ТВ Русија 24: Вучић аферама избегава тему „Крушика“ и извоза оружја у Украјину

Нема сумње да би српско руководство желело да део одговорности за могућа болна решења питања Косова желело да пребаци на Русију, рекао је Никита Бондарев

Никита Бондарев и Јевгеније Примаков (Фото: Директно.рс)

Свега шест дана пред најављени сусрет председника Александра Вучића с Владимиром Путином, на државној телевизији „Русија 24“ емитована је „Међународна панорама“, једна од најутицајнијих политичких емисија у Русији, а тема између осталог су биле „шпијунска афера“, извоз оружја, као и улога Русије у преговорима око Косова и Метохије.

Угледну емисију води Јевгеније Примаков, посланик Руске думе и саветник председавајућег руског парламента Вјачеслава Володина, познат и као унук бившег министра спољних послова Руске Федерације.

Сегмент емисије почиње објашњењем гледаоцима недавне „шпијунске афере“ у коју је наводно био умешан службеник руске амбасаде Георгиј Клебан. Иако Примаков види занимљиву коинциденцију у томе што је снимак пуштен свега неколико недеља пред најављени сусрет Вучића и Путина, истиче и други могући одговор на питање: „Зашто баш сада“:

„Почетком новембра Србија је потписала нови уговор са НАТО-ом, индивидуални план партнерства, ИПАП+, који је надоградња претходног, потписаног 2015. године, којим су војници НАТО добили слободан приступ свим војним објектима у Србији, као и дипломатски имунитет приликом преласка преко њене територије. Иако званичници српског Министарства спољних послова тврде да се новопотписани уговор не тиче чланства Србије у НАТО, већ је само начин за приближавање Србије Европској унији, сећамо се да је ЕУ недавно затворила врата било каквој идеји проширења у скоријој будућности. Сећамо се и да је Србија још 2007. године усвојила Резолуцију о војној неутралности, али нови споразум ИПАП+ предвиђа припреме српске армије по стандардима за спровођење заједничких операција с НАТО-ом. Али ту није крај занимљивостима: непосредно након потписивања ИПАП+, председник Вучић је завршио у болници, покушавши да скине тако са себе део одговорности за потписан уговор. А одмах након тога појавио се и поменути снимак о томе како је неко тамо некоме нешто предао. Веома занимљива случајност“, закључио је Примаков.

Фото: Срђан Илић

На овај закључак о „чудним случајностима“ надовезао се и Бондарев:

„Већ недељама је у српској јавности актуелна тема, која је недовољно заступљена у руским медијима, а која се тиче извоза српског наоружања, граната за минобацаче, произведених у фабрици „Крушик“ из Ваљева у Украјину. Крушик“ није извозио оружје директно за Украјину, већ преко мреже фирми, најпре неке кипарске, која га је продала пољској, да би га ова на крају извезла у Украјину. Притом, власник кипарске фирме је Украјинац, син бившег челника украјинске државне фирме Укроборонсервис, а представници пољске фирме „Натан“ током преговора са „Крушиком“ била су још два држављанина Украјине. Српску страну у овом послу представљала је фирма чији је представник био отац српског Министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Нико од српских званичника не оспорава тачност ових информација, па ни сам Вучић, који само истиче да оружје није продато Украјини, али је по томе ко је учествовао у послу тако нешто било очигледно. И баш када се то све дешава, Вучић завршава у болници на три дана и недоступан је медијима за било какав коментар, и баш тада долази до чувеног „шпијунског скандала“ – истакао је своје сумње у случајности Бондарев.

Следећа тема емисије била је ситуација на Косову и Метохији, о којој су обојица експерата закључили да је једини принцип којег ће се Русија и у будућности придржавати – Резолуција Савета безбедности 1244, као јединог оквира за одређивање будућности покрајине.

Фото: Вечерње новости

Бондарев је истакао и да за њега „нема сумње да би српско руководство желело да део одговорности за могућа болна решења питања Косова желело да пребаци на Русију”, али да „ми треба да се држимо линије Резолуције, како до тога не би дошло“:

„Вучић често покушава да користи руске симпатије у српском националном бићу како би стекао корист на изборима. Тиме се може објаснити и тако велики број сусрета Вучића и Путина у претходном периоду, а било их је пет или шест по различитим изворима. На тај начин Вучић покушава да конвертује иманентно русофилство у Србији у своју политичку корист, али ми не делује да му то успева. Ситуацију на Косову додатно компликује чињеница да је на власт дошао Аљбин Курти, човек изван система јавних и тајних договора између Вучића и Хашима Тачија, с једне, и Вучића и Едија Раме, с друге стране. Управо та чињеница ће довести до потпуног ресетовања преговора и њиховог отпочињања од нуле, због чега се никакво трајно решење не може очекивати у скоријој будућности“, закључио је Бондарев.

Овакве поруке двојице људи упућених у дешавања у Србији који су у исто време веома блиски доносиоцима одлука у Кремљу представља изузетно занимљив увод у предстојећи састанак двојице председника у Сочију. Иако су ово теме које се сигурно неће наћи у званичним саопштењима о „пријатном разговору“ након њега, нема сумње да ће о њима бити речи.

Треба напоменути да су и Примаков и Бондарев веома добро упознати са ситуацијом у Србији. Први не само да је био представник Русије током недавног заседања Скупштине Интерпарламентарне уније у Београду, већ је и на челу познате „Руске хуманитарне мисије“, која годинама помаже српски народ на Косову и Метохији.  Бондарев је, с друге стране, неколико пута био лични преводилац приликом тет-а-тет састанака Владимира Путина и Александра Вучића, а у добро обавештеним круговима слови и за стручњака изузетно блиског Кремљу.

Снимак емисије може се погледати на званичном Јутјуб каналу телевизије „Русија 24“ (од 15:40).

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Директно.рс, 1. 12. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

7 replies

  1. Шта се десило са Боднаревим?
    До јуче је био апологета Вучића?

    https://stanjestvari.com/2019/01/17/putinova-poseta-beogradu-ili-nije-bas-sve-tako-jednostavno/

  2. Интелигентан дипломата ће до последњег тренутка покушавати да одржи коректан однос са легитимним властима у одређеној земљи. Бондарев је својим афирмативним ставовима покушавао да охрабри Вучића и да га придобије за руску ствар. Нема потребе да превише брзоплето и преурањено излази са јачим оружјем против некога ко је убедљиво победио на председничким изборима и чија је странка апсолутно доминантна у земљи домаћина. За Русију је важно да српска јавност види да Русија ни на који начин не тргује са српским интересима на Косову. Али ако српски бирачи желе да дају поверење некоме ко се потајно спрема да уступи Косово и интегрише Србију у евроатлантске структуре онда је то одлука самих српских бирача и ту Русија нема шта да се меша.

    А ако ти имаш информацију да су избори били покрадени, да Вучић и СНС нису победили на изборима то си требао да кажеш одмах након избора. Колико сам ја видео Вучић и СНС су изашли под условима које су прописале претходне власти и њихова победа је 100% чиста. А то што су бирачи гласали за странку и лидера који су под контролом америчке дубоке државе, то је проблем српских бирача а не Русије. Не може Бондарев да буде одговоран за одлуке српских бирача.

  3. @ Иван Лукић
    ……Колико сам ја видео Вучић и СНС су изашли под условима које су прописале претходне власти и њихова победа је 100% чиста.
    ++++
    Да, оно што сте Ви видели.
    А гледају и други.
    Са лица места
    …………….. Синдикат запослених у полицији је стао на страну народа и активно се укључио у протесте против тираније владајуће криминалне организације. Председник овог синдиката, Дејан Ђукић је изјавио да поседују преко 1600 страница доказа да се у бирачким списковима налази 2.000.000 преминулих.

    https://srbin.info/2019/01/20/policijski-sindikat-stao-uz-narodimamo-1600-stranica-dokaza-da-vlast-krade-izbore/

  4. “…Колико сам ја видео Вучић и СНС су изашли под условима које су прописале претходне власти и њихова победа је 100% чиста….”

    Колико су у СНС били (не)сигурни у “100% чисту победу” на Изборима маја 2012. године говори нам сећање на њихову кукњаву да су им покрадени гласови. Толико су говорили о некој крађи гласова, да су се и губитници демократе чудили одкуда им и шта им то треба. Смирили су се тек када су схватили да је њихов кандидат Т. Николић добио честитку из седишта Европске Уније пре него што су и пребројани гласови и утврђена победа.

  5. Очигледно су неки људи у синдикату полиције незадовољни платама и чињеницом да је Вучићева власт експонирала неке од криминалних активности појединих полицајаца. Власт је то учинила баш зато да би медијским притиском извршила додатну контролу над полицијом јер Вучић зна да тамо има много проданих душа које раде за разне политичке и криминалне структуре а не само за тренутну легитимну власт. Број од 2 милиона вишка у бирачком списку је очигледан доказ да Срби немају мере и да воле да преувеличавају. Уосталом, и у најразвијенијим западним државама постоје неажурни бирачки спискови, понекад чак и веома неажурни, па нико тамо не оспорава изборне резултате. Ако је централна бирачка комисија решила све жалбе и ако су стављени потписи на крајњи резултат то је легалан и легитиман резултат без обзира на неажуран бирачки списак. Проблем вас који сте незадовољни није бирачки списак него чињеница да Вучић и СНС имају далеко више бирача од опозиције. То је ваш задатак, да ви постанете већина уместо Вучића и његове странке. Такође, ако је списак неажуран, па он је то био и кад су побеђивали Титови комунисти, Милошевићеви социјалисти и ДОС-ови реформатори, па нико није доводио у питање њихове изборне победе.

  6. А што се тиче кукњаве да су некоме покрадени гласови, па то овде раде сви који су незадовољни резултатом. Како ја могу да знам да је Бошко Обрадовић на задњим изборима заиста прешао цензус? Ја знам да је он кукао да је покраден и да су га након те галаме припустили у Скупштину, али сасвим је могуће да он и није прешао цензус него власт није хтела да се даље прави циркус па је проценила да неко ко има тако мало гласове неће сметати као декорација “скупштинског плурализма”.

  7. Пре би се могло рећи да су победници на прошлим изборима осетили “приговор савести”. Па су од толиких гласова, стечених на разне начине, поделили један део и побуњеној Опозицији. Тако су и њих увукли у своја изборна “дела” и од њих направили саучеснике. После је било као по народној изреци: – “И вуци сити и стадо на броју”.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading