберг је рекао да се не противи снажнијем одбрамбеном ставу у ЕУ, али и додао да нема смисла покушавати да се НАТО замени.

НАТО пуни 70 година, а лидери 29 држава чланица обележиће тај јубилеј данас и сутра у близини Лондона.

Британска агенција констатује да треба очекивати жестоку расправу око претње Турске, да ће гласати против плана одбране за Балтик и Пољску, уколико НАТО не призна курдску војску YПГ као терористе, што је мало вероватно, с обзиром да је YPG помогла у поразу Исламске државе.

Домаћин самита британски премијер Борис Џонсон, нада се да се Трамп неће осврнути на британске изборе, што би опозиција могла да искористи.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Столтенберг је обичан миш који би стално да цијуче да би се чуо поготову када изјављује- одваљује идиотизме јер он какав је другачије и не може.
    Зашто би Русија напала Пољску и ове државице около?
    Боље да размисли да Пољска не нападне Русију јер је више неће бити. Јадна Пољска коју штите Американци, опет се трпа тамо где јој није место.
    Видим да су баш сложни у Лондону, само што се не похватају за вратове.

  2. Увек друге нападали, као бранећи угрожене а у ствари спроводили геноцид где год да су се појавили.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading