Бирн: Бранко Стефановић путовао као правни саветник компаније ГИМ у Саудијску Арабију

Бранко Стефановић, отац министра полиције Небојше Стефановића, путовао је 2018. године у Саудијску Арабију као правни саветник компаније ГИМ

Виза Бранка Стефановића коју је издала саудијска амбасада у Сарајеву (Фото: Бирн)

Отац министра полиције путовао је 2018. у Саудијску Арабију у својству правног саветника ГИМ-а, а документа показују да ГИМ и Стефановић препродају мине по скоро дупло већим ценама него што их набављају из Крушика, сазнаје БИРН.

Мистерија шта тачно отац министра полиције ради у ГИМ-у коначно је разрешена. Бранко Стефановић није „обични запослени“, како је рекао председник Вучић. Није тачно ни да нема никакве везе са том фирмом за продају оружја, како тврди његов син Небојша Стефановић.

Документа до којих је дошао БИРН показују да је Бранко Стефановић у својству правног саветника био у делегацији ГИМ-а која је отпутовала у Ријад почетком јуна 2018. године. Са њим су путовали Горан Тодоровић, власник фирме и Драган Ђурић, директор продаје.

Њихов циљ био је да са представницима саудијске фирме Ремас ЛТД уговоре нове послове.

Подаци о званичној Стефановићевој функцији налазе се у захтеву за добијање саудијске визе и у самој визи чиме се још једном недвосмислено потврђује његова улога у пословима међународне трговине оружјем и позиција у ГИМ-у.

Ни Стефановић, ни Тодоровић, као ни власник саудијске фирме нису хтели да говоре за БИРН, док се Драган Ђукић јавио и рекао да нема коментар.

Цена по којој ГИМ препродаје мине саудијским партнерима скоро је дупло већа од оне по којој је мине тог калибра 2018. набављао од Крушика, показује документација којом располаже БИРН.

Из фактура ГИМ-а није, међутим, могуће закључити да ли се цене односе на мине из уговора са Крушиком из те 2018. године или је ГИМ са Крушиком склопио нове уговоре.

Крушик предузећу ГИМ продаје мине по привилегованим ценама и на своју штету, о чему је БИРН већ извештавао.

Бранко Стефановић, правник и саветник

Од како је БИРН у новембру 2018. године објавио документ у коме се види да Стефановић старији посећује војну фабрику Крушик и тргује оружјем као представник предузећа ГИМ, министар полиције Небојша Стефановић упорно је понављао да његов отац нема никакве везе са овим предузећем.

„Мој отац није повезан са ГИМ-ом на било који начин. Дакле, никакву везу са ГИМ-ом нема“, најновија је изјава министра полиције од 13. новембра 2019. године изречена уживо у програму на телевизији 02.

Са друге стране, председник Србије Александар Вучић тврдио је да је према његовим сазнањима Бранко Стефановић „само запослен у ГИМ-у“.

Потом је порекао своју тврдњу и усагласио причу са министром Стефановићем.

„Питам Небојшу је л’ власник, је л’ директор, шта је? Каже – ништа. Ја изађем, кажем ‘он обичан запослен’, рачунам не можете да слажете да човек не представља фирму или да није запослен. Ја кажем, ‘па он тамо обичан радник, запослен’, не знам ни сам шта сам рекао“, рекао је Вучић, такође у обраћању уживо нацији одговарајући на питање новинара Н1.

Изјаве председника државе и министра полиције нису деловало уверљиво, а БИРН открива да апсолутно нису тачне.

БИРН долази до докумената који објашњавају шта Бранко Стефановић ради у предузећу за трговину оружјем.

На визи коју му је издала амбасада Саудијске Арабије у Босни наводи се да је он „legal advisor“, односно правни саветник.

ГИМ је у допису амбасади у Сарајеву од 17. маја 2018. године затражио да им се одобре визе за три њихова руководиоца  – Бранка Стефановића, правног саветника, Горана Тодоровића, директора и власника и Драгана Ђукића, директора продаје.

Виза Горана Тодоровића за путовање у Саудијску Арабију

Виза Драгана Ђукића

Извори БИРН-а говоре да је Ђукић, који је у послу трговине оружјем деценијама, први остварио контакт са трговцима из Саудијске Арабије и то још док је радио у државном предузећу Југоимпорт СДПР. Од пре две године Ђукић ради у ГИМ-у, када ова компанија почиње да склапа прве уносне послове са Саудијском Арабијом.

Дванаест дана касније одобрене су им визе на период од 180 дана. На визи издатој на име Бранка Стефановића види се његова фотографије као и његови лични подаци.

У писму се наводи да је предвиђено да пут траје 10 дана.  Према сазнањима БИРН-а, делегација ГИМ-а отпутовала је у Ријад 3. јуна 2018. године.

Сврха боравка на територији Краљевине били су пословни преговори и склапање уговора са компанијом Ремас ЛТД. Према доступним подацима Ремас ЛТД је регистрован за послове из одбрамбене индустрије.

На питање које је послове уговарао са српским предузећем ГИМ, није одговорио ни Фајлас Бин Саду, директор саудијског предузећа.

Како ГИМ остварује огромну зараду

БИРН је раније показао да предузеће ГИМ од Крушика купује оружје по повлашћеним ценама у односу на конкуренцију и да има привилегован статус, а све на штету војне фабрике из Ваљева.

Нова документа до којих је дошао БИРН показују да ГИМ продаје мине по драстично већим ценама од набавних.

У време посете Саудијској Арабији, по уговорима из 2018. године, ГИМ је куповао разорне мине калибра 120 мм М62 П10 од Крушика по цени од 193 долара по комаду.

Цене по којима ГИМ купује мине од Крушика (Фото: БИРН)

Фактуре ГИМ-а из 2019. године издате Министарству одбране Саудијске Арабије показују да је мине тог типа и калибра продавао саудијском партнеру по цени од 345 долара по комаду.

Документа до којих је дошао БИРН показују да је у тој пошиљци било 12.500 комада ових мина у укупној вредности од 4.312.500 долара.

ГИМ купује од Крушика разорне мине калибра 60мм М73 у 2018. години по цени од 45,20 долара по комаду.

Овај тип муниције продаје саудијском партнеру 2019. године по цени од 90 долара по комаду. Фактура показује да се ради о испоруци од 17.400 комада укупне вредности 2.140.200 долара.

Цене по којима ГИМ продаје мине предузећу из Саудијске Арабије

Да ли се ради о минама купљеним у Крушику или је реч о муницији која је набављена од другог произвођача, БИРН није могао поуздано да утврди.

Међутим, Крушик је једина фирма у Србији која прави овај тип разорних мина и могуће је претпоставити да је ГИМ Саудијцима продао баш оно наоружање купљено у Ваљеву, али по значајно већој цени.

ГИМ је са Крушиком, према документацији којом располаже БИРН, увек склапао комисионе уговоре, јер да би неко привредно друштво могло да склопи купопродајни уговор, оно мора бити регистровано и за производњу оружја, тврде извори БИРН-а који су у послу трговине оружјем.

Како ГИМ, према регистру Министарства одбране, такву дозволу не поседује, од оружја које купује на основу комисионих уговора, зараду може да оствари само у висини провизије одређене у тим уговорима.

У сва три комисиона уговора из 2018. године којима је од Крушика куповао разорне мине разних калибара, ГИМ-у је била одређена провизија од пет одсто. Дакле, тако набављено оружје није смео продати по цени која је увећана за више од пет одсто.

Значајно веће продајне цене од набавних ГИМ или нека друга компанија би могла да оствари само уколико је оружје набавила по основу купопродајног уговора, јер тада откупљује оружје, односно постаје његов власник и са купцем може одредити сваку цену око које постоји сагласност.

У случају комисионог уговора, то предузеће је само посредник, односно продаје оружје за рачун произвођача и зато може зараду да оствари само у висини провизије одређене уговором.

Одговор на питање да ли је ГИМ са Крушиком имао комисиони или купопродајни уговор може се наћи у писму које је БИРН-у послала адвокатска канцеларија „Нинковић & Associates“ и у коме се тражи да убудуће не објављујемо информације о пословању ГИМ-а, иначе ће бити покренут судски поступак.

Наводећи да су информације из уговора ГИМ-а са партнерима пословна тајна, адвокати наводе и следеће: „ГИМ д.о.о. је продавао комисионо (у своје име, а за рачун Крушик а.д.) наоружање и војну опрему која се производи у Крушик а.д“.

Власник ГИМ-а Горан Тодоровић није одговорио на питање БИРН-а упућено смс-ом како је могуће да његово предузеће продаје мине у Саудијској Арабији по драстично већим ценама од оних које су предвиђене комисионим уговором са Крушиком.

Обрадовић и даље у заточеништву

Након писања БИРН-а о улози оца министра полиције о извозу оружја из фабрике Крушик и извештавања бугарског сајта Армсвоч на исту тему, радник ове фабрике Александар Обрадовић ухапшен је 18. септембра 2019. године због сумње да је одавао пословне тајне.

Александар Обрадовић, узбуњивач из Крушика (Фото: БИРН)

Он је након двадесетак дана притвора у Централном затвору пребачен у кућни притвор, тако да је за сада скоро два и по месеца у заточеништву.

У међувремену Агенција за борбу против корупције не одговора на питања БИРН-а у вези са покретањем поступка о евентуалном сукобу интереса министра полиције.

Такође, и Тужилаштво за организовани криминал је још од 19. септембра немо и не одговара на питања БИРН-а о покретању истраге о евентуалној трговини утицајем Небојше Стефановића.

У међувремену, НИН је у новом броју објавио да је Тужилаштво за организовани криминал захтевало од БИА И ВБА да прикупе потребна обавештења о трговини Крушика. Ова информација потврђена је и БИРН-у у тужилаштву.

Александар Ђорђевић и Јелена Вељковић

Опрема: Стање ствари

(Јавно.рс, 2. 12. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар