Јасна Поповић: О „позитивним“ странама Данка у крви у уџбенику Историје за седми разред

На крају лекције у уџбенику Историје за седми разред основне школе (БИГЗ, школство, 2019) стоји: „Наведите позитивне и негативне стране Данка у крви

„ДАНАК У КРВИ је омогућавао дечацима да напредују на друштвеној лествици, а они су заузврат били потпуно одани султану. Тако су многи од њих постали чланови важне и утицајне елите (повлашћених слојева у друштву) Османског царства.“

Јасна Поповић (Фото: Лична архива)

Иако се просечном читаоцу може учинити да је ово извод из неког квазиисторијског текста објављеног одмах поред текстова о Адаму као Србину или аутохтоности хиљадугодишње бошњачке нације, ово је нажалост цитат из уџбеника Историје за седми разред основне школе (БИГЗ, школство, 2019) који се користи у српском образовном систему. Уџбеника из кога би требало да учи моје дете. Из кога уче сви, или велики број српске деце у узрасту у коме су њихове далеке претке одводили, заувек отимали из родитељског дома и претварали у послушне машине за убијање свог народа. Данас је „тренд“ да млади Срби прихвате да је то било „cool”, да је, замислите, Данак у крви био прилика за напредак!

А ко уводи такве трендове у српски образовни систем? Ко је оваквој историјској истини научио госпође Александру Петровић, Весну Лучић и Перунику Петровић, које су аутори овог уџбеника? Ко су ове госпође? Који научни резултати су их квалификовали за нешто тако важно као што је писање уџбеника који ће формирати националну свест будућих генерација? Ко је, ако је уопште ико, проверио тачност навода у овом уџбенику? Знате ли да на крају ове лекције стоји питање: „Наведите позитивне и негативне стране Данка у крви.“ Замислите, у злочину који превазилази људски ум, деца од 13 година би требало да виде нешто добро, позитивно!

This slideshow requires JavaScript.

Пошто живимо у време када се из школске лектире тенденциозно избацују националне теме и замењују Харијем Потером и сличним садржајима, борба против митова у српској историји и књижевности, на којима се градио слободарски дух, у време када смо окружени онима који упорно измишљају своје митове, јер су премлади да би их имали – онда није чудо што, рецимо, 21. октобар у школама више не почиње Великим школским часом и што је филм састављен од аутентичних исповести преживеле деце из система јасеновачких логора „Завештање“ остао готово незапажен док је један други филм, хрватски, прихваћен као коначно решење те стравичне историје српског страдања.



Categories: Противу дезинформација

Tags: , , , , ,

40 replies

  1. Што бре нико да каже хвала овој жени која написа истину о пропасти српског школства и безпућима планираним за младе српске нараштаје? Зар нам је свеједно шта нам уче децу? Добровољно препустисмо своју децу другима и просто се пос***** (знам да ће бити цензурисано) на гробове оних којима децу отеше, а који су се борили за њихово спасење. А ми смо преостали потомци тих несрећних људи…

    Госпођо Поповић, хвала Вам за праве речи о суштинском проблему у српском школству данас.

  2. Па управо и она упропаштава српско школство овом својом теоријом.

  3. Како научити децу потуриштву?
    Просто.
    Нека уче из оваквих уцбеника и нека слушају наставнике који користе ове уџбенике у настави.

  4. Има лека и томе -али у породици. Ја сам ишао у школу у периоду 1945-1957. Морао сам учити све комунистичке баљезгарије о “НОБ, офанзивама/ АВНОЈУ/обожаваном Титу, итд.”. То је било стриктно за оцене, а у породици су ме учили да је то све одвратно с..ње, али да то чувам за себе и никоме не смем да говорим. Био сам увек одличан и дубоко презирао ту “социјалистичку стварност”. Тако исто би и сада родитељи могли својој деци да објасне сав ужас и гадост данка у крви, и других неприхватљивих ствари којима децу у школи кљукају, с тим да деца јавно буду “ политички коректна” и рецитују све како се од њих захтева, док у себи знају све како ваља Али, проблем је у томе да је права “реакција” одавно изумрла, па нема ко да децу у породици поучава.

  5. Лако ћемо за потуриштво и данак у крви.

    Шта ћемо с комунистичким јањичарима који нам и данас чине већину становништва и одлучују о свему?

  6. Разумем Јаснино осећање повређености наведеним текстом из уџбеника, али је оно што тамо пише истина. Многи од тих дечака, потоњих јаничара, никад нису прекидали везе са својим родним крајем и често су учинили нешто добро за њега. А могли су да догурају и до високих, чак највиших, позиција у држави. Мехмед-паша Соколовић је најпознатији пример. Био је велики везир и то не било ком султану, него Сулејману Величанственом.
    Гледамо на далеку прошлост данашњим очима, али тада је то изгледало другачије.

  7. @ Dragan Gledam danasnjim civilizovanim ocima, u kojima su kidnapovanje dece i robovlasnistvo/ trgovina belim robljem kriminalni prestupi.

  8. @ Dragan U SAD biste zavrsili u zatvoru da objavite da su “beli robovlasnici ipak uvek dobro hranili i odevali svoje Africke robove”.

  9. Јасна је добро реаговала на свињарију у уџбенику тако што је у јавности експонирала ауторе и текст. Али то није довољно, потребно је да уложи званични приговор школској управи и Министарству просвете. Чак и ако се институције оглуше о њен приговор, није свеједно, а ни пријатно, школској управи и Министарству када родитељи реагују. Важно је да Јасна упозори управу и Министарство да школовање деце у Србији није бесплатно, да родитељи инвестирају богатство да би деца завршила школу и да неће да својим новцем финансирају овакве глобалистичке свињарије. Јер овде је реч о томе да се релативизују злочини српских непријатеља да би се градио неки “врли нови свет”, односно да би Срби лакше прихватили неко ново ропство отуђеним западним центрима моћи.

  10. @СТАЊЕ СТВАРИ

    Питање: Колико имате коментатора под именом Драган ?
    Драган ово није писао!
    До сада сте имали само једног коментатора Драган, а од недавно и ”Драган Р”, а можда се појавио
    и неки трећи Драган?!
    Разјасни те то!
    Хвала!

    “Драган
    30. новембра 2019. • 18:23
    Разумем Јаснино осећање повређености наведеним текстом из уџбеника, али је оно што тамо пише истина. Многи од тих дечака, потоњих јаничара, никад нису прекидали везе са својим родним крајем и често су учинили нешто добро за њега. А могли су да догурају и до високих, чак највиших, позиција у држави. Мехмед-паша Соколовић је најпознатији пример. Био је велики везир и то не било ком султану, него Сулејману Величанственом.
    Гледамо на далеку прошлост данашњим очима, али тада је то изгледало другачије.”?!

    Свиђа ми се”

    Драган Славнић

  11. Циљ школе је да научи децу да мисле . А не да им утуви ИСТИНУ. Тако да реченица :

    “Наведите позитивне и негативне стране Данка у крви”

    служи да се у разреду развије дискусија и да деца сама, износећи различите аргументе, дођу до неких закључака.

    Ова реченица је дата и после чланка о “руској револуцији” или после чланка о “пучу 27 марта 1941”

  12. @ Драган (Славнић)

    @СТАЊЕ СТВАРИ

    Питање: Колико имате коментатора под именом Драган ?
    Драган ово није писао!
    До сада сте имали само једног коментатора Драган, а од недавно и “Драган Р“, а можда се појавио
    и неки трећи Драган?!
    Разјасни те то!
    Хвала!

    Господине,
    Ако нисте знали – сви који овде коментаришу раде то као АНОНИМНИ КОМЕНТАТОРИ, па макар се потписали правим/пуним именом и презименом! У том смислу, ни Ви ни ико други не може “резервисати” корисничко име ДРАГАН само за себе; кад је таква ситуација (да нема обавезне регистрације са остављањем личних података, што сам уверен да је лошија опција) онда су сви коментатори равноправни у праву да узму име ДРАГАН.

    Другим речима, СВИ који коментаришу могу да се потпишу као ДРАГАН.

    У нади да су Вам се сада много разбистриле ствари,
    уз подсећање да је код корисничких коментара једино битно ШТА а не КО пише,
    Александар Лазић

  13. @ Деда Ђоле

    -U SAD i ostalim civilizovanim zemljama biste zavrsili u zatvoru da objavite u udzbeniku da su “beli robovlasnici ipak uvek dobro hranili i odevali svoje Africke robove” i da se o tome ”povede diskusija u pozitivnom svetlu”.
    Mozda je, po Vama, pozitivno sto su silovane Afrikanke od recimo 12 godine zivota i time dobile privilegiju da imaju ”mulato/ creol dete” i ”rodbinsku vezu” sa robovlasnikom?

