Синод: Поништити одлуке које се тичу устројства епархија СПЦ у САД

Епископски савет СПЦ на америчком континенту да сазове ванредни Црквени сабор и спроведе одлуке СА Синода

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
Број 1328/зап. 920
25. новембар 2019. године
у Београду

ЕПИСКОПСКОМ САВЕТУ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У СЕВЕРНОЈ, СРЕДЊОЈ И ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ

Свети Архијерејски Синод у седници својој, под горњим бројем и датумом, донео је ову одлуку:

„Још једном позвати Епископски савет Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци да, сходно важећим одлукама Светог Архијерејског Синода, сазове – и то најкасније до 1. марта 2020. године – ванредно заседање Црквеног сабора у Северној и Јужној Америци на којем ће се спровести у живот први став одлуке Светог Архијерејског Синода бр. 995/ и 1009/зап. 638 од 25. септембра 2019. године, а којом су све одлуке овог Сабора, донете на заседању одржаном од 13. до 16. јула ове године без учешћа Њихових Преосвештенстава Господе епископа Канадског Митрофана и Буеносаиреског и јужно-централноамеричког Кирила а тичу се устројства епархија Српске Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама, стављене ван снаге.

Ову одлуку у фотокопији доставити свим црквено-школским општинама на тлу америчког континента.“

О предњој одлуци Светог Архијерејског Синода, част нам је известити Савет, с молбом ради знања и даљег поступања.

ПРЕДСЕДНИК
СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА
АЕМ и Патријарх српски
Иринеј



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

10 replies

  1. Спречити издају СПЦ у Америци по било коју цену!

  2. Патријарх је први од једнаких и чим Патијарх моли неког од тог посла нема ништа.
    Могуће је да ће да се састану, али ће да се замлаћују.

  3. …sa velikim interesovanjem prati sta se desava i snazno utice da se prvo stvori YPC ‘jenkijevska pravoslavna crkva’ pa da se u drugom koraku prisajedini VCP, ‘Vaseljensko-cia pravoslavnoj’.

  4. Да им је стало до свега тога они би владике сменили или рашчинили али не смеју, чим се кроз патријаршију шетају американци, требало би свима да је одавно јасно.

  5. Ovo je bruka i sramota kako ekumenisticki Sinod goni nase pravdoljubive episkope Lonina, Mirka i Maxima. Oni moraju biti postojani i hrabri do maja kada ce Sabor rasterati Bulovicevu ekipu i povratiti vlast u SPC.

  6. Оволико незнања и непознавања стања о коме се пише, у две реченице је веома тешко сместити. Прво, ако се пише о црквеним темама, добро би било научити писат ћирилицом. Друго, већих екумениста нема од Максима и његових пријатеља Григорија и Игњатија. Треће, могли сте бар једно име од тројице епископа написати правилно, притом се за двојицу може претпоставити ко су, али за епископа Мирка моје уши још не чуше. Четврто, најамници се никада нису одликовали постојаношћу и храброшћу, напротив. Пето, доласку те екипе на власт у СПЦ радовала би се само ЦИА која преко јеретика Вратоломеја и најамника попут Максима и Григорија уноси раскол у Православље. Резиме, тастатуру користити само ако се жели нешто словесно написати, млатарање по тастатури ничему не води…

  7. Ранко пријатељу, не знам јеси ли озбиљан или се шегачиш. Сви верници СПЦ од Аустралије до Америке владику Добријевића зову из милошти владика Мирко. Сећају се људи њега пре него што је постао владика ко је и какав је био. Пошто се он никада није замонашио већ је као целибатни лаик постао Иринеј, онако како то раде Фанариоти, то је остало да се у народу зове Мирком. Он је једини епископ који дана у животу није провео у манастиру нити је тамо живео. Чак је и Његош био већи аскета од њега. Такође његов стил живота, мантије, парфеме, сексулане оријентације да и не спомињем.

  8. Ово је оно као кад дете упадне у лоше друштво… Поп Ђуровић се хвали како га Патријарх цитира па ће бити да им је он инспирација у дружини… Запели Сабор па Сабор! А Сабор никакве везе нема са проблемом који је настао. Све што је урађено, урађено је пре Сабора на нивоу Епископског савета. Тамо треба да се и рашчивија. Сабору је само предочено пта се десило тако да нови Сабор ништа донети неће као што није донео ни претходни. Само ће изазвати револт људи који ће беспотребно трошити и оно мало цркавице што ускупе. Гарантујем да две трећине парохија не би послало никога на нови Сабор, не због тога што брани “нови Устав” него што не може да поднесе трошак за три особе.
    Зато све на ЕС па нека се објашњавају ко је шта одобрио а ко није…

  9. Добријевић и Лонгин на све начине покушавају да не одрже Сабор. Сад им је изговор да је тобоже скупо као што пише Комшија изнад. Права је истина да лажови не смеју да дођу на Сабор јер се плаше да ће бити смењени и најурени. О образу и стиду нећу ни да причам јер га они немају. За овакав издајнички преступ треба да остану не само без епархија већ и без мантија. Ко су они да краду наше цркве и подводе нас под Фанариоте! Хвала Богу па је Џомић већ почео да пише оптужницу против Мирка што ћемо видети ако Бог да ускоро!

  10. …Mirko je ipak bio u manastiru, barem kao ‘upravnik’ (manastir Vavedenje na Senjaku) odakle je otisao u Australiju. Sve je povezano..i orijentacija i smrt njegovog oca, i silovit glas, verovatno i parfemi…samo mi nije jasno sta je ovde posredi…patrijarh ‘jenkijevske pravoslavne’, ck, ck,ck…??

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading