Русија и Кина пустиле у погон гасовод „Снага Сибира“

Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, званично су путем телекомуникационог моста пустили у рад један од најдужих гасовода на свету

Си Ђинпинг

Гасовод „Снага Сибира“ је од данас пуштен у рад. Руски и кинески председник званично су отворили енергетски мегапројекат који је један од кључних елемената стратешког партнерства између Русије и Кине. Кина ће преко ове, неколико хиљада километара дугачке цеви, добијати најквалитетнији природни гас из Иркутског и Јакутског региона, који обилују овим енергентима. Процене су да ће НР Кина преко овог гасовода у почетној фази набављати готово 40 милијарди кубних метара гаса годишње.

Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, званично су путем телекомуникационог моста пустили у рад један од најдужих гасовода на свету који носи име „Снага Сибира“, а преко којег ће се гас из Русије испоручивати у Кину, преноси интернет портал РИА Новости.

Владимир Путин са двојицом министара на видео конференцији са кинеским председником Си Ђинпингом (Фото: Nwaonline.com)

Сировине ће се транспортовати из центара за производњу гаса из Иркутска и Јакутије до руских потрошача на Далеком Истоку и извозити у Кину.

Гасовод дуг неколико хиљада километара ће се пунити из огромних налазишта природног гаса која се налазе у Иркутском и Јакутском региону Русије. Око њега ће се изградити капиларна мрежа гасних инсталација која ће доћи до практично сваког потрошача на руском Далеком истоку и НР Кини.

„Снага Сибира“ је пројекат руског „Гаспрома“ и „Кинеске националне нафтне компаније“. Његова укупна дужина износи око 4.000 километара, а кроз његову цев ће се транспортовати 61 милијарда кубних метара природног гаса, укључујући и 38 милијарди који ће се извозити у НР Кину. Споразум је закључен на 30 година, а његова укупна вредност је око 400 милијарди долара. Изградња гасовода трајала је више од пет година.

Гасовод је промовисан као важна компонента у растућем стратешком партнерству између Русије и Кине.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Russia Beyond – Србија. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе портала Russia Beyond – Србија није дозвољено.

(Russia Beyond, 2 .12. 2019)

 Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , , , ,

Оставите коментар