    -Isto tako bi bilo i za kidnapovanje, robovlasnistvo i trgovinu belim robljem. Takodje, za ceste gluposti tipa u Ausvicu i Jasenovcu je bilo pozitivnih strana time sto su jevrejsku i srpsku decu kidnapovali od ubijenih roditelja i prevodili u katolicanstvo. Dal vi stvarno mislite da tu ima prostora za ”pozitivno” ili jednostavno volite da budete veciti kontras ili imate impulsivni poremecaj da pisete nakarade po stranicama ovog civilizovanog sajta da pokrenete svadju?

    -Trgovina ljudima je veoma cesto upravo u SAD i odredjenim drzavama Juzne Amerike; uglavnom su zrtve deca i zene od 13 do 35 godina.

    Niko ne zeli da ”utuvi” istinu tako sto trazi od profesora svoje dece da oni spoje ovu obrazovnu temu sa iskljucivo negativnim i nasilnim ishodima mnogih osvajaca i nasilih pojedicana.
    Ne treba se davati prostor za bilo sta ”pozitivno” u tim osvajacima i nasilnicima, da nam se ne bi ponovili ropstvo/ segregacija/ lincovanje (SAD) i genocidi (Evropa, Balkan).

  14. @Драган Славнић Veliki pozdrav za Vas, gospodine. Svi koji pratimo Stanje Stvari znamo za Vasa civilizovana shvatanja, postovanje ljudi i bitnih pojmova i dobronamernost. Isto ne moze da se kaze za korisnika sa nick-om Deda Djole, iako on stalno glumi da je prozapadno orijentisan i veliki borac za liberalno i moderno. Uopste me ne bi zacudilo da je komentar odredjenog Драган-a zapravo od Deda Djoleta.

  15. Овакво питање је могло доћи само из болесно конволуиране маште србомрзитеља аутошовинисте. Подла провокација проданих душа ретардиране свести.

    Нека само раде свој посао, али на крају, не могу ништа. Слабог ума, не схватају да је стварност парадоксална, те да ће и њихов допринос бити управо у корист онога што покушавају да газе и погане — јер свака ваша подлост према светињи српског мучеништва, господо данашњи јањичари, је варница у срцима оних који слободу љубе увек више него што је ваша ропска понизност којом се ви клањате ланцима, данашњим и прошлим.

    А ево, само за вас, и неких парадоксално позитивних реакција на ово крвничко и крваво антицивилизацијско непочинство:

    1. Кроз колективно сећање народа на ропство је нарастао унутрашњи гнев против оваквих злочина и када је нашао своју пуноћу само у једном хероју, Црном Ђорђију, овај се као ланчана нуклеарна реакција превратио у устанак за слободу Србина.

    2. Сећање на устанак против крвопија и колективна свест о насушном хлебу живота у слободи и даље живи у српском народу, па ће и данашњи домаћи потурица и окупатор доћи на ред.

    3. Данак у крви, јањичари и османско ропство, с једне, а Карађорђе са друге стране, у онима који су национално и историјски свесни, имају силу симбола који у себи сажимају истину о томе шта је слобода а шта робија, шта је хероизам а шта издаја. Симболи тако и служе као непогрешива мерила и за данашњу агонију искушења кроз коју ће народ проћи, али ће савремене потурице остати да труну на смрадној гомили историјског отпада.

    Господо уџбенички аутори, рецензенти, уредниче, а надасве одговорни у Министарству просвете, зарадили сте мушки сваки евро и долар који примисте (и) за ово непочинство данка у подлости. Не знате, несретници, да се ваши новци већ приброји ше гомили на којој су и Јудини сребреници. А ваља се сетити и душе — где ће она?

  16. Sreca u nesreci je da se u nasoj skoli koriste Kletove knjige koje nemaju mnogo tema za razradu. Po par recenica i kraj lekcije. Nismo naisli na slican tekst. Sigurna sam da kod moje dece ne bi proslo “odveli bi te od roditelja, ali bi imao uspesnu karijeru”, Tu bi se odmah pobunili. Skolstvo nam je takvo da ih ucim da nastavniku uvek kazu ono sto od njih ocekuje da cuje a da ono sto je naucio u kuci tek nakon toga moze da doda.
    Nisam kvalifikovana da kritikujem lekcije iz istorije ali sam besna svaki put kad radim sa detetom fiziku ili matematiku. Jednog smo vikenda iz fizike naucili gomilu nepotrebnih detalja, neki su bili poluistiniti, procitali zadatke koji su nam davali nepotrebne informacije koje se ne koriste u zadatku a na kraju smo morali da pronadjemo knjige iz nekih drugih vremena da bi smo pronasli zadatke koji su po tezini takvi da se iz njih moze nauciti i nesto za ocenu koja je veca od 2+.
    Takvi su nam svi udzbenici – zadataka koliko hoces a u stvari su samo zamenjeni brojevi a primenjuje se jedan isti postupak. Zadatka za vecu ocenu ni na vidiku. U knjizi nema ni jednog zadatka sa zvezdicom, kakvi su nekad bili za decu koja zele da nauce vise. Deca i ne zele da rade takve zadatke jer i sama vide da je besmisleno. Ponavljati kroz celu lekciju jedan isti zadatak i sam mu menjati brojeve je ponizavanje svakog deteta koje bi zelelo i nesto vise da nauci. Kad uporedimo knjigu od pre desetak godina sa ovim novim naprednim knjigama (VI razred) mozemo da vidimo da nije tako bilo uvek.
    Svi udzbenici iz kojih deca uce su osmisljeni kao da su nam deca zaostala u razvoju i da nema potrebe da steknu znanja koja smo kroz obrazovni sistem sticali mi.

  17. @ СТАЊЕ СТВАРИ
    “Другим речима, СВИ који коментаришу могу да се потпишу као ДРАГАН.”?!

    Ако је тако, чему онда код пријављивања пише: ”Име (обавезно)”?
    Објасните то, молим Вас лепо!
    Ако је име небитно, а из техничких разлога се мора појавити као ”обавезно”
    код пријављивања, онда Ви заведите све коментаторте под именом
    – АЛЕКСАНДАР ЛАЗИЋ, па нека сви коментатори /анонимно?!/ пишу шта
    год желе!
    Ипак, г. Александре Лазићу, потрудите се да се уведе опција са обавезним
    давањем личних података, а не да се ”коментатори”, као пи**е крију под
    именима других коментатора, и тако – ”АНОНИМНО” – краду туђи ”идентитет”
    и баве се подметачинама.
    Овај сајт не заслужује статус ”таблоида”, и верујем да ће и Вама после
    овога ствари бити јасније!

    Драган Славнић

  18. @Ruzica
    Хвала на разумевању!
    Све је могуће, по оној народној: ”Пара врти и где бургија неће!”

    Драган Славнић

  19. @Деда Ђоле
    ”Циљ школе је да научи децу да мисле . А не да им утуви ИСТИНУ.
    Тако да реченица :
    “Наведите позитивне и негативне стране Данка у крви”
    служи да се у разреду развије дискусија и да деца сама, износећи различите
    аргументе, дођу до неких закључака.
    Ова реченица је дата и после чланка о “руској револуцији” или после чланка о
    “пучу 27 марта 1941”?!

    Како деца која нису била савременици историјске прошлости, могу да:
    ”износећи различите аргументе, дођу до неких закључака.”???

    Можда би та иста деца, у вези са ”Данком у крви”, могу да дају
    ”своја аргумента” и ”закључке” и у вези са бројем СРБских жртава у
    Јасеновцу, па да се, ”аргументовано” , определе не за 700000, већ
    за мање од 100000 побијених.

    Јер: ”Циљ школе је да научи децу да мисле . А не да им утуви ИСТИНУ. ”?!

    Драган Славнић

  20. @ Драган (Славнић)

    Да пробам још једном, али ПОСЛЕДЊИ пут да Вам објасним:

    – То што пише ИМЕ (обавезно) значи да морате нешто да упишете. Јасно је, надам се чак и Вама, да онај што је уписао ПАЈА ПАТАК није усписао своје право име? Или мислите да се стварно неко зове Паја Патак или Онуфрије Велики?
    – И ви да сте изабрали бољи НАДИМАК (нпр. ЈОДА уместо ДРАГАН) не бисте имали проблем “крађе анонимног идентитета” (Боже саклони!)
    – Не планирамо да се “потрудимо” да се уведе обавеза личног давања података, из више разлога (мало би људи на то пристало, овако смо одлучили на почетку, имамо довољно посла и без испуњавања Ваших “музичких жеља”…)

    Ви заведите све коментаторте под именом – АЛЕКСАНДАР ЛАЗИЋ, па нека сви коментатори /анонимно?!/ пишу шта год желе!

    Скоро да је тако, са законске стране сви сте ви АЛЕКСАНДАР ЛАЗИЋ или СТАЊЕ СТВАРИ. Ви (Драган, Јода или Паја Патак) НЕ ОДГОВАРАТЕ него одговара сајт и уредник сајта.

    Skandal! Viši sud u Beogradu kaznio je Press zbog čitalačkih komentara na sajtu, koje su gej udruženja prepoznala kao govor mržnje, iako su sporni KOMENTARI ČITALACA uklonjeni čim ih je administrator sajta primetio! Ovo je prva presuda u istoriji srpskog novinarstva kojom se mediji u Srbiji kažnjavaju zbog stava čitalaca.

    http://www.mc.rs/skandal-press-kaznjen-zbog-komentara-citalaca-na-sajtu.6.html?eventId=56916

    PS. Будете ли још једном написали неку алузију типа

    Све је могуће, по оној народној: “Пара врти и где бургија неће!“

    уклонићу Вас трајно са сајта!!!

    Александар Лазић

  21. Исто толико је позитивна и чињеница да су неки Срби постали Хрвати и
    постигли важне позиције у НДХ. Није важно што су као такви клали српску децу.

  22. Види Србине,у Такову веле да ти је честити народ као она матора керина крај капије…сваког познаје и зна као ону своју вашку што јури по васдан… сваком маше репом,али само злотвора шчепа за лист ноге,онако мучки кад већ прође капију или богаз…Тако би и ова цртица лепе Јасне Поповић прошла као занимљивост из образовања да народ не осећа рађање једне озбиљне друштвене снаге:рађа се Универзитет!Жив био!Смориле се коловође у козарачком колу:Драшковићи,Дане,Мићуни…Толико о томе.

  23. Драган Славнић

    Драги колега, Славнићу,
    Био сам админ на једном сајту, сада имам приступ сајту где могу да поставим шта год ми је драго, власник сајта има поверења јер дуго сарађујемо.
    Крађа индентитета је сасвим ”нормална” ствар. Сви програми имају недостатак да исти ник пуштају да прође а не очитају ИП адресу јер ИП адресе не могу бити исте. Чак може да се украде и аватар па на сајту онда имамо ”исту” особу у два примерка.
    Админовао сам на Дискасу где је то могуће, на Ворду је вероватно иста ситуација. Ситуацију погоршава и могућност да се може улазити на сајтове преко фејсбука или гугл налога.
    Мислим да би пре решили проблем са Уредником ако му се обратите преко Контакта, рекао бих да је то право место.
    Сваки Уредник има интерес да на сајту има добре и културне коментаторе, то доприноси сајту, утиче на ретинг и посећеност.
    Ово схватите као мој мали допринос овој немилој ситуацији у циљу побољшања.
    Све најбоље
    Кобајаши

  24. @Радослав: Одавно нисам прочитао бољи и убиственији коментар, као што је овај Ваш, на сулуди и злочиначки став о позитивним странама данка у крви! @Деда Ђоле: срамно!

  25. Данас, 1 децембра, пре 101 година, рођена је Југославија – држава коју сам увек ценио и волео.

    У школском уџбенику, на крају лекције о Југославији, стоји реченица : “Наведите позитивне и негативне стране заједничког живота Јужних Словена”

    Што је врло добро, јер та реченица отвара дебату у разреду и даје могућност ученицима да изнесу своје мишљење. Да размене мишљења, да супротставе идеје, (као ми на сајту СС), да науче да говоре и слушају, да поштују туђе мишљење, да сами формирају своје ставове.

  26. паја патак

    Не треба га осуђивати, имао је он и интересантнијих бисера, овде.
    Што би рекао Ћирјаковић…случајни србин 🙂

  27. Tzv. @Paja Patak, a kako su vam vaša “porodica” zašto su NOB i ofenzive bile “odvratno s**nje”? Valjda su prema vašoj “porodici” onda nacisti i njihove sluge bile “cvijeće”.

  28. DEBATA. uvek je debata samo o onome sto treba relativizovati.

    To je klasicna metoda hibridnog rata.Ideja je da se toboz demokratski otvaraju neka pitanja. ALI samo neka.

    Za i protiv Gavrila Principa. Za i protiv Njegosa. Za i protiv postojecih granica na Balkanu.

    Ali nikada: Za i protiv LGBT kao bolest; Za i protiv NATO sporazuma. Za i protiv Gasine reforme i unizenja skolstva. Za i protiv autosovinizma. Nikada.

  29. @Стање Ствари

    “PS. Будете ли још једном написали неку алузију типа
    Све је могуће, по оној народној: “Пара врти и где бургија неће!“
    уклонићу Вас трајно са сајта!!!”

    Г. Александре Лазићу!
    Због ове алузије – ”Пара врти и где бургија неће!” – Ви лично а
    ни Стање Ствари не могу одговарати ни пред једним судом!
    Пошто ми ”претите”, без икаквог основа, јер нису прекршена
    правила коментарисања – нема говора и распиривања верске,
    националне и свакојаке друге мржње, нема вређања, вул-
    гарности… једино ми остаје да Вам пожелим даљи и успешан
    рад, уз ону народну: ”Правда узмиче пред силом!”

    Драган Славнић

  30. @Marko: Питате: „…zašto su NOB i ofenzive bile „odvratno s**nje“? Valjda su prema vašoj „porodici“ onda nacisti i njihove sluge bile „cvijeće“. Па, ето – поједностављено за црно-белу психологију: Јесу, NOB i ofenzive bile „odvratno s**nje“. Целокупна званична „историја“ тог НОБ-а је била фалсификат и лаж. То не значи да јадни, обични људи – борци, који су у Босни и Хрватској бежали у шуму да спасавају главе од усташког терора, и које су дочекивали комунистички “комесари“ и обрађивали их и упрезали у комунистичка кола у циљу остваривања свог циља – завођења комунистичке диктатуре треба (свесно) да сносе неку кривицу. Али, тако “политички обрађени“, они су за време и после “ослобођења“ Србије, од 1944 били носиоци терора, и у многим случајевима и џелати десетинама хиљада жртава. Све то је у школском систему ФНРЈ било замаскирано причама о “офанзивама, борби за слободу“ и сл. Од 1944 па до негде краја педесетих година владао је терор, па нико о комунистичким злочинима није смео писне. Е, ту онда долази оно о “породици“ која – упркос идеолошком насиљу над децом коју режим у школама спроводи (како онај комунистички, тако и овај сада – који је његов најчешће и генетски наследник). Породица то може и треба да неутралише – у овом случају да деци укаже да данак у крви није био ништа друго до незапамћени злочин и ужас који не може имати никакве позитивне стране. Иначе – оно Ваше “onda nacisti i njihove sluge bile „cvijeće“ је одраз примитивног, црно-белог резоновања и неспособности схватања политичких и историјских догађаја и околности. Ту помоћи нема….

  31. Иво Андрић о данку у крви – какав је заиста био и какав ће заувек остати у нашем колективном сећању:

  32. @Marko

    Према мојој породици, и са очеве и са мајчине стране, су комунисти били злотвори. Према очевом оцу и сестри заиста монструми. Ваши су Вас погрешно учили. Ни ћирилицу не научисте. Нацисти су нам били непријатељи, никако “цвијеће”, али у односу на партизане и усташе часнији војници.

  33. Да се потурчимо, да душом данемо.

  34. Интересантно како је Систем реаговао, пре свега службеним 🙂 контролисањем штете:

    1. Драгослав Бокан преноси, без извора (осим у петом завученом коментару), стављајући нагласак на ХРВАТСКОГ издавача

    2. Даље преузима Nacionalist.rs, кажу близак Миши Вацићу

    https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1255356/Udzbenik-za-sedmi-razred-iz-istorije-isplativo-biti-janicar.html

    3. Ствар стиже и до Вечерњих Новости и њихове насловнице

    http://www.novosti.rs/upload/images/banners/naslovna/naslovna-velika.jpg

    (Сад већ видимо да нам ништа није крив наш министар и наше Министарство просвете, него власник БИГЗ-а из Хрватске, “бивши финансијер ХДЗ-а”)

    4. Ствар се преносим даље (нпр. Балкан магазин)

    „Isplati se biti janičar“

    Novosti pišu o skandalu u udžbeniku za sedmi razred uz naslov „Uče đake: isplati se biti janičar“. Istoričari ističu da je jedan od najstrašnijih običaja tumačen kao normalan i poželjan. Izdavač je „BIGZ“, čiji je vlasnik Hrvat Ante Žužul, bivši finansijer HDZ, dodaje list.

    ***
    И тако. Уместо да се запита како је СРПСКИ МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ово одобрио, и да лети нека (политичка) глава, бес ће се усмерити као ХРВАТСКОМ ИЗДАВАЧУ… Иначе, кажу они, ми о Хрватима мислимо све најбоље, зовемо им и Хор да пева са нашим Хором РТС-а, уопште се дивимо Хрватима, али за спиновање и залуђивање групице преживелих патриота користимо примитивну анти-хрватску кампању. Да се (прави) Срби не досете!!!!!

  35. Спорни уџбеник је издао БИГЗ који је пре десетак година купила „Школска књига“ у власништву тајкуна Анте Жужула, бившег финансијера ХДЗ-а.

    Да ли је неко пре десетак година размишљао о томе што су нам скоро сва значајна издавачка предузећа завршила у хрватским и словеначким рукама?

    “Чувени” бесрамни Жика Шареница је био главни промотер Младинске књиге у својој емисији на РТС-у.
    Читам ових дана како је купио стан у Београду на води. Рече да није много радио, али је доста зарадио.
    Од рекламирања свега антисрпског?

  36. Још једна позитивна појава је и набијање на колац. То је претеча колоноскопије. Наши стари су вероватно весело поскакивали када би их “прозвали”. А ми сада од тога правимо баук.

  37. Složeno pitanje. U svim ozbiljnim knjigama koje se bave otomaskim periodom postoje ta dva pogleda na stvari. Jedan koji govori i porobljavanju, i drugi koji govori o mogućnosti da se porobljeni uglavnom kao pojedinci na neki način kulturno uzdugnu, a što ne bi mogli da nisu bili porobljeni. To je neka vrsta dijalektičkog pogleda i žao mi je što je neko na to preosteljiv. Sigurno je da su autori udžbenika mogli da pronađu neku srećniju definiciju onoga šta su hteli da naglase. Nije najsrećnije, ali nije van razuma, a pogotovo struke. A ovi što napadaju sve što ima kritički osvrt na srpsko pitanje i tzv. srbstvo, podsećaju me na ove državotvorce što misle da sve znaju, a neboder samopouzdanja izgradili su na temeljima od paprati.

  38. Да, питање је врло сложено. Тешко је разлучити да ли је Порез у живој деци позитиван или негативан. Толико је тешко да се морате консултовати или са турским изворима за које је то легитимни порез за време у коме се убирао или са европским финансјерима за које су Срби геноцидни и све су то заслужили, и набијања на колац, и Данак у крви и Ћеле кулу и Јасеновац, и Козару, и Крагујевац и Краљево и набијања на флашу и Олују и Лору итд… јер, потребно је да погну главу, да се одрекну свести о себи и да прихвате кривицу да би се изједначили са нацистичко-усташким окружењем.

  39. …pesma Janicar bi mogla da pomogne autorima tog ‘udzbenika’ da im malo izbistri mozak. A sto se tice Adama kao prvog coveka na svetu, ipak je i on teorijski morao da prica nekim jezikom. A posto je srpski jezik verovatno najstariji jezik na svetu, logicki je ispravno (makar i da je mit) da je moguce da je pricao srpski a ne engleski ili nemacki koji su mladji od 800 i 600 stotina godina. U tome je poenta a ne da je Adam bio Srbin.

  40. Као и свуда, умешани су СНС кадрови. Та са презименом Лучић је сестра Владимира Лучића из Телекома. Ето је при дну текста: https://www.danas.rs/drustvo/brnabic-postajemo-drustvo-koje-vrednuje-znanje-i-trud/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading